9 «αθώες» καθημερινές συνήθειες που αφαιρούν χρόνια ζωής
Pixabay
Ποια τρόφιμα να αποφεύγουν τα παιδιά

Η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη, (10.000 θάνατοι την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως), είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)βάζει στο επίκεντρο μπαίνει η μείωση της κατανάλωσης αλατιού.

«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ. «Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο. Στη Γηραιά Ήπειρο, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού. Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

Αλάτι και παιδική διατροφή

Η υιοθέτηση μιας διατροφής με μειωμένο νάτριο από μικρή ηλικία θα βοηθήσει στη συνέχιση μιας τέτοιας διατροφής και στην ενήλικη ηλικία. Για τον λόγο αυτόν, φροντίστε ως γονείς να βοηθήσετε τα παιδιά στην ακολούθηση μίας τέτοιας διατροφής. Με αφορμή την παραπάνω είδηση από τον ΠΟΥ, ας δούμε τι ισχύει με το αλάτι στη διατροφή των μικρών παιδιών.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα νήπια

Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής των ΗΠΑ του Ινστιτούτου Ιατρικής έχει δώσει αυτές τις συστάσεις νατρίου. Πρόκειται για κατευθυντήριες γραμμές, όχι κανόνες.

  • Βρέφη 6 μηνών και κάτω: 110 mg/ημέρα
  • Βρέφη 7 έως 12 μηνών: 370 mg/ημέρα
  • Παιδιά 1 έως 3 ετών: 800 mg/ημέρα

Σε ποια ηλικία να προστεθεί στη διατροφή του

Το αλάτι μπορεί να προστεθεί απευθείας στο φαγητό ενός παιδιού με μέτρο μετά τα πρώτα του γενέθλια. Απλώς να έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα νήπια καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο. Να θυμάστε ότι το μητρικό γάλα και το αγελαδινό γάλα έχουν νάτριο.

Τροφές πλούσιες σε αλάτι που πρέπει να αποφεύγουν τα μωρά και τα παιδιά

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και από νεαρή ηλικία. Εδώ είναι ορισμένες τροφές πλούσιες σε αλάτι που πρέπει να αποφεύγουν τα μωρά και τα παιδιά.

Επεξεργασμένα Κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, ζαμπόν και μπέικον, είναι ιδιαίτερα υψηλά σε αλάτι. Αυτά τα τρόφιμα όχι μόνο περιέχουν πολύ αλάτι, αλλά επίσης περιέχουν και διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά.

Έτοιμα Σνακ

Πολλά έτοιμα σνακ, όπως πατατάκια, αλμυρά κράκερ και ρυζογκοφρέτες, είναι γεμάτα αλάτι. Τα σνακ αυτά συχνά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τα παιδιά, κάτι που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη αλατιού.

Έτοιμα Γεύματα και Fast Food

Τα έτοιμα γεύματα και το fast food είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Ακόμα και οι επιλογές που φαίνονται υγιεινές, όπως οι σαλάτες, συχνά περιέχουν αλμυρά ντρέσινγκ και συνοδευτικά που αυξάνουν την ποσότητα αλατιού.

Σάλτσες και Καρυκεύματα

Πολλές σάλτσες, όπως η σόγια σος, το κέτσαπ και η μουστάρδα, περιέχουν πολύ αλάτι. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται με φειδώ και να επιλέγονται εναλλακτικές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τυριά και Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Ορισμένα τυριά, όπως η φέτα και το μπλε τυρί, είναι ιδιαίτερα αλμυρά. Επίσης, πολλά επεξεργασμένα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σνακ τυριών και τα τυρογαριδάκια, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού.

Πηγή: infokids

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η φράση «Απορία ψάλτου βηξ»;

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2024: Και άλλο λάθος στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (ΕΕΦ)
«Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών»
Πανελλήνιες 2024: Και άλλο λάθος στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (ΕΕΦ)