του Βασίλη Πλατή, φιλόλογου-δρος Ιστορίας, υποδιευθυντή Δ.Ι.ΕΚ. Έδεσσας
Η ενδυνάμωση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην οποία φαίνεται να αποσκοπεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, καθώς το Υπουργείο σε συνεργασία με τους δήμους μεριμνά να προσδιορίσει από φέτος τον αριθμό των ΕΠΑ.Λ. που δύνανται να λειτουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά και να εισαγάγει νέες «βιώσιμες» ομάδες προσανατολισμού και ειδικότητες. Σε αντιδιαστολή με την αθρόα παραγωγή επιστημονικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης που όμως αδυνατεί να απορροφηθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας, η στροφή προς τεχνικά επαγγέλματα μπορεί να αποτελέσει μία καλή διέξοδο για τους νέους, που μαστίζονται από την ανεργία.
Ταυτόχρονα, η δημιουργία νέων ειδικοτήτων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών μπορεί να συντελέσει στην αναχαίτιση του κύματος μετακίνησης των νέων από την επαρχία προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ή ακόμη και της πολύ διαδεδομένης τα τελευταία χρόνια μετανάστευσής τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, από τη λειτουργία ειδικοτήτων αμπελουργίας και οινολογίας σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης που εδρεύουν σε κατεξοχήν οινοπαραγωγές περιοχές όπως η Γουμένισσα του Κιλκίς ή το Αμύνταιο της Φλώρινας καθώς και τυροκομίας και αγροτουρισμού σε αντίστοιχα Δ.Ι.ΕΚ. του νομού Πέλλας, προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Εκτός από την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών που θα προέλθει από τη δημιουργική δραστηριότητα επαρκώς καταρτισμένων επαγγελματιών και μάλιστα γηγενών, την εξειδίκευση σε τομείς εναρμονισμένους με τις τοπικές οικονομίες επιβάλλει σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η οικογενειακή παράδοση. Είναι προφανώς λιγότερο επώδυνο για κάποιο κτηνοτρόφο που παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος να στείλει το γιο του, εφόσον ο τελευταίος έχει επιλέξει να στραφεί στον κλάδο της τυροκομίας, σε Δ.Ι.Ε.Κ. της περιοχής στο οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη ειδικότητα από το να αποταθεί σε ιδιωτική σχολή που εδρεύει σε μακρινή μεγαλούπολη. Κοντά σε αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η φοίτηση στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) είναι πλέον δωρεάν.
Ζώντας σε μια χώρα με υψηλή αποβιομηχάνιση τα τελευταία χρόνια και με οικονομικούς δείκτες που προσεγγίζουν την εποχή του μεσοπολέμου, η στροφή των νέων μας προς την τεχνική εκπαίδευση και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν η αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία φαντάζει ως μοναδική ευκαιρία… Είναι καιρός να κατανοήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και να απεγκλωβιστούμε από στερεότυπα του παρελθόντος που οδηγούσαν τους νέους στην κατάκτηση υψηλής ακαδημαϊκής γνώσης χωρίς όμως την ανάλογη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση