Thumbnail
Εκπαιδευτικές δράσεις, ευρηματικά εργαστήρια και καινοτόμες προσεγγίσεις για παιδιά, οικογένειες, μαθητές, ερευνητές και ενήλικες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο και είναι για όλους!

Με αφετηρία την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα παιδιά «ταξιδεύουν» στην Αρχαία Ελλάδα, ξεφυλλίζουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, μετατρέπονται σε μικρούς ενόρκους και –ακροβατώντας μεταξύ Δικαιοσύνης και Ελευθερίας– ετοιμάζουν την ετυμηγορία τους: η Αντιγόνη, τελικά, είναι αθώα ή ένοχη; Με «όχημα» την ψηφιακή τεχνολογία και μια κάσκα Virtual Reality (VR), μικροί «προγραμματιστές» ανιχνεύουν τη Χάρτα του Ρήγα και σχεδιάζουν τα δικά τους, κινούμενα τρισδιάστατα γραφικά, με έμπνευση το ιστορικό αυτό τεκμήριο. Με «οδηγό» την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, μαθητές σε σχολεία εντός και εκτός Αττικής απελευθερώνουν τη φαντασία τους και μετατρέπουν το καβαφικό έργο σε ηλεκτρονική μουσική, graffiti και μικρής κλίμακας έργα τέχνης. Αλλά και με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, μαζί με τους γονείς τους, επιχειρούν μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού και εξοικειώνονται με τις απρόβλεπτα αγχώδεις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση. 

Πού θα συμβούν όλα τα παραπάνω, και όχι μόνο; Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, τα οποία ξεκινούν για ακόμη μία χρονιά και φιλοδοξούν να προσφέρουν, μεταξύ άλλων, έμπνευση, με τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, δημιουργικότητα, με τις καινοτόμες προσεγγίσεις του Αρχείου Καβάφη, και μουσικό αυτοσχεδιασμό, με τα ευρηματικά εργαστήρια Ειδικής Αγωγής. Μια πρώτη γεύση από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, για το 2017-18 στους τρεις πυλώνες δράσης του, είχαν την ευκαιρία να πάρουν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56).

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία, μεταξύ άλλων, επισήμανε τον βαθύτερο ρόλο υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος: «Σας καλωσορίζουμε στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, ανάμεσα σε βιβλία πολύτιμα, όχι μόνο λόγω της παλαιότητάς τους, αλλά κυρίως λόγω του περιεχομένου τους. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρουσιάζει και φέτος το Ίδρυμα Ωνάση: το περιεχόμενο. Μέσα από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, στο Ίδρυμα Ωνάση θέλουμε να μιλήσουμε για αγαθά, αλλά και για δικαιώματα. Θέλουμε να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά και για την ευθύνη που βαρύνει όλους μας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ότι η παιδεία είναι δικαίωμα των πολλών και να ενεργούμε προς αυτό τον στόχο. Για αυτό και εμείς υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινούν από τον Καβάφη, προγράμματα για παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο την Ιστορία της Ελλάδας, ώστε τελικά να γίνει αντιληπτό το γεγονός ότι η ελληνική παιδεία είναι σημαντική, ακριβώς γιατί μπορεί να μας ενώνει όλους.» 

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης αναφέρθηκε η κα Βίκυ Γεροντοπούλου, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης & των Ψηφιακών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία, περιγράφοντας ειδικά τα εργαστήρια για παιδιά, ανέφερε: «Στα εργαστήρια για παιδιά, που θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, 11:00-14:00 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν πολλούς ρόλους και να συμμετάσχουν με βιωματικό τρόπο σε πολλές από τις δράσεις μας. Θα μεταμορφωθούν σε μικρούς αλχημιστές, θα γίνουν ναύτες αλλά και κοσμοναύτες, θα γίνουν περιηγητές, γραφείς, τυπογράφοι, χαράκτες, σχεδιαστές, σταχωτές, αγιογράφοι, αλλά και ένορκοι. Πώς θα γίνει ειδικά αυτό το τελευταίο; Με τη βοήθεια της Αντιγόνης του Σοφοκλή, ενός δηλαδή από τα έργα των μεγάλων τραγικών μας ποιητών που θησαυρίζονται σε παλαίτυπες εκδόσεις της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης. Μέσα από την εκπαιδευτική δράση “Μικροί Ένορκοι” αναβιώνουμε το αρχαίο κείμενο της Αντιγόνης και αναπαριστούμε μια δίκη που δεν έγινε ποτέ.»

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, το κοινό που παραβρέθηκε στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει με διαδραστικό τρόπο στη βιωματική αναπαράσταση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μικροί Ένορκοι», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16/12. Παίρνοντας τον ρόλο των παιδιών, και με τη βοήθεια του κ. Αλέξανδρου Παπανδρέου, ιδρυτή του οργανισμού Χαρισμάθεια και συντελεστή της συγκεκριμένης δράσης, αλλά και των ηθοποιών κας Γιούλικας Σκαφιδά και κ. Λάζαρου Γεωργακόπουλου, οι οποίοι υποδύθηκαν τους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα αντίστοιχα, το κοινό συμμετείχε στη «φανταστική» δίκη της κόρης του Οιδίποδα και σχημάτισε τη δική του ετυμηγορία. Αθώα ή ένοχη;

Το νοερό «ταξίδι» συνεχίστηκε και, από τη «Θήβα» και την Αντιγόνη, το κοινό μεταφέρθηκε στην «Ιθάκη» και στις εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη. Ο Θοδωρής Χιώτης, Συντονιστής Έρευνας και Ψηφιακής Ανάπτυξης του Αρχείου Καβάφη, και η Μαριάννα Χριστοφή, Συντονίστρια Επικοινωνίας & Δράσεων του Αρχείου Καβάφη, παρουσίασαν τις νέες εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου: «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχείου Καβάφη απευθύνονται σε όλους: σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, σε φοιτητές, ερευνητές, αλλά και στο ευρύ κοινό. Με τη συνδρομή παραπάνω από 80 συντελεστών (πανεπιστημιακών, ερευνητών, εικαστικών καλλιτεχνών και ποιητών), από το 2013 μέχρι και σήμερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχείου Καβάφη προσεγγίζουν τον Αλεξανδρινό ποιητή από πολλαπλές οπτικές γωνίες και μας δείχνουν πόσο το έργο του συνεχίζει να αφορά όλους μας, ειδικούς και μη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Χιώτης, στην ομιλία του, ενώ κλείνοντας ανακοίνωσε δύο από τις νέες πολύ σημαντικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη. Η πρώτη αφορά στην έκδοση του 2ου τόμου των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη σε γραφή braille για άτομα με προβλήματα όρασης, η οποία ετοιμάζεται σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών. Ο τόμος αυτός θα περιέχει 48 ποιήματα και θα διατίθεται δωρεάν από τον Φάρο Τυφλών ή από το Ίδρυμα Ωνάση, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στη θέσπιση υποτροφίας «Κ.Π. Καβάφης», για διδακτορική διατριβή σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, η οποία θα προστεθεί στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση. Η προκήρυξη της υποτροφίας θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αίτησης και τα προαπαιτούμενα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.onassis.org target=_blank>www.onassis.org .

Από την πλευρά της, η κα Μαριάννα Χριστοφή, μεταξύ άλλων, στάθηκε στον ιδιαιτέρως επιτυχημένο θεσμό International Cavafy Summer School, ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, κάθε καλοκαίρι ερευνητές από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα για να εμπλουτίσουν το έργο τους, σε μια εντατική εβδομάδα σεμιναρίων, ανοιχτών συζητήσεων και δράσεων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, που έχουν ως επίκεντρο την ποίηση του Αλεξανδρινού. Όπως εξήγησε η Μαριάννα Χριστοφή: «Το επόμενο International Cavafy Summer School θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 15 Ιουλίου 2018 με θέμα “Καβάφης και Αρχαιότητα”. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει την έρευνα πάνω στην προσέγγιση της αρχαιότητας από τον ίδιο τον Καβάφη και να θέσει νέα ερωτήματα σε σχέση με τη γνώση της αρχαιότητας, όπως και τις θέσεις και τις πρακτικές που μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η γνώση.»

Η παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση έκλεισε με τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής, στα οποία αναφέρθηκε η κα Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση. Οικοδομώντας πάνω στα πέντε χρόνια της ήδη επιτυχημένης παρουσίας τους, τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος εμπλουτίζονται, εξελίσσονται και διαμορφώνουν νέο περιεχόμενο και νέες καινοτόμες προσεγγίσεις, πάντα με στόχο την απελευθέρωση των δυνάμεων των παιδιών με αναπηρία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πετάω κι εγώ! Πετάω ψηλά», το οποίο θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα επιχειρηθεί μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με ΔΑΦ ή και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Ένα ταξίδι με το αεροπλάνο για κάποιους μπορεί να είναι μια απλή ρουτίνα ή μια απολαυστική εμπειρία, ωστόσο για ορισμένα παιδιά και τους γονείς τους μπορεί να αποτελέσει μια διαδικασία που προκαλεί ιδιαίτερο άγχος. Με την προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού θα βοηθήσουμε παιδιά και εφήβους με αυτισμό ή άλλες νοητικές διαταραχές, καθώς και τις οικογένειές τους, να εξοικειωθούν, αλλά και να προετοιμαστούν για τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση: είσοδος στο αεροδρόμιο, check-in, έλεγχος αποσκευών, παραλαβή καρτών επιβίβασης, έλεγχος ασφαλείας, επιβίβαση και έξοδος από το αεροπλάνο (χωρίς να πραγματοποιηθεί πτήση)», εξήγησε η Χριστίνα Παναγιωτάκου. 

Ξεχωριστή στιγμή και επίλογος στην εκδήλωση, η συμμετοχή δημοσιογράφων στην προσομοίωση του βιωματικού εργαστηρίου «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική», στο οποίο παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και οι γονείς τους συμμετέχουν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια και, υπό τη συνοδεία «ζωντανής» μουσικής από πιάνο και σαξόφωνο, ζωγραφίζουν πρωτότυπες μελωδίες. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ – ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΒΑΦΗ – ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Λ. Αμαλίας 56):

ΖΩΓΡΑΦΗΓΗΣΕΙΣ! 

Διαδραστικές αφηγήσεις μυθικών ιστοριών

Τα παιδιά ταξιδεύουν σε ένα οπτικοακουστικό και διαδραστικό πρόγραμμα Ζωγραφήγησης που περιλαμβάνει γνωστικά παιχνίδια μνήμης και φαντασίας. Παραμύθια εμπνευσμένα από τη μυθολογία ζωντανεύουν μπροστά στους μικρούς μας φίλους, που συμμετέχουν και εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την έμπνευση, επινοούν τη δική τους εκδοχή στην ιστορία.

Ημερομηνίες - θεματικές
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017: Τα συναισθήματα των Θεών του Ολύμπου
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017: Οι άθλοι του Ηρακλή
Συντελεστής 
Λήδα Βαρβαρούση, Συγγραφέας – Εικονογράφος
Απευθύνεται 
Σε παιδιά 6-9 ετών

ΜΙΚΡΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΑΘΩΑ Ή ΕΝΟΧΗ;
Βιωματική αναπαράσταση μιας δίκης που δεν έγινε ποτέ
Η Αντιγόνη έχει παραβεί τον νόμο του άρχοντα της πόλης, έχει παρακούσει τον Κρέοντα θάβοντας τον αδερφό της και κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην Αντιγόνη επιφέρουν μέχρι και τη θανατική ποινή. Οι μικροί ένορκοι καλούνται όχι μόνο να παρακολουθήσουν τη δίκη, αλλά να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν εάν η Αντιγόνη είναι αθώα ή ένοχη. Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Δύο αξίες που είναι σύμφυτες ή αντίθετες; Τα παιδιά αποφασίζουν. 

Ημερομηνία 
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Συντελεστής
Αλέξανδρος Παπανδρέου, Υποψήφιος Διδάκτορας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας, Ιδρυτής του οργανισμού Χαρισμάθεια
Ηθοποιοί
Γιούλικα Σκαφιδά
Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Απευθύνεται
Σε παιδιά άνω των 10 ετών

ΚΥΚΛΟΣ: ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ένας κύκλος με 4 διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τις πνευματικές
διαμάχες της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Από την τυπογραφία και τον επιστημονικό λόγο μέχρι την παιδεία και το γλωσσικό ζήτημα, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της εποχής δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι σε πανίσχυρα παραδοσιακά ρεύματα.

Ημερομηνίες – θεματικές
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017: «Τυπογραφία και ιδεολογία»

Ομιλητής 
Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός Βιβλίου – Αρχιτέκτονας

Απευθύνεται
Σε ενήλικες

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017: «Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος αιώνας – αρχές 19ου αιώνα)»
Ομιλήτρια
Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τίρνοβο, Βουλγαρία
Απευθύνεται
Σε ενήλικες

Ολόκληρος ο προγραμματισμός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για το 2017-18 


Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη:

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ
Όταν η καβαφική ποίηση «κάθεται» στα θρανία η δημιουργικότητα των μαθητών απογειώνεται 

Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, για μία ακόμη χρονιά, μπαίνει στις σχολικές τάξεις για να παρασύρει, να εμπνεύσει και να «ταξιδέψει» τους μαθητές, με «πυξίδα» το σπουδαίο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Οι στίχοι του γίνονται μαγικές εικόνες σε τοίχους, εγκαταστάσεις που θυμίζουν καράβια με προορισμό την Ιθάκη, κόμικ με πρωταγωνιστές υπερήρωες ποιητές. Με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικείωση των μαθητών με την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά στην Αθήνα, σε σχολεία που δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δράση.

Ημερομηνίες – θεματικές
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017
1. Ένα σχολείο γεμάτο Καβάφη | 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
2. Φτιάχνοντας τη δική μας καβαφική έκδοση | 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
3. Ένα ποίημα γίνεται graffiti | 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα
4. Οι στίχοι του Καβάφη σε ηλεκτρονικό ήχο | 7ο Γυμνάσιο Αθηνών
5. Ο Καβάφης ως performance | 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Συντελεστές
Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια) – Πάκυ Βλασσοπούλου (εικαστικός)
Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής) – Παναγιώτης Πανταζής (εικονογράφος, δημιουργός αυτοεκδόσεων)
Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής) – Cacao Rocks (εικαστικός)
Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας) – Δημήτρης Πατσαρός (μουσικός παραγωγός)
Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια) – Γιώτα Αργυροπούλου (ηθοποιός)

Απευθύνεται
Σε μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων

Ολόκληρος ο προγραμματισμός του Αρχείου Καβάφη για το 2017-18 


Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής:

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Νότες και μουσικά όργανα παρασύρουν τα παιδιά σε ένα ρυθμικό ταξίδι

Για τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργαστήριο «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό» περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους.

Ημερομηνίες:
Ο Α΄ Κύκλος έχει ήδη συμπληρωθεί από συμμετοχές και διοργανώνεται την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017. Για τον Β΄ Κύκλο, που θα πραγματοποιηθεί το 2018, οι συμμετοχές έχουν ανοίξει! 

Απευθύνεται
Σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών
Συντελεστές
Τζίνα Παπαμιχαήλ, Ειδική Παιδαγωγός
Χριστίνα Παπανδρέου, πιάνο
Δήμητρα Τόκα, Ειδική Παιδαγωγός
Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο

ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ, ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτικό μουσικό / εικαστικό εργαστήριο για παιδιά με νοητική υστέρηση

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με νοητική υστέρηση και τους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα μέσα από εξειδικευμένα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια. Τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και κινητικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση, σε ένα ασφαλές για τις ανάγκες τους εκπαιδευτικό περιβάλλον, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών και έμπειρων μουσικών.

Ημερομηνίες:
Ο Α΄ Κύκλος έχει ήδη συμπληρωθεί από συμμετοχές και διοργανώνεται την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017. Για τον Β΄ Κύκλο, που θα πραγματοποιηθεί το 2018 οι συμμετοχές έχουν ανοίξει! 

Απευθύνεται
Σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών 
Συντελεστές 
Στέφανος Νάσος, πιάνο
Ελένη Παλλέ, Εικαστική Θεραπεύτρια
Βάντα Παναγιώτου, Ειδική Παιδαγωγός
Guido De Flaviis, σαξόφωνο

Όλος ο προγραμματισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ειδικής Αγωγής 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο 2017-18 μπορείτε να το βρείτε σε αυτόν τον ιστότοπο, ενώ προβλέπεται ενημέρωση με newsletter κατόπιν σχετικής εγγραφής. Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]
Πληροφορίες: 210 3713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9:00-17:00).


Ίδρυμα Ωνάση & Παιδεία

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Από το 1978 έως σήμερα, έχουν χορηγηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση περισσότερες από 7.000 υποτροφίες συνολικά. Κάθε χρόνο, το Ίδρυμα Ωνάση χορηγεί περισσότερες από 200 υποτροφίες σε Έλληνες, για σπουδές σε διάφορους κλάδους, σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και σε ξένους, για διδακτορική διατριβή και έρευνα στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση το αντικείμενο των σπουδών τους να αφορά στον ελληνικό πολιτισμό.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Ίδρυμα Ωνάση χορηγεί παιδαγωγικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών, αλλά και αστικών υποβαθμισμένων συνοικιών, από την Αστυπάλαια και τη Σταυρούπολη Ξάνθης μέχρι την Ελευσίνα και το Καματερό, καθώς και σε πολιτιστικά κέντρα της ομογένειας με οικονομικά προβλήματα. Επίσης, το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών να αριστεύσουν στο εξωτερικό, από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε επιστημονικές Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί Ελληνικά Πανεπιστήμια για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, την ενίσχυση βιβλιοθηκών και πανεπιστημιακών εκδόσεων, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και υποστηρικτικού υλικού.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Ωνάση ενισχύει ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων, προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών. Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί το Ίδρυμα, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το Ίδρυμα υποστηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές. Η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος καλύπτει τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής φιλολογίας, λογοτεχνίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Το Ίδρυμα έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista-sxoleia
Το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου φέρνει πολλά κλειστά σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ο Δεκέμβριος είναι «πλούσιος» μήνας ως προς το εορτολόγιο του και κάπως έτσι σε αρκετές περιοχές της χώρας οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα...
Το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου φέρνει πολλά κλειστά σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων