Ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, η δημόσια διαβούλευση πάνω στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις». Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το οποίο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά απορροφώνται στο νέο ίδρυμα, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο ξεκινά τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2018 - 2019. Το νομοσχέδιο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της ακόμα στενότερης σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, με το νέο πανεπιστήμιο να ιδρύεται χωρίς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, προσωπικό. Με το νομοσχέδιο εισάγονται, μεταξύ άλλων, διετή προγράμματα κατάρτισης μέσα στα πανεπιστήμια, που θα απευθύνονται κυρίως σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα περιλαμβάνουν πρακτική άσκηση και μαθητεία.
Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, για το πρώτο από μια σειρά νομοθετημάτων και ρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και αφορούν στην Παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική παρουσία 30 ωρών των εκπαιδευτικών στο σχολείο, υπάρχει δέσμευση για αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και αξιολόγηση των στελεχών της Εκπαίδευσης, άνοιξε εκ νέου ζήτημα συγχωνεύσεων σχολείων με θέσπιση κριτηρίων, αποφασίστηκε στη διαδικασία επιλογής των διευθυντικών στελεχών της Εκπαίδευσης να συμμετέχει το ΑΣΕΠ.
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» στις 30 Δεκέμβρη, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, εξαγγέλλει εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από το Σεπτέμβρη, όχι όμως καθολικά, αλλά σε 243 δήμους της χώρας με ορίζοντα γενίκευσής της τα τρία χρόνια. Επαναλαμβάνει την εξαγγελία για ρύθμιση σχετικά με τις μετεγγραφές «ώστε τα αδέλφια να μένουν μαζί και κάτω από ειδικές συνθήκες να μπορούν να κάνουν μετεγγραφές εκεί που μένουν οι γονείς τους», κάτι που έρχεται κάτω από την πίεση που έχει ασκηθεί καθώς για τη λαϊκή οικογένεια είναι αδύνατο να συντηρήσει σπίτια σε διαφορετικές πόλεις προκειμένου να σπουδάσει τα παιδιά της με ανύπαρκτη ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα.
Πέρα από τα παραπάνω, στα σκαριά βρίσκεται το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η αναμόρφωση του λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει, ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται από μείωση των μαθημάτων σε όλο το λύκειο, κάτι που δεν είναι ασύνδετο με την πρόθεση για μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γ' Λυκείου, τα μαθήματα μειώνονται σε 7, ενώ θεσπίζονται διαρκείς δοκιμασίες όλη τη χρονιά που θα μετρούν στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ