Thumbnail
Δείτε τη σχετική εγκύκλιο

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2015 καθιερώθηκε οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιούν εκδηλώσεις ή /και δράσεις εντός του διδακτικού ωραρίου, με το σκεπτικό ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου δεν είναι μόνο πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2 του Συντάγματος) και δέσμευση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως πρωταρχική υποχρέωση της εκπαίδευσης που παρέχει μια δημοκρατική κοινωνία, μιας εκπαίδευσης που οφείλει να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να καταπολεμά τις προκαταλήψεις, τις ρατσιστικές τάσεις και τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και να προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες: το σεβασμό, τον αυτοσεβασμό, την αποδοχή κάθε μορφής ετερότητας ( φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής, έμφυλης, κοινωνικής, οικονομικής), την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία.

Κατά σύμπτωση η ίδια μέρα έχει ορισθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αυτός ο δεύτερος συμβολισμός μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε οι εκδηλώσεις ή/και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν να συνομιλούν και με τις δυο συμβολικές πλευρές. Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούν να αξιοποιηθούν έργα της ελληνικής και παγκόσμιας ποίησης που έχουν ως θέμα τους την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταδίκη του ρατσισμού.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 ή τις αμέσως επόμενες ημέρες προτείνεται:

Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιήσουν εκδηλώσεις ή/και δράσεις διάρκειας δύο (2) ή τριών (3) ωρών (με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων), εντός του διδακτικού ωραρίου, υπό τον γενικό τίτλο: «Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε χωρίς ρατσισμό».

Οι εκδηλώσεις ή/και οι δράσεις μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές και να περιλαμβάνουν: α) δημιουργία ποιημάτων με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, β) οπτική αποτύπωση (σκίτσα, ζωγραφική, ψηφιακή εικονογράφηση) ενός ποιήματος, γ) δημιουργία αφίσας, εικαστικού έργου, δ) μελοποίηση κάποιου σχετικού ποιήματος.

Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο με το προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kerkelia
Δημοτικού σχολείου Κεχρόκαμπου: Διατήρηση παράδοσης με τα κερκέλια
Τα παιδιά του σχολείου μαθαίνουν τα πασχαλινά έθιμα από τις γιαγιάδες του χωριού και διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά.
Δημοτικού σχολείου Κεχρόκαμπου: Διατήρηση παράδοσης με τα κερκέλια
ipourgeio_paideias
Α' Κύκλος κινητικότητας 2025: Ορίστηκαν τα τριμελή όργανα - Η απόφαση
Απόφαση υπηρεσιακού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση των οργάνων στις περιφερειακές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας...
Α' Κύκλος κινητικότητας 2025: Ορίστηκαν τα τριμελή όργανα - Η απόφαση
mathitikos_diagonismos
Μεγάλη επιτυχία για το 5ο Πανελλήνιο υβριδικό μαθητικό μαθηματικό φεστιβάλ – «Τα μαθηματικά είναι παντού»
Ένα διήμερο γεμάτο μαθηματική έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Μεγάλη επιτυχία για το 5ο Πανελλήνιο υβριδικό μαθητικό μαθηματικό φεστιβάλ – «Τα μαθηματικά είναι παντού»