Thumbnail
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη αποτελεί μία πάθηση που εμφανίζεται όλο και συχνότερα.

Πολλοί αγνοούν την ύπαρξή της, καθώς τα συμπτώματά της καμία φορά προσιδιάζουν με άλλα.

Τι είναι

Η κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη) αποτελεί μια πάθηση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη εκδηλώνουν μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά μπορούν να ανακάμψουν πλήρως τηρώντας αυστηρά για όλη τους την ζωή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Τα κλασικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης, όταν ο πάσχοντας καταναλώνει γλουτένη, περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες του εντέρου, φούσκωμα, και υποσιτισμό ο οποίος προκαλεί, μεταξύ άλλων, απώλεια βάρους στους ενήλικες, προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και οστεοπόρωση. Επιπλέον, η κοιλιοκάκη σχετίζεται και με ένα πλήθος άλλων νόσων μεταξύ των οποίων ηπατικές διαταραχές, δερματικά εξανθήματα και υπογονιμότητα.

Είναι επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου που πάσχει;

Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί απλά μία αλλεργία, καθώς στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη των τροφίμων οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η  οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την νόσο. Για να γίνει η διάγνωση της νόσου απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος και βιοψία λεπτού εντέρου.

Υπάρχει στην Ελλάδα Σύλλογος Στήριξης των ασθενών που πάσχουν από κοιλιοκάκη;

Η Ελληνική Εταιρία για την Κοιλιοκάκη αποτελεί τον επίσημο σύλλογο ασθενών με κοιλιοκάκη στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος αυτός αποτελεί αστείρευτη πηγή πληροφοριών για όλες τις πτυχές της ασθένειας.

www.koiliokaki.com

Θεραπεύεται η κοιλιοκάκη;

Όταν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, ο βλεννογόνος του εντέρου τους βαθμιαία επιδιορθώνεται και επανέρχεται η φυσιολογική του λειτουργία. Τα αποτελέσματα μιας δια βίου δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, μπορούν  να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών αυτών, δεδομένου ότι ο οργανισμός θεραπεύεται και τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη, συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών καθημερινών τροφίμων, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι διάφορες ζύμες, το κέικ και τα μπισκότα. Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη. Επίσης, πλέον διατίθενται στην αγορά πολλά ειδικά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, η γλουτένη βρίσκονται κρυμμένη και σε αρκετά ακόμη προϊόντα, όπως τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, οι έτοιμες σούπες και οι σάλτσες. Για το λόγο αυτό, οι πάσχοντες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταναλώνουν ένα προϊόν και είναι σημαντικό να ανατρέχουν στα συστατικά του προϊόντος πριν το καταναλώσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος του μαστού
Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία
Oι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020
Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία