Thumbnail
Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, 21 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια του 2013, ενώ έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο, πέντε στο Πακιστάν, τέσσερις στη Σομαλία, τρεις στη Βραζιλία, τρεις στο Ιράκ και δύο στο Μαλί και την Ρωσία.

Οι αριθμοί ήταν ακόμη χειρότεροι πέρυσι: 73 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και 232 φυλακίστηκαν (αριθμός ρεκόρ) το 2012.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής, οι μισοί από τους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν το 2013 εργάζονταν στο διαδίκτυο, περίπου 79 στον Τύπο, ενώ περίπου τόσοι ήταν και οι freelancers.

 
«Η φυλάκιση δημοσιογράφων είναι το σύμβολο της μη ανεκτικής και κατασταλτικής κοινωνίας», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζόελ Σάιμον.
 
 
Σε ποιες χώρες, όμως, εντοπίζονται οι περισσότερες διώξεις δημοσιογράφων;
 
10) Ουζμπεκιστάν: 4 φυλακισμένοι δημοσιογράφοι
 
Η ελευθερία των ΜΜΕ είναι σχεδόν άγνωστη λέξη για τη χώρα, που διοικείται, χωρίς εκλογές αλλά με «δημοψηφίσματα» από το 1990, από τον Ι. Καρίμοφ.
 
9) Αίγυπτoς: 5
 
Έπειτα από την πτώση του Μόρσι τον Ιούλιο, η νέα κυβέρνηση με τη στήριξη του στρατού συνέλαβε δεκάδες Αιγύπτιους και ξένους δημοσιογράφους.
Το 2012 κανένας δημοσιογράφος δεν φυλακίστηκε στη χώρα.
 
8) Αιθιοπία: 7
 
Στη χώρα, που χαρακτηρίζεται από τον αυστηρό έλεγχο των ΜΜΕ και τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών, συχνά δημοσιογράφοι εξορίζονται.
 
Στην Αφρική, την πρωτιά στη φυλάκιση δημοσιογράφων μοιράζονται η Αιθιοπία με την Ερυθραία.
 
7) Αζερμπαιτζάν: 8
 
O απολυταρχικός πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ ασκεί αυστηρό έλεγχο επί των μέσων. Η οργάνωση Human Rights Watch έχει επισημάνει τη δίωξη δημοσιόγραφων στη χώρα, επειδή απλά ασκούν κριτική στο προεδρικό έργο. Παρόλες τις απειλές και τις διώξεις, ορισμένοι Αζέροι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να σπάνε τη σιωπή.
 
6) Συρία: 12
 
Αναμφισβήτητα, η πλέον επικίνδυνη χώρα για το 2013. 12 είναι μόνο οι επιβεβαιωμένες συλλήψεις από το καθεστώς Άσαντ. Την ίδια ώρα περίπου 30 δημοσιογράφοι αγνοούνται στη χώρα, ενώ δεκάδες υπολογίζετια πως έχουν απαχθεί από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.
 
5) Βιετνάμ: 18
 
Το 2013 το μονοκομματικό Βιετνάμ εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στους bloggers, που λειτουργούν ως μοναδική εναλλακτική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων κυμαίνεται μεταξύ 14 και 18.
 
4) Ερυθραία: 22
 
Ο Ισάιας Αφεγουέρκι, πρώτος (1991) και μοναδικός έως σήμερα πρόεδρος της Ερυθραίας, χαρακτηρίζεται ώς ένα από τους πλέον καταπιεστικούς εξουσιαστές παγκοσμίως. Οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι έφταναν πέρυσι τους 28.
 
Κανένας από τους 22 δημοσιογράφους, που παραμένουν έγκλειστοι, δεν έχουν δικαστεί, ούτε καν κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο αδίκημα.
 
3) Κίνα: 32
 
Αυστηρός είναι ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης στην Κίνα.
 
Ο δημοσιογράφος Chen Yongzhou συνελήφθη τον Οκτώβριο για δυσφήμηση, παραδέχθηκε στην κρατική τηλεόραση (δεν υπάρχει ιδιωτική) πως δωροδοκήθηκε για το δημοσίευμά του και σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος, άγνωστο που.
 
2) Ιράν: 35
 
Πρόσφατα η κυβέρνηση απελευθέρωσε ορισμένους δημοφιλείς δημοσιογράφους και ακτιβιστές, θέλοντας να επιδείξει καλή θέληση εν όψει των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά.
 
Ωστόσο, οι νέες συλλήψεις συνεχίζονται. 35 είναι σήμερα οι έγκλειστοι δημοσιογράφοι (45 το 2012).
 
1) Τουρκία: 40
 
Και όχι, δεν είναι μόνο λόγω του δυναμικού κινήματος, καθώς το 2012 οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι έφταναν τους 49.
 
Το Κίνημα στο Πάρκο Γκεζί ύπηρξε νέο πεδίο διώξεων για τους δημοσιογράφους, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε σκληρά να κρατήσει τις κάμερες μακριά από τα πεδία συγκρούσεων.
 
Παραδοσιακά, ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί και φυλακίζει Κούρδους ή και Τούρκους δημοσιογράφους σε κουρδικά ΜΜΕ, φορτώνοντάς τους κατηγορίες για τρομοκρατία και αντικυβερνητική προπαγάνδα.
 
Το 2013, Τουρκία, Κίνα και Ιράν συγκέντρωναν περισσότερους από τους μισούς έγκλειστους δημοσιογράφους παγκοσμίως. 
 
 
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Απαράδεκτη η απόφαση να μας πληρώσουν παραμονή Χριστουγέννων

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro.jpeg
Επίσημο «μαύρισμα» των Δημοσίων ΑΕΙ για πριμοδότηση των Ιδιωτικών!
Προβληματίζει ιδιαίτερα η σκοπιμότητα παρουσίασης αποσπασματικών και παρωχημένων δεδομένων προηγούμενων ετών για κατατάξεις των δημόσιων...
Επίσημο «μαύρισμα» των Δημοσίων ΑΕΙ για πριμοδότηση των Ιδιωτικών!