Ανώνυμες καταγγελίες για ανύπαρκτα αδικήματα, ΕΔΕ για τη διερεύνησή τους από 'επίλεκτους' ανακριτές, παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ, άρνηση χορήγησης εγγράφων, μυστικά πορίσματα και ΕΔΕ που παραμένουν ανοιχτές για όσο χρειαστεί" καταγγέλλει στην "Αυγή" ο καθηγητής Β. Τσαουσίδης.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γίνεται “ακούσιος σιωπηρός μάρτυρας μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας ηθικής και οικονομικής εξόντωσής μου” καταγγέλλει μέσω της “Α” ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βασίλης Τσαουσίδης.
Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος στο ΔΠΘ, τα τελευταία 14 χρόνια το υπηρετεί με τη διδασκαλία του. Προ ημερών όμως κατηγορήθηκε από την “Espresso” για “υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ”. “Πήρε τα χρήματα και την έκανε για το... Διάστημα” ισχυρίστηκε το σκανδαλοθηρικό εξώφυλλο υποστηρίζοντας ότι ο Β. Τσαουσίδης “λάμβανε επί σειρά ετών κονδύλια από προγράμματα της Ε.Ε., αλλά οι εργασίες του για τη δημιουργία εργαστηρίων δεν προχώρησαν ποτέ”.
Το θέμα έφερε στο φως η “Εφημερίδα των Συντακτών” παρουσιάζοντας παράλληλα πως όσα έγραφε η “Espresso” αναπαράγονταν από τα ΜΜΕ. Η «ΕφΣυν» έχει αναδείξει κατά καιρούς και άλλες πτυχές των όσων συμβαίνουν στο Δημοκρίτειο -το ίδρυμα του οποίου ο πρύτανης παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο των καθηγητών. Χαρακτηριστικά με αφορμή την περίπτωσή του ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε δηλώσει ότι η κατάσταση βρίσκεται “εκτός ελέγχου”...
Ο καθηγητής Β. Τσαουσίδης καταγγέλλει τις “απολύτως συκοφαντικές πρυτανικές καταγγελίες στο συγκεκριμένο έντυπο (σ.σ.:. στην ‘Espresso’)”. Ο πρύτανης Θ. Καραμπίνης κατηγορεί στην εφημερίδα ότι το πανεπιστήμιο δεν ήταν ενήμερο για όσα έκανε ο καθηγητής και ότι επικαλέστηκε εργαστήρια της σχολής ανύπαρκτα για τα ερευνητικά διαστημικά προγράμματα στα οποία συμμετείχε.
“Όλοι γνωρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά έργα έχουν γίνει αποδεκτά μετ’ επαίνων από τους αρμόδιους ελεγκτές και αμφισβητούνται από τους αναρμόδιους δήθεν πραγματογνώμονες ‘συναδέλφους’ που επέλεξε αυθαίρετα και διόρισε η διοίκηση Καραμπίνη” τονίζει ο Β. Τσαουσίδης στην “Α” εκφράζοντας την ελπίδα ότι “τα ανακλαστικά της ακαδημαϊκής κοινότητάς μας θα λειτουργήσουν με την επιβεβλημένη ετοιμότητα, ώστε να προασπίσουν την ίδια την ακαδημαϊκή υπόσταση του Δημοκριτείου που διακυβεύεται”.
Ο Β. Τσαουσίδης έχει εργαστεί ως επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook και στη συνέχεια στο Northeastern της Βοστώνης, αλλά και ως επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ. Κατά τη θητεία του στο ΔΠΘ έχει περάσει από πολλές ΕΔΕ. “Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η αφορμή και η ίδια η διαδικασία: Ανώνυμες καταγγελίες για ανύπαρκτα αδικήματα, ΕΔΕ για τη διερεύνησή τους από ‘επίλεκτους’ ανακριτές, παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ, άρνηση χορήγησης εγγράφων, μυστικά πορίσματα και ΕΔΕ που παραμένουν ανοιχτές για όσο χρειαστεί” λέει και συνεχίζει: “Κάτι σαν τη δίκη του Κάφκα”. Όπως σημειώνει, “η τελευταία ΕΔΕ, χωρίς να ερωτηθώ, κατέληξε σε αυθαίρετο καταλογισμό ημερομισθίων, ακόμη και για απουσίες τα σαββατοκύριακα”.
Το ΔΠΘ για τον Β. Τσαουσίδη “υστερεί σε επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών”.
Μάλιστα ο πρύτανης έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Παιδείας για την παραπομπή του στο πειθαρχικό, και ενώ υπάρχει πόρισμα του ΣΕΕΔΔ εναντίον του.
* Βοηθά το πανεπιστήμιο αυτή η αντιπαράθεση;
Β. Τσαουσίδης: Ενοχλήθηκε ο κ. Καραμπίνης επειδή άσκησε ο υπουργός -μερικώς- την αρμοδιότητά του. Το ίδιο είχε κάνει και όταν το -αποδυναμωμένο- Συμβούλιο επιχειρούσε να ασκήσει την αρμοδιότητά του. Το ΔΠΘ, το έχω δηλώσει ξανά, δεν είναι υπόθεση της εκάστοτε διοίκησής του ούτε μπορεί ένας θεσμός ζωτικής σημασίας για τη Θράκη να καθίσταται όμηρος οποιουδήποτε προσώπου και των προσωπικών του στρατηγικών και αντιπαραθέσεων.
Ο εξωτερικός έλεγχος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο των οργανισμών που αυτοδιοικούνται: Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο πρύτανης να ελέγχει τον εαυτό του για πιθανές παρατυπίες του. Ούτε όμως και η Σύγκλητος μπορεί να ελέγξει τον πρύτανη, ο οποίος θεσμικά προΐσταται της Συγκλήτου. Επομένως ο υπουργός ενήργησε θεσμικά και με συνέπεια και η αντίδραση του πρύτανη ήταν ανεξήγητη.
* Εδώ και χρόνια έχετε καταγγείλει συγκεκριμένες πράξεις των διοικήσεων Καραμπίνη - Σιμόπουλου. Έχετε βρει ανταπόκριση από την Πολιτεία;
Είναι αλήθεια ότι από τον Ιούνιο του 2015, όταν ως μέλος του Συμβουλίου του ΔΠΘ απαίτησα θεσμικά, ως όφειλα, τη διαλεύκανση των σοβαρών καταγγελιών που προέκυπταν από δημοσιεύματα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, στοιχειοθετημένες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ενώ παράλληλα υποθετικά αδικήματα απέκτησαν νομική υπόσταση! Το κυρίαρχο στοιχείο όμως που ακόμη δεν ικανοποιήθηκε από την Πολιτεία είναι η νομοθέτηση ασφαλιστικών δικλίδων για τη διαφάνεια και τον διάλογο. Εφόσον ακόμη επιτρέπεται η ανταλλαγή εκατοντάδων εμπιστευτικών εγγράφων και οι κλειστές διαβουλεύσεις οργάνων που θεσμικά δεν ελέγχονται άμεσα, διαμορφώνεται ένα καθεστώς ανομίας και ασυλίας και αυτό με τη σειρά του εξάπτει τις ορέξεις πολλών, οι οποίοι μάλιστα εκμεταλλεύονται το αυτοδιοίκητο, που όμως σήμερα λειτουργεί ατελώς.
* Ποιο είναι τελικά το πρόβλημα του ΔΠΘ σήμερα και τι πρέπει να γίνει;
Η εξωστρέφεια, με την πραγματική έννοια. Δεν συνιστά εξωστρέφεια η εθιμοτυπική επίσκεψη των γειτονικών πανεπιστημίων ή οι αντίστοιχες επισκέψεις της διοίκησης σε άλλα πανεπιστήμια. Ούτε είναι εξωστρέφεια να εμπλουτίζουν απλώς το δυναμικό του ΔΠΘ κάποια μέλη ΔΕΠ που έχουν έρθει από άλλα πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια είναι να συνδιαμορφώνεται η κουλτούρα του πανεπιστημίου με βάση και τις δικές τους απόψεις -όχι να υποτάσσονται στις υπάρχουσες δομές και αντιλήψεις. Το ΔΠΘ είναι ένα ιστορικό πανεπιστήμιο και ο χαρακτήρας του διαμορφώθηκε μέσα από δυσκολίες και ιδιομορφίες. Ήρθε η ώρα να γίνει ανοιχτό και παγκόσμιο και να ξεπεράσει τον τοπικισμό και τους περιορισμούς που αυτός συνεπάγεται.
Πηγή: Σακελλίων Σταμάτης - Η Αυγή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη