Thumbnail
Σαράντα μετανάστες από την Συρία, την Σομαλία και το Αφγανιστάν έφτασαν την Πέμπτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου διαμένουν κάτω από κακές συνθήκες άλλοι 20 συντοπίτες τους εδώ και 13 ημέρες.

 

Σαράντα μετανάστες από την Συρία, την Σομαλία και το Αφγανιστάν έφτασαν την Πέμπτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου διαμένουν κάτω από κακές συνθήκες άλλοι 20 συντοπίτες τους εδώ και 13 ημέρες.
 
Χθες μάλιστα 12 Αφγανοί και 4 Σύριοι ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας να συλληφθούν ώστε να πάρουν χαρτιά διοικητικής απέλασης που θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τον φραγμένο χώρο του λιμανιού. Δυο από τους Αφγανούς μεταφέρθηκαν λιπόθυμοι στο νοσοκομείο από εξάντληση, ενώ οι Σύριοι ελευθερώθηκαν εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος που ισχύει για εκείνους. Του Νίκου Μίχου
 
Οι Σύριοι, Αφγανοί, Σομαλοί και μετανάστες από άλλες χώρες παρακαλούν μάταια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του aplotaria.gr, την αστυνομία και το λιμενικό να τους συλλάβει, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταγραφούν και να πάρουν το χαρτί διοικητικής απέλασης που τους επιτρέπει να μένουν νόμιμα στη χώρα για ένα μήνα. Το λιμενικό και η αστυνομία όμως αρνείται να τους συλλάβει, αφού δεν έχει τι να τους κάνει. «Τα κελιά στα κρατητήρια της αστυνομίας, παρότι παντελώς ακατάλληλα, χωρίς πρόβλεψη προαυλισμού και άλλων στοιχειωδών μέσων για ανθρώπινη διαμονή είναι διαρκώς, πολύ πάνω από το κανονικό, ασφυκτικά γεμάτα ενώ το λιμενικό δεν έχει απλά, καμία υποδομή-εγκατάσταση παροχής φιλοξενίας σε ανθρώπους», συνεχίζει το τοπικό μέσο.
 
Εξαιτίας της βελτίωσης του καιρού στην Μυτιλήνη καταφθάνουν συνεχώς μετανάστες από την Συρία και το Αφγανιστάν, όπως δηλώνουν στο tvxs.gr εθελοντές που προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους νεοαφιχθέντες. «Κοιμούνται στο λιμάνι έκθετοι στον ήλιο και την ζέστη το πρωί, πάνω στο τσιμέντο. Και δεν είναι μόνο ενήλικες. Πρόκειται και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Έχουν μείνει 12 μέρες στο λιμάνι και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι αρχές καθυστερούν την ολοκλήρωση της καταγραφής τους και της χορήγησης υπηρεσιακών χαρτιών», δηλώνει η
Έφη Λατσούδη.
 
Το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στο λιμάνι ακόμη 40 άνθρωποι από την Συρία και την Σομαλία. Οι Σύριοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους χορηγήθηκαν τα κατάλληλα έγγραφα για την εξάμηνη παραμονή τους στην χώρα, χωρίς βέβαια να έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Αθήνα, την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Οι Σομαλοί οδηγήθηκαν στα κρατητήρια.
 
 Αυτοί θέλουν να φύγουν. Δεν τρωνε δεν πίνουν νερό. Πήγαν κάποιοι στο νοσοκομείο. Δεν ήθελαν να πάνε στο νοσοκομείο. Ήθελαν χαρτιά απέλασης για να φύγουν από το λιμάνι. Μετά το νοσοκομείο τους πήγανε στα κρατητήρια και οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας ζητούσαν να μην κρατηθούν μετά από 12 μέρες παραμονής στο λιμάνι. Είναι γύρω στα 60 άτομα μόνιμα στο λιμάνι αλλά ο αριθμός τους αυξομειώνεται.
 
Απεργία πείνας
 
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι μετανάστες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απουσία στεγασμένων χώρων και των ελάχιστων προκάτ μηδενικής χωρητικότητας κοιμώμενοι σε παρατημένες βάρκες ή κατευθείαν πάνω στο τσιμέντο, σε σλίπιν μπάγκς που προσφέρουν οι «γιατροί του κόσμου» ή όπου αλλού βρουν, πλήρως παρατημένοι από οποιαδήποτε κρατική φροντίδα. Για τουαλέτα χρησιμοποιούν τις κοινόχρηστες του τελωνείου, δεν συζητάμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μπάνιο ενώ νερό πίνουν από κάποιες, εξωτερικές, βρύσες στην αποβάθρα.
 
Την Τετάρτη 12 Αφγανοί και 4 Σύριοι ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα να τους χορηγηθούν υπηρεσιακά έγγραφα και να φύγουν από το λιμάνι. Ύστερα από παρέμβαση των «Γιατρών του Κόσμου» εκδόθηκαν χαρτιά από την αστυνομία για μια οικογένεια με 2 παιδιά, 8 και 10 χρόνων, μία γυναίκα με αναπηρία στο πόδι, έναν καρδιοπαθή και ένα παιδι 18 μηνών με διεγνωσμένη επιληψία, που εισήχθη στο Βοστάνειο νοσοκομείο.
 
Μάλιστα, δυο Αφγανοί μετά την εξάντληση της 12ήμερης παραμονής τους στο λιμάνι και την απεργία πείνας μεταφέρθηκαν λιπόθυμοι στο νοσοκομείο και μετά την χορήγηση εξιτηρίου οδηγήθηκαν στα κρατητήρια των τοπικών αστυνομικών τμημάτων μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς πείνας.
 
«Είναι εξαντλητικό μέτρο η κράτηση των μεταναστών. Δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται», δηλώνει η Έφη Λατσούδη. 
 
«Περίσσευμα ελπίδας»
 
«Ο ανθρώπινος πόνος θα υπάρχει και θα συνεχίζεται. Δυστυχώς αυτοί που διοικούν παίρνουν τις αποφάσεις στο πόδι. Βλέποντας και κάνοντας, δηλαδή. Αν σκεφτούν ότι πίσω από τις αποφάσεις υπάρχουν άνθρωποι και πόνος ίσως αλλάξουν τα πράγματα», δηλώνει στο tvxs.gr ο πατήρ Στράτος που δραστηριοποιείται υπέρ της απάλυνσης των προβλημάτων των μεταναστών που φθάνουν στα ανατολικά νησιά, και συνεχίζει: «Τώρα μέσα στην κρίση, κάποιοι άνθρωποι έχουμε να φάμε, έχουμε να πιούμε, έχουμε και μερικές φορές περίσσευμα στο τραπέζι μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει περίσσευμα αγάπης και ανθρωπιάς. Εάν καταφέρουμε να έχουμε τέτοιο περίσσευμα κάποιοι θα δουν την επόμενη ημέρα καλύτερη. Θα δουν ένα πρόσωπο ελπίδας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Το πρόσωπο ενός παιδιού ταλαιπωρημένου είναι σαν την άνοιξη όταν το βλέπεις να χαμογελάει».
 
Πηγή: tvxs.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Τελικός πίνακας αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό (Nότιο Ημισφαίριο)
«Κύρωση των τελικών πινάκων αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού σχολικού έτους 2025-2026 και...
Τελικός πίνακας αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό (Nότιο Ημισφαίριο)
mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Ενδοσχολικές εξετάσεις ΓΕΛ - χρονοδιάγραμμα: Πότε ξεκινούν, πότε θα βγουν αποτελέσματα
Προβλέπεται και ειδική εξεταστική περίοδος κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για τους/τις μαθητές/τριες που απουσιάζουν δικαιολογημένα από...
Ενδοσχολικές εξετάσεις ΓΕΛ - χρονοδιάγραμμα: Πότε ξεκινούν, πότε θα βγουν αποτελέσματα