Thumbnail
Παγκόσμια ημέρα νερού

Το νερό αποτελεί τον πυρήνα της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι κρίσιμο για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, την παραγωγή ενέργειας και τροφίμων, για υγιή οικοσυστήματα και για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση.

Το νερό βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, χρησιμεύοντας ως κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Το νερό είναι επίσης ζήτημα δικαιωμάτων. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγαλώνει, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη εξισορρόπησης όλων των ανταγωνιστικών εμπορικών απαιτήσεων στους υδάτινους πόρους, ώστε οι κοινότητες να έχουν επαρκή για τις ανάγκες τους. Ειδικότερα, οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρές, ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης για να διαχειριστούν την εμμηνόρροια και τη μητρότητα με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Σε ανθρώπινο επίπεδο, το νερό δεν μπορεί να ειδωθεί μεμονωμένα από την αποχέτευση. Μαζί, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του παγκόσμιου φόρτου ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας, της εκπαίδευσης και της οικονομικής παραγωγικότητας των πληθυσμών.
Προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό
- 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης πόσιμου νερού με ασφάλεια. (ΠΟΥ / UNICEF 2017)
- 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής. (ΠΟΥ / UNICEF 2017)
- 340.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες. (ΠΟΥ / UNICEF 2015)
Η έλλειψη νερού επηρεάζει ήδη τέσσερα στους 10 ανθρώπους.
- Το 90% όλων των φυσικών καταστροφών σχετίζεται με το νερό. (UNISDR)
- Το 80% των λυμάτων επιστρέφει στο οικοσύστημα χωρίς να υποστεί επεξεργασία ή επαναχρησιμοποίηση (UNESCO, 2017).
- Περίπου τα δύο τρίτα των διασυνοριακών ποταμών του κόσμου δεν διαθέτουν ένα πλαίσιο συνεργασίας. (SIWI)
- Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας απόσυρσης νερού. (FAO)
- Περίπου το 75% όλων των αποσύρσεων βιομηχανικών υδάτων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. (UNESCO, 2014)
Το δικαίωμα στο νερό
Ένα από τα σημαντικότερα πρόσφατα ορόσημα υπήρξε η αναγνώριση, τον Ιούλιο του 2010, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση και αποχέτευση. Η Συνέλευση αναγνώρισε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε επαρκές νερό για προσωπικές και οικιακές χρήσεις (μεταξύ 50 και 100 λίτρων νερού ανά άτομο ανά ημέρα), το οποίο πρέπει να είναι ασφαλές, αποδεκτό και προσιτό (το κόστος νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών) και φυσικά προσβάσιμο (η πηγή νερού πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1.000 μέτρων από το σπίτι και ο χρόνος συλλογής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά).
Το νερό και οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης
Ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) 6 είναι η "Διασφάλιση διαθεσιμότητας και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και της υγιεινής για όλους". Οι στόχοι καλύπτουν όλες τις πτυχές τόσο του κύκλου των υδάτων όσο και των συστημάτων αποχέτευσης και το επίτευγμά τους είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συμβάλλει στην πρόοδο σε μια σειρά άλλων SDG, κυρίως στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.
ΟΗΕ και Νερό
Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό την παγκόσμια κρίση που προκαλείται από την ανεπαρκή παροχή ύδατος για την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους υδάτινους πόρους του πλανήτη για την κάλυψη των ανθρώπινων, εμπορικών και γεωργικών αναγκών.
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό (1977) , η  Διεθνής Δεκαετία για την Παροχή Νερού και Αποχέτευσης (1981-1990), η  Διεθνής Διάσκεψη για το Νερό και το Περιβάλλον (1992) και η Σύνοδος για τη  Γη (1992) - όλα εστίασαν σε αυτόν τον ζωτικό πόρο.
Η δεκαετία 2005-2015 για τη Δράση «Νερό για τη Ζωή» βοήθησε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και οδήγησαν στην πρόοδο της αποχέτευσης ως μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.
Οι πρόσφατες συμφωνίες ορόσημου περιλαμβάνουν το Πρόγραμμα Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030, το Πλαίσιο για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών του 2015-2030 Σεντάι, το Πρόγραμμα Δράσης 2015 της Αντίς Αμπέμπα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξηςκαι η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος.
Νερό, αποχέτευση και υγιεινή
Το μολυσμένο νερό και η έλλειψη βασικής υγιεινής υπονομεύουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και των ασθενειών στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Επί του παρόντος, υπάρχουν παγκοσμίως 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να μην διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής όπως οι τουαλέτες ή οι τουαλέτες. Σύμφωνα με το Κοινό Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Υγιεινής και Υγιεινής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (UNICEF) , εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα πίνουν νερό που δεν προστατεύεται από τη μόλυνση από τα κόπρανα. Ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ποτών νερό, το οποίο παρέχεται μέσω ενός συστήματος χωρίς επαρκή προστασία από τους κινδύνους υγιεινής.
Το ακάθαρτο νερό και η παιδική θνησιμότητα
Το ακάθαρτο νερό και η κακή υγιεινή αποτελούν κύρια αιτία της παιδικής θνησιμότητας. Η διάρροια παιδικής ηλικίας συνδέεται στενά με ανεπαρκή παροχή ύδατος, ανεπαρκή αποχέτευση, μολυσμένο νερό με παράγοντες μεταδοτικής νόσου και κακές πρακτικές υγιεινής. Η διάρροια εκτιμάται ότι προκαλεί 1,5 εκατομμύρια θανάτους παιδιών ετησίως, κυρίως σε παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Βελτιωμένη εξυγίανση και οικονομικά οφέλη
Οι δεσμοί μεταξύ της έλλειψης νερού και της πρόσβασης σε αποχέτευση και των αναπτυξιακών στόχων είναι σαφείς και οι λύσεις στο πρόβλημα είναι γνωστές και οικονομικά αποδοτικές. Οι έρευνες δείχνουν ότι κάθε $ 1 που επενδύεται σε βελτιωμένη αποχέτευση μεταφράζεται σε μια μέση απόδοση ύψους US $ 9. Αυτά τα οφέλη αντιμετωπίζονται ειδικά από τα φτωχά παιδιά και τις μειονεκτούσες κοινότητες που τις χρειάζονται περισσότερο.
Γιορτάζοντας τους υδάτινους πόρους
Κάθε χρόνο, υπάρχουν δύο διεθνείς παραδόσεις του ΟΗΕ για το νερό και την υγιεινή: Παγκόσμια Ημέρα Νερού , 22 Μαρτίου και Παγκόσμια Ημέρα τουαλέτας , 19 Νοεμβρίου. Κάθε μέρα χαρακτηρίζεται από μια δημόσια εκστρατεία που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θέματα, εστιάζοντας την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο θέμα και εμπνέοντας δράση.
Η Διεθνής Δεκαετία Δράσης «Νερό για Βιώσιμη Ανάπτυξη» θα ξεκινήσει την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού στις 22 Μαρτίου 2018 και θα τερματίσει την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού στις 22 Μαρτίου 2028.
Η Δεκαετία αφορά την επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε ασφαλή ύδατα και αποχέτευση, την αύξηση της πίεσης στους υδάτινους πόρους και τα οικοσυστήματα και τον αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας και πλημμύρας.

--------------------------------------------------------------------------------------
Το 96,5% του νερού της Γης βρίσκεται στους ωκεανούς (και τις θάλασσες), 1,7% στα υπόλοιπα επιφανειακά νερά (λίμνες, ποτάμια, έλη, κ.τ.λ.), 1,7% στα παγοκαλύμματα και στις παγωμένες σπηλιές της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, 0,001% ως υγρασία της ατμόσφαιρας και σε σύννεφα.
Μόνο το 2,5% του νερού της Γης είναι «γλυκό» και το 98,8% του πόσιμου νερού βρίσκεται στα παγοκαλύμματα και στα υπόγεια ύδατα. Λιγότερο από 0,3% του γλυκού νερού της Γης βρίσκεται σε ποτάμια, λίμνες και στην ατμόσφαιρα.
Το νερό υπάρχει σ' όλους τους (γνωστούς) ζωντανούς οργανισμούς, ζωικούς και φυτικούς. Στις τροφές υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό. Το γάλα π.χ. περιέχει 87%, οι πατάτες 78%, τα αβγά 74%, τα λαχανικά και τα φρούτα μέχρι 93% νερό. Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσότητα 70% και στο αίμα 90%.

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τη σημασία του νερού στην ύπαρξη του ανθρώπου / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδιά
Απόλυτη φρίκη: Τρία παιδιά ζούσαν για μήνες με το πτώμα του 8χρονου αδελφού τους
Τα εγκατέλειψε η μητέρα τους για να μείνει με τον δολοφόνο του και εισέπραττε κανονικά τα επιδόματα
Απόλυτη φρίκη: Τρία παιδιά ζούσαν για μήνες με το πτώμα του 8χρονου αδελφού τους
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Μπογδάνος κατά Λατινοπούλου για «πλαστές υπογραφές» στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε αναφορά στον Άρειο Πάγο σε βάρος της Αφροδίτης Λατινοπούλου
Μπογδάνος κατά Λατινοπούλου για «πλαστές υπογραφές» στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της
pierrakakis new2
Αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής σε Πιερρακάκη: «Απαξιωτική και αδικαιολόγητη η αφαίρεση της ειδικότητάς μας από τα ΚΕΔΑΣΥ»
«Η αφαίρεση της ειδικότητας των Καθηγητών Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11.01) από τις ομάδες αξιολόγησης των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. είναι ιδιαίτερα απαξιωτική και...
Αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής σε Πιερρακάκη: «Απαξιωτική και αδικαιολόγητη η αφαίρεση της ειδικότητάς μας από τα ΚΕΔΑΣΥ»
Πολυτεχνείο
Ημέρες Πολυτεχνείου, η νεολαία αγωνίζεται και επαναστατεί με αιτία
Με αφορμή γεγονότα και καταστάσεις σε σκοτεινές και δύσκολες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ας μιλήσουμε για τη νεολαία και τους νέους που...
Ημέρες Πολυτεχνείου, η νεολαία αγωνίζεται και επαναστατεί με αιτία