Η νέα δράση με τίτλο
«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» θα δώσει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την ακτίνα και την περιφέρεια της Γης, επαναλαμβάνοντας έτσι το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.
Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Η δράση, η οποία θα κορυφωθεί στην εαρινή ισημερία την Τρίτη 20 Μαρτίου, διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ). Μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την τεχνογνωσία και τις υποδομές που διαθέτει, υποστηρίζει -με συντονιστή τον Δημήτρη Τσιμπίδα- τη δράση και θα καθοδηγήσει μαθητές, οι οποίοι θα βρίσκονται με τα σχολεία τους στους χώρους του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και στην Πεντέλη, ώστε να εκτελέσουν το πείραμα.
Ο Ερατοσθένης (3ος αιώνας π.Χ.) ήταν διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις τού πλανήτη Γη, γι' αυτό θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη