Πολλά έχουν ειπωθεί για την «γραμμή» που θα ακολουθήσει η Αθήνα κατά τη διάρκεια του κύκλου των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, η οποία ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλες με το σημερινό έκτακτο Eurogroup.
Στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και συσκέψεων όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν είναι λίγα τα σενάρια τα οποία έχουν μπει στο τραπέζι. Η διπλωματική στρατηγική της κυβέρνησης, όμως, αμέσως μετά την εκλογή της, μπορεί να μην αιφνιδίασε τις πολιτικές δυνάμεις που δυσαρεστήθηκαν από την ανάδειξή της στην εξουσία, αλλά τις ανάγκασε να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους.
Η Αθήνα φαίνεται πως μετά και την ολοκλήρωση των προγραμματικών της δηλώσεων είναι σαφές πως έχει κόκκινες γραμμές, που αφορούν πρώτα και κύρια την υλοποίηση του προγράμματός της και τις δέσμευσης της νέας κυβέρνησης για άμεσα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Σε αυτό η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει και πολλά καθώς το επιχείρημα της νωπής λαϊκής εντολής δεν αφήνει περιθώρια για την αμφισβήτησή του.
Το «πόκερ» διεξάγεται κατά βάση στο φόντο της αναγκαίας δημοσιονομικής πειθάρχησης κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου Φλεβάρη με Σεπτέμβρη, που αναπόφευκτα όμως συνδέεται και με την ικανότητα –όχι την εξαγγελία - να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Εδώ, πρέπει να πούμε ότι η ισορροπία είναι πολύ λεπτή καθώς όλες οι πλευρές προσπαθούν από τώρα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο να εξασφαλίσουν κάτι για το μέλλον.
Η Ευρώπη πιέζει για εξάμηνη παράταση του υφισταμένου προγράμματος, με συγκεκριμένους δεσμευτικούς όρους, επιδιώκοντας ουσιαστικά συμφωνία επ΄ αυτού έως τη Δευτέρα. Αυτό, κατά βάση έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, ένα πολιτικό πλήγμα στο «ανάστημα» και τον τσαμπουκά που έχει σηκώσει μέχρι στιγμής η Ελλάδα μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταση του μνημονίου και η «συνθηκολόγηση» της νέας κυβέρνησης σε αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ήττα ανεξάρτητα με το αν θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, θα εκβιάσει τη μετάβαση στην νέα φάση της δημοσιονομικής πειθάρχησης από το καλοκαίρι και μετά, λειτουργώντας παραδειγματικά και για τους άλλους λαούς που ρέπουν προς τον ευρωσκεπτικισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος Μοσκοβισί υποστήριξε, πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, έως τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, για να κερδίσει χρόνο να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας επίσης πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα.
Η Αθήνα από την άλλη έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω σε σχέση με το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε να υλοποιήσει και σε σχέση με την παράταση του μνημονίου αλλά είναι έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της σε σχέση με εναλλακτικές δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα έχουν οι όροι της δανειακής σύμβασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του και πριν κλείσει η συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις ουσιαστικά απάντησε στα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων (Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Βάιντμαν κ.λπ,) και δήλωσε ξεκάθαρα ότι το μνημόνιο τέλειωσε, ότι διαπραγματευόμαστε μόνο τους όρους της δανειακής σύμβασης κι ότι θα ζητήσουν μόνο συμφωνία- γέφυρα, δηλαδή χρόνο και χώρο.
Σόιμπλε – Βάιντμαν – Ντάισελμπλουμ
«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε, όλα τελείωσαν», διεμήνυσε και τόνισε πως η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, σήμερα. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα» κατέληξε και υπογράμμισε πως θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα, την Τετάρτη. «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν», ανέφερε χθες ο Β. Σόιμπλε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε, πως οι όποιες αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την ίδια την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμά της στο 4,5% του ΑΕΠ της, όπως έχει συμφωνηθεί προηγουμένως.
«Στο τέλος της ημέρας, χρειάζεται να καταβάλουν αξιόπιστες προσπάθειες για να βελτιώσουν την κατάσταση σε ένα βιώσιμο τρόπο και η Ελλάδα να επιστρέψει στα δικά της πόδια», ανέφερε προειδοποιώντας ο Γ. Βάιντμαν. Σε κάθε προσπάθεια τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας ότι όποια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που η Αθήνα πρέπει να τηρήσει.
Όπως αναφέρει και το capital.gr «όλα αυτά γίνονται στο έδαφος της επιλογής Draghi, να διακόψει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Στην πραγματικότητα αν η ΕΚΤ δεν αποδεσμεύσει τα 1,9 δισ. ευρω –όσο διαρκούν οι συζητήσεις με την Αθήνα – των «επιστροφών» από τα ελληνικά ομόλογα που έχει πληρωθεί, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα υποχρεώσει τους κ.κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη να επιλέξουν το αν θα πληρώσουν μισθούς ή την επόμενη δόση που έχει λαμβάνειν το ΔΝΤ… Και τότε οι δρόμοι μπορούν να πάρουν άλλη κατεύθυνση, εκείνη της μη επιστροφής.
Για τον λόγο αυτό η κατά γενική ομολογία αυστηρή και οριακά «νόμιμη» απόφαση του Draghi έχει φέρει τα πράγματα στην άκρη με προφανή στόχο την αύξηση της πίεσης για μία γρήγορη συμφωνία».
Πληροφορίες από imerisia.gr, capital.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη