Thumbnail
Ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα ολοκληρωθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού η διαδικασία πώλησης της "μικρής ΔΕΗ", σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το "ξεπούλημα" του στρατηγικού τομέα για την ανάπτυξη περνάει στην τελική του φάση, μετά και την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και την πώληση του ΑΔΜΗΕ. 

Ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Περισσότερους από 2 εκατομμύρια καταναλωτές, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.363 Μεγαβάτ, έξι ορυχεία λιγνίτη και περίπου 3.000 εργαζόμενοι συνθέτουν την "προίκα" της προς πώληση "μικρής ΔΕΗ".

Σύμφωνα με το Έθνος, το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ δόθηκε τη Δευτέρα προς δημόσια διαβούλευση και προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αποκρατικοποίηση σε πρώτη φάση του 30%.

Έτσι, δημιουργείται μία εταιρεία, η "μικρή ΔΕΗ", στην οποία θα μεταφερθούν μονάδες, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, προσωπικό αλλά και πελάτες, που να αντιστοιχούν στο 30% της άλλης επιχείρησης, της ΔΕΗ, που απομένει από τη διάσπαση.

Με πιο απλά λόγια, από τη ΔΕΗ αποσχίζεται το 30% με περιουσιακά στοιχεία και αντίστοιχο προσωπικό. Αυτή η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Στη "μικρή ΔΕΗ", εισφέρονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη:

ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικός σταθμός) Αμύνταιου Ι και ΙΙ, ισχύος 600 Μεγαβάτ

ΑΗΣ Μελίτη Ι ισχύος 330 Μεγαβάτ και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ ισχύος 340 Μεγαβάτ.

Μεταφέρονται επίσης και τα δικαιώματα της ΔΕΗ επί των ορυχείων για να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενες μονάδες.

Ειδικότερα, στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν οι μονάδες:

- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.

- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, 'Αγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχυος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης)2 και τα λιγνιτωρυχεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρίας, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Προβλέπεται ακόμη ότι:

- Η νέα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς τού προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

- Η μεταβίβαση των συμβάσεων προμήθειας στη νέα εταιρία επέρχεται άνευ συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ, κατ' απόκλιση των προβλεπομένων στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ΔΕΗ οφείλει για έξι μήνες να απέχει από επιθετικές εμπορικές πρακτικές για επαναπροσέλκυση των συγκεκριμένων πελατών, ενώ σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων αυτών προβλέπεται ότι μπορεί να αρνηθεί τη σύναψης νέας σύμβασης με τους συγκεκριμένους πελάτες.

Οι συμβάσεις που θα μεταφερθούν θα προσδιοριστούν με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

-Το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται στη νέα εταιρεία περιέρχεται αυτόματα στη νέα εταιρεία.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ: «Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο. Επίσης, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα