Thumbnail
Επτά Αιγύπτιοι ψαράδες στην Ελλάδα μπορούν

Μπορεί να ζήσει κάποιος σε μισή γυάρδα; «Μπορεί φτάνει να κάνει υπομονή κι να έχει έναν στόχο» ξεκαθαρίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχιτέκτονας από την Μυτιλήνη, Παναγιώτης Βεκρής που δημιούργησε ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ «Μισή Γυάρδα» στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Home - New Home.

Το ντοκιμαντέρ «Μισή Γυάρδα» εστιάζει στην καθημερινότητα μιας ομάδας εφτά Αιγύπτιων ψαράδων, οι οποίοι εργάζονται και διαμένουν σε ένα αλιευτικό σκάφος για 9 μήνες τον χρόνο, όπως χιλιάδες άλλοι ομοεθνείς τους ανά την Ελλάδα.

Από το 1981, η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Αιγύπτιους κάθε χρόνο να εργαστούν ως εποχιακοί εργάτες στα ελληνικά αλιευτικά σκάφη. Αυτοί ουσιαστικά αποτελούν και την καρδιά της ελληνικής αλιείας. Το σκάφος είναι το προσωρινό τους «σπίτι» κι εκεί αναπτύσσουν όλες τους τις δραστηριότητες.

Σκηνές ψαρέματος αλλά και πρακτικών καθημερινής διαβίωσης στο καΐκι, ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής των ανδρών μέσα στη θάλασσα, μακριά από τις οικογένειές τους, δίπλα στα βιαστικά βλέμματα των περαστικών, τα φώτα και τη ζωή γύρω από το σκάφος.

Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο ο κ. Βεκρής «πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης με έντονα στοιχεία κοινωνικής ανθρωπολογίας. Όλα ξεκίνησαν όταν σε μια παρέα που βρέθηκα ένα βράδυ, αναφέρθηκε ότι στο λιμάνι του Μόλυβου υπάρχει ένα μικρό ψαροκάικο όπου ζούνε επτά Αιγύπτιοι ψαράδες και τρεις Έλληνες. Τότε μου γεννήθηκε η ιδέα να πάω να διαπιστώσω πώς γίνεται κάτι τέτοιο. Πώς μπορούν τόσοι άνθρωποι να συμβιώνουν σε έναν τόσο μικρό χώρο. Πήγα λοιπόν και πέρασα μαζί τους 2 ολόκληρες ημέρες, είδα από κοντά πώς ένα καΐκι μπορεί να γίνει σπίτι για τόσους ανθρώπους».

Και τονίζει ότι «στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί. Πρόκειται για Αιγύπτιους ψαράδες που έρχονται για κάποιους μήνες ή και χρόνια στην Ελλάδα, μένουν και εργάζονται εδώ και τα λεφτά που παίρνουν τα στέλνουν στις οικογένειές τους. Αυτό που έκανα ήταν να είμαι ένας απλός παρατηρητής, προσπαθούσα να μην καταλάβουν καν την παρουσία μου. Τους έβλεπα που έπλεναν τα ρούχα τους, που προσεύχονταν, που έτρωγαν, αλλά αυτό που τους έλειπε, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν ο προσωπικός χώρος. Ωστόσο, ούτε μια φορά δεν τους άκουσα να παραπονιούνται. Έκαναν υπομονή, ήταν σιωπηλοί, αλλά χαμογελαστοί και με μια στωικότητα που θα την ζηλεύαμε κι εμείς».

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεκρής, όλη την ημέρα τους την περνούσαν μέσα στο καΐκι, «από νωρίς στις 5 το πρωί πήγαιναν για την ψαριά κι όταν γυρνούσαν κι ερχόταν η ώρα της ξεκούρασης δεν έβγαιναν έξω για να μην ξοδέψουν καθόλου χρήματα. Για να έχουν να στείλουν στην οικογένειά τους. Το ντοκιμαντέρ το ξεκίνησα από περιέργεια αλλά στο τέλος μου έμαθε να είμαι ικανοποιημένος με όσα έχω και να χαίρομαι με αυτά» επισημαίνει ο Μυτιληνιός ερασιτέχνης κινηματογραφιστής.

Όπως λέει θα συνεχίσει να κινηματογραφεί ό,τι του τραβάει την προσοχή «αφού οι επικεφαλής του "Aegean Docs" μας δίνουν στην Λέσβο την ευκαιρία κάθε χρόνο εντελώς δωρεάν και με δικό τους εξοπλισμό να εκφράζουμε την δημιουργικότητά μας και να καταγράφουμε όσα μας προβληματίζουν ή μας προκαλούν το ενδιαφέρον».

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Μισή Γυάρδα», μαζί με δυο ντοκιμαντέρ από Ιορδανία και Λίβανο, θα προβληθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον ως παράλληλη εκδήλωση του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του διεθνούς προγράμματος «Home - New Home» το οποίο συντονίζει ο ιδρυτής του «StoryDoc» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» Κώστας Σπυρόπουλος.

Φωτο: Παναγιώτης Βεκρής*

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sokolata
Η καλύτερη συντροφιά για το βράδυ των Χριστουγέννων - Ρόφημα σοκολάτας… υποβρύχιο
Αυτό το γλυκό ρόφημα θα σας κρατήσει την πιο ζεστή συντροφιά το βράδυ των Χριστουγέννων
Η καλύτερη συντροφιά για το βράδυ των Χριστουγέννων - Ρόφημα σοκολάτας… υποβρύχιο