Καλαμαράκια
Πόσες θερμίδες, λίπη και πρωτεΐνες παρέχουν και ποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής. Τα καλαμαράκια είναι φθηνά, νόστιμα και μπορούμε να τα καταναλώσουμε ψητά στη σχάρα ή βραστά, μόνα τους ή σε μια μακαρονάδα θαλασσινών ή μια νόστιμη παέγια, ακόμα και ωμά ως σασίμι. Η αγαπημένη μας μορφή όμως είναι τα τηγανητά.

Αν και προφανώς το τηγάνισμα αυξάνει τις θερμίδες τους, δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα καταναλώνουμε τηγανητά μια-δυο φορές τον χρόνο, λένε οι ειδικοί. Το ερώτημα όμως είναι τι προσφέρουν στην υγεία και τι θέση μπορούν να έχουν γενικότερα στη διατροφή μας;

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια τα βραστά καλαμαράκια παρέχουν:

  • 68 γραμμάρια νερό
  • 155 θερμίδες
  • 19,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 6,2 γρ. λίπους
  • 3,8 γρ. υδατανθράκων
  • 40 mg ασβέστιο
  • 41 mg μαγνήσιο
  • 275 mg φώσφορο
  • 306 mg κάλιο
  • 55,6 σελήνιο
  • 81,1 mg χολίνη

Έχουν όμως και αρκετό αλάτι, καθώς παρέχουν 270 mg νάτριο. Περιέχουν επίσης καλές ποσότητες από άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως β-καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β12, νιασίνη, ψευδάργυρο κ.λπ.

Αντίστοιχα, τα τηγανητά καλαμαράκια παρέχουν 234 θερμίδες και 13,2 γραμμάρια λίπους. Είναι επίσης μειωμένη η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες (παρέχουν 13,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου). Παρατηρούνται επίσης αποκλίσεις και στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα καλαμαράκια περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές τους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι γενικότερα το προφίλ των λιπιδίων τους ενισχύει την εγγενή ανοσία του οργανισμού. Τον βοηθά επίσης να αντιδρά καλύτερα στο στρες. Επιπλέον, μπορεί να μειώνουν τα λιπίδια (π.χ. χοληστερόλη) στο αίμα και να βελτιώνουν τη μνήμη και την προσοχή.

Μπορεί ακόμα να βελτιώνουν τον καρδιακό παλμό ηρεμίας και την συσσώρευση των αιμοπεταλίων στις γυναίκες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειώνουν και τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Μία μερίδα καλαμαράκια των 200 θερμίδων μπορεί να περιέχει έως 1,2 γρ. ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο σχεδόν ένα έκτο απ’ όσα χρειαζόμαστε την εβδομάδα (είναι περίπου 7-11 γραμμάρια).

Άλλα οφέλη

Μία μερίδα βραστά ή ψητά καλαμαράκια μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό σας με αρκετό κάλιο, το οποίο βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς. Το ιχνοστοιχείο αυτό μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα καλαμαράκια, εξ άλλου, είναι απαραίτητος για γερό ανοσοποιητικό και ομαλή μεταβολική λειτουργία. Είναι επίσης σημαντικός για την καλή επούλωση των πληγών και υγιή αίσθηση γεύσης και όσφρησης.

Τα θαλασσινά περιέχουν επίσης επαρκείς ποσότητες από βιταμίνες, όπως η Β12, που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιό τους, εξ άλλου, είναι σημαντικό για την υγεία των μυών και των νεύρων.

Τα καλαμαράκια είναι επίσης πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών που συνδυάζονται με λίγα λιπαρά (όταν δεν είναι τηγανητά). Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά. Τις χρειαζόμαστε καθημερινά για την ανάπτυξη και διατήρηση των μυών, των οστών, των αρθρώσεων και του δέρματος.

Προσέξτε, όμως, το αλάτι και την χοληστερόλη τους, η οποία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν τα τηγανίσετε.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
upnos krevati
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας