Thumbnail
Η είσοδος στην κόλαση

Η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η κατάργηση του ελάχιστου κατώτατου μισθού, που εδώ και ένα χρόνο αποφασίζεται μονομερώς από τον υπουργό Εργασίας, για τους νέους μέχρι 29 ετών, αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

 
Η παρατεταμένη καθυστέρηση έλευσης των δανειστών στη χώρα μας, οι εν κρυπτώ συνεδριάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας για τις απολύσεις (με τη συμμετοχή των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά -δυστυχώς- και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ) και η δημοσιοποίηση προτάσεων από εμπειρογνώμονες του ΚΕΠΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση για ένα χρόνο του μισθού των 511 ευρώ, επιβεβαιώνουν ότι ο κύκλος των μνημονιακών παρεμβάσεων στα εργασιακά παραμένει ανοιχτός. Προκειμένου όχι απλώς να συνεχιστεί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά να τεθούν οι βάσεις του νέου δόγματος της "μηδενικής εργασίας", που θα προβλέπει "πλήρη ελευθερία των απολύσεων και των προσλήψεων", όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, με τις τελευταίες όμως να είναι ευέλικτες και περιορισμένου χρόνου, χωρίς τα "περιττά βάρη" των συλλογικών συμβάσεων και της υποχρεωτικής ασφάλισης του εργαζόμενου!
 
Το νέο πλαίσιο για τις απολύσεις
 
Το κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να επιτρέπονται οι ομαδικές απολύσεις πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπόμενα όρια (5%), που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), ανάβει ουσιαστικά το "πράσινο φως" για την απελευθέρωσή τους.
 
Το βασικό σημείο αλλαγής από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα για τις απολύσεις αφορά τη μετατροπή του ΑΣΕ από γνωμοδοτικό όργανο (σ.σ.: από το 1983 που καθιερώθηκε ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις το ΑΣΕ είχε τυπικό - διακοσμητικό ρόλο) σε επιτελικό και έτσι στο εξής θα εγκρίνει το σχέδιο ομαδικών απολύσεων που θα υποβάλλει μια επιχείρηση.
 
Ταυτόχρονα αυτή η αλλαγή αποτελεί ουσιαστικά το περιτύλιγμα προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές: Με τη μετάθεση της έγκρισης των απολύσεων από τον υπουργό στο ΑΣΕ, ουσιαστικά παρακάμπτεται το προβλεπόμενο μέχρι σήμερα "βέτο" και έτσι ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό η τρόικα, που ζητούσε την κατάργηση του "εδώ και τώρα". Ταυτόχρονα τόσο η μετάθεση όσο και η προώθηση των αλλαγών με υπουργική απόφαση (που θα εμπεριέχει ερμηνευτική εγκύκλιο του ισχύοντος Νόμου 1387/1983) δεν δημιουργεί προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, που δεν δεχόταν την προώθηση των αλλαγών μέσω νομοθετικής ρύθμισης ή υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο υπουργικής απόφασης, με την οποία θα γίνεται μεταβίβαση αρμοδιότητας για την απόφαση στον εκάστοτε γενικό γραμματέα Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, που θα προΐσταται του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.
 
 
 
Όπως είχε αποκαλύψει η "Αυγή" (15.12.2013), τρόικα και κυβέρνηση είχαν βρει εδώ και καιρό τη φόρμουλα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και μάλιστα η διαδικασία (που προέβλεπε ερμηνεία του ισχύοντος νόμου 1387/1983, αλλά και ενσωμάτωση των προβλέψεων της Κοινοτικής Οδηγίας 98/59) είχε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η έγκριση ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων θα συνοδεύεται από την παροχή οικονομικών στοιχείων της εταιρείας (ισολογισμοί, ασφαλιστική ενημερότητα, ανταγωνιστικότητα εταιρείας) καθώς και στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση και την κατανομή του προσωπικού ανά κατηγορία και ειδικότητα. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν την εφαρμογή ομαδικών απολύσεων θα οφείλουν επίσης να τεκμηριώνουν ότι οι απολύσεις αποτελούν την ύστατη λύση για την επιβίωσή τους.
 
Ουσιαστικά ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο ομαδικών απολύσεων (ακόμη και με τη χρήση μεθόδων δημιουργικής λογιστικής) θα υπερακοντίζει το οποιοδήποτε εμπόδιο μη έγκρισής του πρωτίστως από το ΑΣΕ και δευτερευόντως από τον υπουργό Εργασίας.
 
Να σημειωθεί ότι η αλλαγή των διαδικασιών προκειμένου να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις δεν θα πρέπει, παρά το βήμα που έγινε, να θεωρείται ότι έχει τελειώσει. Και αυτό γιατί: Ακόμα και τυπικά η τελική απόφαση δεν φεύγει από τα χέρια του υπουργού Εργασίας αν δεν αλλάξει ο νόμος, ενώ η κατάθεση στοιχείων εκ μέρους των επιχειρήσεων στο ΑΣΕ, πέραν όσων ήδη προβλέπονται, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα! Έτσι το επόμενο διάστημα, και κυρίως με την έλευση των δανειστών, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και κυρίως αν η τρόικα θα δεχτεί το "τρυκ" της κυβέρνησης, που επινοήθηκε κυρίως για να αποφευχθεί νέο πλήγμα σε μια περίοδο προεκλογική, αλλά και παρατεταμένης αποδόμησής της στον κόσμο της εργασίας.
 
 
Πετρόπουλος Ανδρέας - Η ΑΥΓΗ, 26/1/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα