Αναδρομικά συντάξεων: Τρίμηνο πληρωμών για τρεις κατηγορίες
Όλα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, στην ΕΡΤ.

«Στην νομοθεσία μας- όπως έχουν ακόμη 10 ευρωπαϊκές χώρες,  είναι συνδεδεμένο το όριο συνταξιοδότησης  με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Γιατί στα 65 έτη; Πρακτικά εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι για το πόσα χρόνια αργότερα θα πάρει κανείς σύνταξη κατά μέσο όρο αυτό το άτομο το οποίο βγαίνει. Αυτή η εξέταση του αντιστοίχου ορίου γίνεται κάθε 3 χρόνια. Το κάναμε αυτό το πράγμα από πέρυσι. Και αυτό που είχαμε διαπιστώσει ήταν ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα. Και μάλιστα είχαμε μια υποχώρηση σε σχέση με το υπόλοιπο διάστημα αναφοράς που είχε ειδικά η Ελλάδα κυρίως λόγω πανδημίας. Οπότε η επόμενη επανεξέταση  θα γίνει το 2027 και μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως. Οπότε μέχρι τότε μπορεί να παίρνει κανείς πλήρη σύνταξη όταν έχει 40 χρόνια εισφορών. Δηλαδή  μπορεί κανείς να πάρει αυτή την σύνταξη όταν είναι 62 χρονών», δήλωσε.

Για το προσδόκιμο ζωής

Ενώ όσον αφορά στο εάν θα αυξηθεί το  προσδόκιμο ζωής είπε: «θα το δούμε όταν φτάσει αυτή η συγκεκριμένη στιγμή. Όλα τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες, ουσιαστικά  βασίζονται στην έκθεση που έβγαλε το λεγόμενο Ageing Working Group .Υπάρχει μια ομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η  οποία κάθε 3 χρόνια βγάζει ένα καινούργιο report. Στο report μέσα γίνεται μια  αναλογιστική μελέτη για να δει κανείς που βρίσκεται ακριβώς το συνταξιοδοτικό. Αυτό δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες.  Ό,τι και να γίνει οι  αναπροσαρμογές – όταν πρόκειται να έρθουν δεν θα είναι αυτές οι μεγάλες».

Τι ισχύει τώρα

Υπενθύμισε δε πως υπάρχουν  σήμερα ορισμένες κατηγορίες  ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62  έτη. «Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό  -όπως είναι και σε αρκετές άλλες χώρες. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα  σώματα ασφαλείας  μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60 χρόνια. Υπάρχει και άλλη μια μεγάλη  κατηγορία που είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα οποία βγαίνουν και εκείνα νωρίτερα σε σύνταξη. Αλλά υπάρχει ανάμεσά τους και μια ειδική κατηγορία τα  λεγόμενα υπερβαρέα που βγαίνει κανείς σε σύνταξη ακόμη πιο νωρίς», σημείωσε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα