Και ενώ τα περισσότερα σχολεία στην Κρήτη μέχρι χθες πάλευαν να βρουν το βηματισμό τους, στην Κάνδανο έγινε κατάληψη.
Όχι σε κάποιο γυμνάσιο ή λύκειο, αλλά στο δημοτικό σχολείο. Η κατάληψη φυσικά δεν έγινε από τους μαθητές (μιλάμε για παιδιά από 6 ως 12 ετών), αλλά από τους γονείς τους, και είναι η πρώτη κινητοποίηση αυτού του είδους που σημειώνεται κατά τη φετινή σχολική χρονιά στην Κρήτη.
Το αίτημα των γονέων είναι να λειτουργήσει και φέτος το σχολείο ως 6θέσιο. Δηλαδή να έχει ξεχωριστά τμήματα και για τις 6 τάξεις του δημοτικού σχολείου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Όμως, πρόσφατα το σχολείο υποβιβάστηκε σε 5θέσιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές δύο διαφορετικών τάξεων (π.χ. Ε' και Στ') να κάνουν ταυτόχρονα μάθημα σε μια τάξη και με ένα δάσκαλο...
Ψάχνουν τον βηματισμό τους
Μετά τον προχθεσινό αγιασμό, χθες τα σχολεία της Κρήτης προσπαθούσαν να βρουν το βηματισμό τους. Να μοιράσουν βιβλία, να βγάλουν πρόγραμμα, να οριστικοποιήσουν τα τμήματα και τα κενά. Σε γενικές γραμμές, στα σχολεία της Κρήτης, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την περυσινή τραγωδία. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς, αφού υπάρχουν πολλά σχολεία με σημαντικά κενά, τα οποία συνεπάγονται και πάλι την απώλεια χιλιάδων ωρών διδασκαλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τα κενά μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 572. Συγκεκριμένα από τα σχολεία του νομού Ηρακλείου λείπουν 200 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, 162 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Αγγλικών κ.ά.) και 210 Ειδικής Αγωγής.
Πολλά κενά υπάρχουν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα μεγάλο ποσοστό τους καταγράφεται στις βασικές ειδικότητες των φιλολόγων, των μαθητικών και των φυσικών, όπου είχαμε και αυξημένες αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης. Ο αιρετός του ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης Γιάννης Αστρινάκης υπολογίζει ότι τα κενά σε επίπεδο νησιού είναι περισσότερα από 400, εκ των οποίων πάνω από τα μισά εντοπίζονται σε επίπεδο νομού Ηρακλείου.
Χαμένοι
Συγκεκριμένα, τα κενά του νομού Ηρακλείου στα γυμνάσια και τα λύκεια ανέρχονται σε 261, όμως δεν είναι "ομοιόμορφα κατανεμημένα" σε όλα τα σχολεία. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι για άλλη μια φορά οι μαθητές του Καλλιτεχνικού και του Μουσικού Σχολείου (60 κενά σε ειδικότητες), καθώς επίσης και οι μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία (72 κενά ειδικής αγωγής).
Διόλου ευκαταφρόνητα δεν είναι και τα κενά στις βασικές ειδικότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αστρινάκη, ανέρχονται σε 79 μόνο στο Ηράκλειο και κατανέμονται ως εξής: 33 φυσικών, 30 φιλολόγων και 16 μαθηματικών.
Στην υπόλοιπη Κρήτη έχουμε περιορισμένα κενά στα Χανιά και σημαντικά σε Ρέθυμνο και Λασίθι. Επίσης, στο Λασίθι υπάρχουν ελλείψεις 15 εκπαιδευτικών σε τεχνικές ειδικότητες.
ΕΠΑ.Λ.
Αντίθετα, καλή εικόνα από πλευράς στελέχωσης παρουσιάζουν τα ΕΠΑ.Λ. του νομού Ηρακλείου, τα οποία πέρυσι είχαν σχεδόν αποδομηθεί. Ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρχαν μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο 2 αντί 5 ημέρες την εβδομάδα, λόγω έλλειψης καθηγητών, και αυτό για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στον αέρα
Όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα στα σχολεία δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν σχολικές μονάδες που είναι σχεδόν πλήρεις και από Δευτέρα μπορούν να λειτουργήσουν σχεδόν με κανονικό πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν σχολεία με σημαντικά κενά, που αν δεν έρθει η επόμενη γερή δόση των προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν προβλέπεται να δουν... άσπρη μέρα.
Η έλλειψη εκπαιδευτικών δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, όταν εντοπίζεται σε τάξεις της γ' λυκείου, που οι μαθητές δίνουν πανελλαδικές, καθώς επίσης και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, που υπάρχει πρόβλημα με τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Βιβλία
Σε καλό επίπεδο βρίσκεται η διανομή των βιβλίων, που σε ποσοστό 90% από το καλοκαίρι κιόλας, είχαν πάει σε όλα τα σχολεία. Η διανομή στις περισσότερες σχολικές μονάδες είχε ολοκληρωθεί μέχρι και χθες, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές αναμένεται να πάρουν βιβλία από Δευτέρα.
Διαμαρτυρία
Για τα προβλήματα που υπάρχουν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν οι εκπαιδευτικοί του νομού Ηρακλείου, μαζί με γονείς, την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 2 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Αίτημα των διαμαρτυρόμενων, εκτός από την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών, είναι και να μη γίνει μια αξιολόγηση που θα αντιμετωπίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ως αριθμούς. Και να μη γίνει μια αξιολόγηση η οποία θα κατηγοριοποιεί τα σχολεία.
Στη σχετική ανακοίνωση καλούνται γονείς και εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία και τονίζεται: «Στο χώρο της εκπαίδευσης δεν τηρείται ούτε η αρχική μνημονιακή δέσμευση για μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ούτε η μεταγενέστερη του μεσοπρόθεσμου για μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα στελέχη του πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της άμεσης κάλυψης των κενών, που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης».
Ενημέρωση
Στο μεταξύ, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας και οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Στόχος είναι να υπάρξει μια αλληλοενημέρωση και μια ακριβής καταγραφή των προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης από το ένα άκρο της Ελλάδας ως το άλλο.
Της Ελένης Σταυρουλάκη
ΠΗΓΗ: neakriti.gr/
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση