Thumbnail
Δημοσκοπική φάμπρικα εγκλωβισμού συνειδήσεων

Του Χρήστου Κάτσικα

Επειδή οι δημοσκοπήσεις πέφτουν σαν το χαλάζι και επειδή σίγουρα θα είναι περισσότερες σε αριθμό από τις μέρες που απομένουν για την Κυριακή των εκλογών ας θυμίσουμε ορισμένα πράγματα.
Να πούμε καταρχάς ότι αφενός "όποιος πληρώνει τη μουσική καθορίζει και τις νότες" και αφετέρου σε μια δημοσκόπηση ότι αγκίστρι ρίχνεις ανάλογο ψάρι πιάνεις. Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν "αθώες" δημοσκοπήσεις, αλλά για να μην κατηγορηθούμε για ισοπεδωτισμό, να συμφωνήσουμε στο ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν είναι "αθώες".
Και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς αν δεν έχει "κοντή" μνήμη. Για να δώσουμε ένα μόνο παράδειγμα, χωρίς να έχουμε επιλέξει το πιο χαρακτηριστικό.
Ας θυμηθούμε την έρευνα της Public Issue για το site της "Αυγής": Να ο τίτλος "50% - 50% μάχη μέχρι την τελευταία ώρα". Δημοσιεύθηκε μια "ανάσα" πριν από το δημοψήφισμα (http://www.avgi.gr/article/5681947/ereuna-tis-public-issue-gia-to-site-tis-augis-50-50-maxi-mexri-tin-teleutaia-ora)

 

Διαβάστε το και βγάλτε συμπέρασμα. Όχι μόνο για το πόσο "έπεσε" ή "δεν έπεσε μέσα".

Έρευνα της Public Issue για το site της "Αυγής": 50% - 50% μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

    Στο νήμα θα κριθεί το Όχι ή το Ναι

Απόλυτο ντέρμπι παραμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρά τον επικοινωνιακό Αρμαγεδδώνα και τις προκλητικές πιέσεις εγχώριων και ευρωπαϊκών παραγόντων στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αυτό δείχνει η έρευνα της Public Issue του Γιάννη Μαυρή, η οποία διενεργήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου σε δείγμα 1.053 ατόμων, για το site της "Αυγής".

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 0,5% το Όχι. Ωστόσο αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα μεταβάλλονται οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το Ναι φαίνεται να προηγείται με 0,5%.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το Όχι έχει 43%, το Ναι έχει 42,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, δεν θα ψηφίσει το 3,5%, λευκό/άκυρο είναι 1% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 1%. Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το Όχι έχει 45%, το Ναι έχει 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, δεν θα ψηφίσει το 4%, λευκό/άκυρο είναι 1,5% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 0,5%.
Παράσταση νίκης υπέρ του Ναι

Σημαντικό στοιχείο για την τελική ψήφο αποτελεί η παράσταση νίκης, όπου το Ναι προηγείται με μικρή διαφορά σύμφωνα με το 31% και με μεγάλη διαφορά σύμφωνα με το 19%. Το Όχι προηγείται με μεγάλη διαφορά για το 25% και με μικρή διαφορά για το 14%. Χωρίς γνώμη είναι το 11%.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, ειδικά στα ηλικιακά, και στη θέση που έχουν στην απασχόληση. Στους άνδρες η κατάσταση είναι απόλυτα ισορροπημένη με Ναι και Όχι στο 44%, ενώ στις γυναίκες το Ναι έχει 41% και το Όχι 42%.

Παράλληλα η νέα γενιά και οι παραγωγικές ηλικίες στηρίζουν με συντριπτικά ποσοστά το Όχι. Στις ηλικίες 18-24 το Όχι έχει 71% και το Ναι 20%, στις ηλικίες 25-34 το Όχι έχει 59% και το Ναι 26%, στις ηλικίες 35-44 το Όχι έχει 34% και το Ναι 53%, και στις ηλικίες 45-54 το Όχι έχει 48% και το Ναι 36%. Το Ναι προηγείται στους άνω των 55 ετών: στους 55-64 το Όχι έχει 44% και το Ναι 47% και στους 65 και άνω το Όχι έχει 26% και το Ναι 56%.

Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, το Ναι προηγείται στην κατώτερη (43% με 34%) και ανώτερη εκπαίδευση (48% με 38%), ενώ το Όχι στη μεσαία (50% με 38%).

Ο πίνακας με βάση την απασχόληση δείχνει πως Όχι ψηφίζουν οι μισθωτοί ιδιωτικού (54% - 31%) και δημόσιου τομέα (58% - 31%), οι άνεργοι (51% - 26%) και οι φοιτητές (83% - 13%). Αντίθετα Ναι ψηφίζουν οι εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι (50% - 39%), οι συνταξιούχοι (55% - 31%), ενώ οι νοικοκυρές είναι απόλυτα μοιρασμένες (42%).
Μόνο η Αθήνα ψηφίζει Ναι

Όχι ψηφίζουν η Θεσσαλονίκη (39% - 44%) και η υπόλοιπη Ελλάδα (45% - 42%) και Ναι η Αθήνα ψηφίζει (45% - 40%). Ακόμη το Όχι προηγείται στις ημιαστικές περιοχές (47% - 40%), το Ναι στις αγροτικές περιοχές (44% - 40%) και ισοδυναμία υπάρχει στις αστικές (43%).

Ισορροπία υπάρχει και στο ερώτημα για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, γεγονός που δείχνει ότι δεν πέτυχε η επικοινωνιακή προσπάθεια να τεθεί το δίλημμα "Ναι ή Όχι στο ευρώ". Στην ερώτηση αν "το Όχι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και το Ναι παραμονή στο ευρώ" απαντούν: σίγουρα ισχύει 36%, μάλλον ισχύει 12%, ούτε / ούτε 1%, μάλλον δεν ισχύει 10%, σίγουρα δεν ισχύει 37%, ενώ δεν γνωρίζει το 4%.

Κριτήριο ψήφου δείχνει και η απάντηση στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Η πλειοψηφία (41%) λέει οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση λέει το 39% και το 15% ρίχνει ευθύνες και στους δύο. Από την ανάλυση με βάση την κομματική ένταξη στη συγκεκριμένη ερώτηση προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ επιρρίπτουν την ευθύνη στους δανειστές, ενώ οι ψηφοφόροι Ν.Δ., Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dikastirio.jpg
Υπόθεση Κολωνού: 11 κατηγορούμενοι ένοχοι για την κακοποίηση της 12χρονης – Αθώοι οι έξι
Αθωώθηκαν 6 για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης και ένας καταδικάστηκε για παιδική πορνογραφία
Υπόθεση Κολωνού: 11 κατηγορούμενοι ένοχοι για την κακοποίηση της 12χρονης – Αθώοι οι έξι
elme_evoias
Η ΕΛΜΕ Εύβοιας στηρίζει το έτος Σκαρίμπας με μουσικοθεατρική παράσταση
Η πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας στηρίζει το έτος Γιάννης Σκαρίμπας με τη μουσικοθεατρική παράσταση 'Εγώ τι; Στη ζωή... Γιάννης Σκαρίμπας_reloaded
Η ΕΛΜΕ Εύβοιας στηρίζει το έτος Σκαρίμπας με μουσικοθεατρική παράσταση