Το επόμενο διάστημα ξεκινάνε τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου ανήγγειλε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Η υπουργός ανήγγειλε την έναρξη των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παραχώρησε από κοινού με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, με θέμα τη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Δημοκρατία της Γαλλίας στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση.
Κατά την τοποθέτησή της, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας μέσω της “Expertise France” και με την εποπτεία της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Κομισιόν, εκκινούμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου. Αυτά έρχονται σε συνέχεια της συμμετοχής δημοσίων λειτουργών σε επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ)».
Και πρόσθεσε: «Στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν δείγματα γραφής και ουσιαστικές κινήσεις στην πανεθνική προσπάθεια για ένα άλλο κράτος. Ένα κράτος που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα στέκεται στο πλευρό του πολίτη. Ένα κράτος που το είχαμε διαχρονικά ανάγκη και είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να το έχουμε».
Από την πλευρά του, ο ΑΕ Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy συνεχάρη την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την «πολύ καλή δουλειά» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη βελτίωση του διοικητικού της μηχανισμού. Το ίδιο και η Γαλλία. Όμως, η μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα δεν τελειώνει ποτέ γιατί πρέπει συνεχώς να αναπροσαρμόζεται η διοίκηση σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των πολιτών και τις νέες μεθόδους εργασίας».
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των τοποθετήσεων
Χαιρετισμός Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη
«Αξιότιμε κ. Πρέσβη,
Κυρίες και κύριοι,
Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο εγκαινιάσαμε τη νέα φάση της ελληνογαλλικής συνεργασίας αναφορικά με τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, ήμασταν βέβαιοι πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πετύχουν.
Έξι μήνες μετά βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε μεγάλα έργα όχι μόνο να υλοποιούνται αλλά να συναντούν την ευρύτερη αποδοχή των ανθρώπων της Διοίκησης.
Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί, αφενός υλοποιούμε έργα, με υπευθυνότητα και προσήλωση στους στόχους, έργα που βασίζονται σε σχέδιο και γνώση των προβλημάτων του ελληνικού Δημοσίου. Κι αφετέρου, γιατί οι άνθρωποι της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή οι καταλύτες των αλλαγών, βλέπουν ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και γίνονται κοινωνοί των αλλαγών.
Η Δημόσια Διοίκηση αναβαθμίζεται και το ολιστικό μεταρρυθμιστικό έργο μας αρχίζει να αφήνει αποτύπωμα σε ολοένα και μεγαλύτερο εύρος διοικητικών λειτουργιών –τόσο εντός των διοικητικών δομών της, όσο και στη σχέση της με το εξυπηρετούμενο κοινό.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, λοιπόν, καταφέραμε πράγματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει πριν:
Έχουμε σήμερα πετύχει να υπάρχει στοχοθεσία και αξιολόγηση στο ελληνικό Δημόσιο –αξιολόγηση που πλέον γίνεται ηλεκτρονικά–, εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία.
Εφαρμόζουμε το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, βάζοντας τέλος στο φαύλο καθεστώς των πελατειακών μετακινήσεων.
Σύστημα το οποίο, επίσης, υλοποιείται με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, που το καθιστούν εξίσου αξιόπιστο και αποτελεσματικό.
Αλλά και με τη χρήση -για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Διοίκησης- ψηφιακών περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και επικαιροποιημένων οργανογραμμάτων.
Ο οποιοσδήποτε με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να δει τη διοικητική δομή ενός φορέα και όλες τις θέσεις που υπάρχουν στο Δημόσιο. Έχουμε περιγράμματα και οργανογράμματα για όλα τα Υπουργεία, και για ολοένα και περισσότερους ΟΤΑ, όπου παρατηρείται πλέον μαζική συμμετοχή.
Υπενθυμίζω ότι οι επικαιροποιημένοι οργανισμοί και τα ψηφιακά περιγράμματα αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη κάθε φορέα του Δημοσίου στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.
Χωρίς αυταρχισμό και διαταγές, δημιουργούμε κίνητρα και προκειμένου το Δημόσιο να αλλάξει ριζικά, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα.
Επιπλέον, αποκομματικοποιούμε τη Δημόσια Διοίκηση θέτοντας σε εφαρμογή τη διαδικασία επιλογής νέων Διοικητικών Γραμματέων στα Υπουργεία. Αυτές οι θέσεις μέχρι σήμερα ήταν επιλογής του κάθε υπουργού. Αυτό παύει και μαζί του παύει να υπάρχει εξάρτηση της Διοίκησης από τους κομματικούς μηχανισμούς.
Όλα αυτά και πολλά άλλα τα πετύχαμε έχοντας στο πλευρό μας την πολύτιμη βοήθεια της φίλης Γαλλίας. Οι εμπειρογνώμονες του γαλλικού Δημοσίου συνεισέφεραν στις προσπάθειές μας με την τεχνογνωσία τους και γι’ αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω.
Μας προκαλεί ικανοποίηση η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και ιδιαίτερα οι έπαινοι προς το Υπουργείο μας όπως καταγράφονται στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έπαινοι που δεν περιορίζονται σε κάποια έργα, αλλά αφορούν στο σύνολο της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί.
Στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας μέσω της “Expertise France” και με την εποπτεία της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Κομισιόν, εκκινούμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου. Αυτά έρχονται σε συνέχεια της συμμετοχής δημοσίων λειτουργών σε επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ).
Στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν δείγματα γραφής και ουσιαστικές κινήσεις στην πανεθνική προσπάθεια για ένα άλλο κράτος. Ένα κράτος που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα στέκεται στο πλευρό του πολίτη. Ένα κράτος που το είχαμε διαχρονικά ανάγκη και είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να το έχουμε. Για μας και τις επόμενες γενιές».
Χαιρετισμός ΑΕ Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy
«Κυρία Υπουργέ, Κυρία Διευθύντρια,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σε αυτή τη συνέντευξη τύπου – παρουσίαση του προγράμματος διαρκούς επιμόρφωσης στο Παρίσι, στην Εθνική Σχολή Διοίκησης, που απευθύνεται σε Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους και φοιτητές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Το πρόγραμμα είναι ένα ωραίο παράδειγμα συνεργασίας – αν και όχι το πρώτο –μεταξύ των δύο χωρών μας, με τις δύο Σχολές Διοίκησης και τη συμβολή της Expertise France, του γαλλικού φορέα που υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Διοίκησης.
Μια δημόσια διοίκηση που λειτουργεί σωστά : αυτό ακριβώς αναζητούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είτε πρόκειται για ατομικό διάβημα είτε για συλλογικό σχέδιο, όλοι έχουν το δικαίωμα:
-να καταλαβαίνουν εύκολα ποιο είναι το εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν πανάκριβα τις υπηρεσίες ενός δικηγόρου για να βρουν τα εφαρμοστέα κείμενα,
– να εντοπίζουν εύκολα την αρμόδια υπηρεσία για να καταθέσουν το αίτημά τους,
– να παραλαμβάνουν εύκολα τα απαραίτητα έντυπα για να διατυπώσουν το αίτημά τους,
– να λαμβάνουν μια σαφή απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά, με τρόπο άυλο όταν είναι δυνατόν, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν. Με δύο επιπλέον κανόνες υπέρ των χρηστών:
– εκτός εξαιρέσεων, η σιωπή της διοίκησης θεωρείται αποδοχή του αιτήματος
– αιτούμεθα μόνο μία φορά και αν απευθύνουμε το αίτημα σε λανθασμένη υπηρεσία, η διοίκηση έχει την υποχρέωση να κατευθύνει το αίτημα στην κατάλληλη υπηρεσία.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη βελτίωση του διοικητικού της μηχανισμού. Το ίδιο και η Γαλλία. Όμως, η μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα δεν τελειώνει ποτέ γιατί πρέπει συνεχώς να αναπροσαρμόζεται η διοίκηση σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των πολιτών και τις νέες μεθόδους εργασίας.
Οι στόχοι της Ελλάδας στο πρόγραμμα Δημόσιο 2020 είναι φιλόδοξοι. Όμως, η υλοποίησή τους αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί την κανονικότητα – ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω έναν όρο που χρησιμοποιεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κύριος Τσίπρας. Η κακοδιοίκηση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας, είναι άλλωστε ένα από τα κύρια αίτια της κρίσης. Όταν η διοίκηση δεν κατορθώνει να συλλέξει τους φόρους, το Κράτος παραμένει αδύναμο και οδηγείται στη χρεωκοπία. Αν η διοίκηση εμποδίζει τις δραστηριότητες των επιχειρηματιών, η οικονομία επιβραδύνεται ή ακόμα δημιουργείται η παραοικονομία. Όταν η διοίκηση δεν απαντά σε κάποιο αίτημα, ο αιτών μπορεί να μπει στον πειρασμό να διευθετήσει το πρόβλημά του με δωροδοκία.
Με δυο λόγια, κυρία Υπουργέ, τα θέματα που αντιμετωπίζετε βρίσκονται στην καρδιά της οικονομικής και κοινωνικής προόδου της Ελλάδας. Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία βρισκόταν ανέκαθεν στο πλευρό σας και θα παραμείνει στην περίοδο που ανοίγεται μετά το πέρας του προγράμματος. Άλλωστε, στα θέματα μεταρρύθμισης της διοίκησης, η συνεργασία μας πρέπει να συνεχίσει να επεκτείνεται».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη