Thumbnail
Συντάκτης: Βασιλική Παπαντωνοπούλου

Στα μέσα Δεκεμβρίου, μεγάλη εντύπωση έκανε μια είδηση από τη Βραζιλία: Ο Ροναλντίνιο πρόκειται να κατεβεί στον πολιτικό στίβο και μάλιστα υπό τη σημαία της Ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο βετεράνος παίκτης θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου στην επαρχία Μίνας Ζεράις, όπου εδρεύει η Ατλέτικο Μινέιρο, η ομάδα στην οποία αγωνίστηκε από το 2012 έως το 2014.

Θα πρέπει να περιμένουμε έως τον Μάρτιο, όταν θα γίνουν οι δηλώσεις και εγγραφές υποψηφιοτήτων, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η είδηση αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μέσα στον τρελό κόσμο της βραζιλιάνικης πολιτικής...

Ομως πώς προέκυψε αυτή η «σύγκλιση» του Ροναλντίνιο με τη βραζιλιάνικη Ακροδεξιά;

Η ταπεινή του καταγωγή δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του Ζαΐρ Μπολσονάρο, του ακροδεξιού δημαγωγού που υποστηρίζει την πλουτοκρατία και καλλιεργεί τη δημόσια «περσόνα» του με άμεσες επιθέσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των μαύρων και άλλων μελών εθνικών μειονοτήτων.

Και όμως, τον Δεκέμβριο Ροναλντίνιο και Μπολσονάρο συναντήθηκαν και ο 37χρονος βετεράνος ποδοσφαιριστής φωτογραφήθηκε να κρατάει το βιβλίο του πολιτικού – εν είδει στήριξης της προεκλογικής εκστρατείας του για τον προεδρικό θώκο!

Για να εξηγηθεί αυτή η συνάντηση, πρέπει να πάμε πίσω στο 2016, όταν κινήθηκαν οι διαδικασίες από τη Γερουσία ώστε να καθαιρεθεί η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ.

Οι δεξιοί της Βραζιλίας πανηγύρισαν, θεωρώντας ότι το Εργατικό Κόμμα της Ρούσεφ (και του προκατόχου της, Λούλα ντα Σίλβα) ήταν η πηγή του κύματος διαφθοράς που είχε εξαπλωθεί σε κάθε τομέα της βραζιλιάνικης κοινωνίας.

Οι αριστεροί υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες που της είχαν προσάψει οι πολιτικοί της αντίπαλοι (ότι δηλαδή παρουσίασε τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέσω δανείων) «φουσκώθηκαν» επίτηδες από τον Τύπο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα και την κατάχρηση δημόσιων πόρων τον καιρό της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 οδήγησαν σε βαθιά κρίση το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 83% των Βραζιλιάνων αποδοκιμάζει την τωρινή κυβέρνηση, ενώ το 78% αποδοκιμάζει όλα τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς.

Σε αυτό το τοπίο, λοιπόν, βρήκε πρόσφορο έδαφος και άρχισε να εξαπλώνεται ο λαϊκίστικος λόγος της Ακροδεξιάς. Και ο πλέον κερδισμένος είναι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Πρώην αλεξιπτωτιστής και στρατηγός στη διάρκεια της δικτατορίας (η οποία έληξε το 1985), έχει εκλεγεί επτά φορές βουλευτής και η πολιτική του καριέρα είναι προσεκτικά στημένη πάνω σε ρατσιστικές ρητορείες και σχόλια.

Το 2003, σε αντιπαράθεσή του με τη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Μαρία ντο Ροζάριο, η οποία υποστήριξε ότι στη δικτατορία οι στρατιωτικοί βίαζαν γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές, ο Μπολσονάρο τής απάντησε πως «εσένα ούτε καν θα σε βίαζα, δεν το αξίζεις».

Κατά καιρούς έχει χαρακτηρίσει «πόρνες» και «λεσβίες» τις γυναίκες πολιτικούς, έχει υποστηρίξει ότι προτιμάει να δει τον γιο του νεκρό παρά ομοφυλόφιλο, ενώ είπε ότι οι μαύροι ακτιβιστές είναι «ζώα που πρέπει να πάνε πίσω τον ζωολογικό κήπο».

Οι υποστηρικτές του είναι ως επί το πλείστον νέοι άνδρες, λευκοί, από μεσαία και ανώτερα οικονομικά στρώματα. Το ποσοστό του ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 17-18% και, αν τελικά δεν επιτραπεί στον Λούλα ντα Σίλβα να κατεβεί ξανά για πρόεδρος, αναμένεται ο Μπολσονάρο να ανέβει στο 21-22%.

Δεν έχει ουσιαστικό πολιτικό πρόγραμμα και θεωρεί ότι η απάντηση στα προβλήματα της χώρας είναι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Πιστεύει ότι οι βίαιες λύσεις θα κάνουν τη Βραζιλία πιο ασφαλή και ότι «οι αστυνομικοί πρέπει να βραβεύονται, όχι να δικάζονται, όταν σκοτώνουν εγκληματίες».

Οπως υποστήριξε το δίκτυο Bloomberg τον Οκτώβριο, «ο Μπολσονάρο κατανοεί επιφανειακά τα οικονομικά ζητήματα». Ομως έχει θέσει βασικούς άξονες τις ιδιωτικοποιήσεις, την αμερικανική εμπλοκή στη βραζιλιάνικη οικονομία και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πώς όμως παρουσιάζει και μοιράζεται όλες αυτές τις ακραίες θέσεις και αποκτάει έρεισμα στον λαό, με δεδομένο ότι του δίνεται χρόνος στις τηλεοπτικές πολιτικές εκπομπές που ως επί το πλείστον μεταδίδονται από κρατικά κανάλια; Εκεί λοιπόν κάνουν την εμφάνισή τους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίσημη σελίδα του στο Facebook έχει 4,8 εκατ. likes, ενώ του Λούλα ντα Σίλβα 3 εκατ. likes, και από το 2014 και μετά έχει αποκτήσει πολύ πιστό κοινό στο διαδίκτυο, τους αποκαλούμενους και Bolsominions: άτομα που απηχούν τη δημαγωγία του και διαδίδουν τις επιθετικές απόψεις του σε πολυάριθμες ομάδες στο Facebook.

Στηριζόμενος λοιπόν σ’ αυτή τη μαζική διαδικτυακή εκστρατεία, ο Μπολσονάρο προσεγγίζει και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Βραζιλίας, βλέπε Ροναλντίνιο. Ομως τι κοινό μπορεί να έχουν αυτοί οι διαμετρικά αντίθετοι άνθρωποι και χαρακτήρες;

Ο 37χρονος βετεράνος λάτρευε το ποδόσφαιρο, ήταν η προσωποποίηση του αλέγρου παιχνιδιού, αλλά αντιπαθούσε το να είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, την πειθαρχία και τους κανόνες. Γι’ αυτό και δεν έφτασε εκεί που θα μπορούσε δεδομένου του απίστευτου ταλέντου του.

Ποτέ δεν ήταν αφοσιωμένος σε ό,τι έκανε. Ούτε ως παίκτης ούτε και τώρα που εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Ποτέ δεν μίλησε για πολιτική στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αλλά τόσο η μποέμικη στάση ζωής του όσο και τα δύσκολα παιδικά του χρόνια οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι έκλινε περισσότερο προς την Αριστερά.

Επιπλέον είναι μαύρος και σιχαίνεται τον ρατσισμό. Ισως θυμάστε ότι κάποτε είχε απειλήσει ότι θα αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο αν οι θεατές ενός αγώνα της Μπαρτσελόνα συνέχιζαν να βρίζουν με ρατσιστικές εκφράσεις τον συμπαίκτη του, Σάμουελ Ετό’ο.

Και όμως, ο Ροναλντίνιο δεν είχε κανένα πρόβλημα να φωτογραφηθεί με τον Μπολσονάρο και να μη διαψεύσει κατόπιν τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να κατεβαίνει υποψήφιος της Ακροδεξιάς στο Μίνας Ζεράις...

Ισως η στάση του βετεράνου παίκτη να απηχεί και τη γενικότερη στροφή προς τα δεξιά των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που ενηλικιώθηκαν μετά τη δικτατορία. Καταδικάζουν τα σκάνδαλα των αριστερών κυβερνήσεων μέσα από τις πολυτελείς κατοικίες τους σε μεγάλες πόλεις και αναζητούν ηγέτες που δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους. Δεν θέλουν να φωτογραφίζονται πλάι σε αργυρώνητους και βρόμικους πολιτικούς.

Και ο Μπολσονάρο δεν είναι αναμεμειγμένος σε κανένα σκάνδαλο (μέχρι στιγμής). Ασχετα αν η ίδια η ρητορική του είναι από μόνη της σκανδαλώδης...

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

donti.jpg
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου
Τα στοματικά έλκη που δεν θεραπεύονται εντός τριών εβδομάδων μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του στόματος
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου
elliniki-glossa
Το ρήμα που έκανε λάθος μέχρι και ο Μπαμπινιώτης δεν γράφεται όπως νομίζουμε
Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, με τη βαθιά κατανόησή του στη γλωσσολογία και τη γλώσσα ως πολιτιστικό εργαλείο, υποδεικνύει την ορθότερη μορφή...
Το ρήμα που έκανε λάθος μέχρι και ο Μπαμπινιώτης δεν γράφεται όπως νομίζουμε