Του Γιάννη Μπασκάκη
«Το 53,5% των αποταμιεύσεών μας κατασχέθηκε, δημεύτηκε, κλέφτηκε! Σαν να έχεις ένα διώροφο σπίτι και να σου λένε «φύγε από τον δεύτερο όροφο και τον πρώτο θα σου τον δώσω σε 30 χρόνια»».
Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Παπαγεωργίου, συντονιστής του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων ΟΕΔ, περιγράφει στην «Εφ.Συν.» την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει 15 χιλιάδες οικογένειες, μετά το κούρεμα που δέχτηκαν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν.
Πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι την περίοδο 2009-2010, βλέποντας μπροστά τους την τραπεζική κρίση και παρακινούμενοι από τις τράπεζες, αποφάσισαν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο. Ανθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, που πίστευαν ότι το Δημόσιο με κάποιο τρόπο θα σωθεί. «Τελικά -λέει ο κ. Παπαγεωργίου- όχι μόνο δεν σώθηκε, αλλά κατέστρεψε την αξιοπιστία του και τους πολίτες μαζί του».
Το PSI, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012, έφερε μια ρήτρα, σύμφωνα με την οποία εάν το 66% των κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου συμφωνούσε στο κούρεμα, τότε θα κουρεύονταν και τα ομόλογα όσων δεν συμφώνησαν.
Το 90% των ομολογιούχων συμφώνησε και η ρήτρα ενεργοποιήθηκε. «Οι τράπεζες συμφώνησαν γιατί τους δόθηκαν δύο ανταλλάγματα: η ανακεφαλαιοποίηση και φοροαπαλλαγές. Στη σύμβαση που είχαμε υπογράψει εμείς με το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος όρος.
Πρόκειται για μονομερή αλλαγή των όρων της σύμβασης από την πλευρά του Δημοσίου, χωρίς εμείς να συμφωνήσουμε ποτέ», λέει ο συντονιστής του συλλόγου των μικροομολογιούχων, οι οποίοι κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ΣτΕ, όμως, δεν έχει δώσει ακόμα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Το Δημόσιο δικαιολογεί όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και καταστρέφει όσους το στήριξαν επενδύοντας στα ομόλογά του», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.
Το κούρεμα που υπέστησαν οι μικροομολογιούχοι αγγίζει το 53,5%. Το πρώτο 15% της αξίας των ομολόγων τους θα το λάβουν τη διετία 2012 -2013 και το υπόλοιπο 31,5% θα το λάβουν μέσα σε 20 χρόνια, ξεκινώντας από το 2023 μέχρι και το 2042.
«Τους προτείναμε να χρησιμοποιήσουν το ισοδύναμο ρευστού που είχαν λάβει με τη μορφή τίτλων του EFSF, προκειμένου να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα Δημοσίου νέας έκδοσης, η πληρωμή των οποίων είναι ουσιαστικά διασφαλισμένη από το EFSF», δηλώνει σε άρθρο του ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος.
Οι μικροομολογιούχοι απαντούν ότι «θα επρόκειτο για παρατραβηγμένο ρίσκο». Κι ενώ ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στο Ζάππειο δήλωνε ότι οι μικροομολογιούχοι πρέπει να αποζημιωθούν, κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους συνομιλούν τακτικά τα μέλη του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων, τους τονίζουν ότι «όλα περνάνε μέσα από την τρόικα και αν σας δοθεί αποζημίωση, τότε θα ζητήσουν αποζημίωση και οι πολίτες των άλλων χωρών».
Αυτοί που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο
Η κατάσταση διαιωνίζεται, διαιωνίζοντας και τον πόνο ανθρώπων που είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται. Ξεχωρίζει η περίπτωση του 26χρονου Ζώη Τσαγκαριόλου. Εμεινε ανάπηρος από αυτοκινητικό δυστύχημα στα 17 του. Χρειάστηκαν 4 χρόνια στα δικαστήρια για να λάβει αποζημίωση για το ατύχημα.
«Πήρα την αποζημίωση το 2009. Τότε ήταν η κρίση των τραπεζών στην Ιρλανδία. Είχα φοβηθεί ότι μπορεί να χάσω τα χρήματα και τότε είδα διαφήμιση στην τηλεόραση για τα ομόλογα.
Στην τράπεζα ο διευθυντής μού είπε «κάν” τα ομόλογα και δεν πρόκειται να τα χάσεις»», λέει. Τα έκανε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τώρα θέλει να ταξιδέψει στην Αμερική για να χειρουργηθεί. Πλέον όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.
Ο Θεόδωρος Χούλης είναι 62 χρόνων, συνταξιούχος. «Δούλευα από 14 χρονών με βιβλιάριο ανηλίκων. Εχω δουλέψει σε χυτήρια, μηχανουργεία, ναυπηγεία. Μάζεψα 20 χιλιάδες για τα γεράματα. Πήρα άλλες 30 χιλιάδες εφάπαξ.
Ο διευθυντής της τράπεζας μου είπε ότι η καλύτερη επένδυση είναι να τα κάνεις ομόλογα, που είναι σίγουρα γιατί είναι στο κράτος. Τα έκανα ομόλογα και αυτοί μού τα φάγανε. Θα μας δώσουν ένα μέρος μέχρι το 2042. Θα ζω μέχρι τότε;».
Ο Ανδρέας Λόλος είναι αγρότης. Μετά την ολοκλήρωση του PSI, στις 3 τα ξημερώματα, του έκαναν προσαγωγή. Τον συνέλαβαν γιατί πίστευαν ότι μπορεί να θελήσει να αυτοκτονήσει.
«Είχα κάνει κάποια σχόλια στο facebook και με εντόπισαν από “κεί», λέει στην «Εφ.Συν.». Ο κ. Λόλος επένδυσε 80 χιλιάδες ευρώ σε ένα 10ετές ομόλογο το 2009.
Εφημερίδα των συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ