Όταν, κατά τα μεσαιωνικά Χρόνια, η Κύπρος υπήρξε βασίλειο της δυναστείας των Λουζινιάν, η Αμμόχωστος υπήρξε η σημαντικότερη πόλη του βασιλείου, το αξιολογότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου και, κατά τον 13ο και 14ο αιώνα, μία από τις πιο πλούσιες πόλεις ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου. Ήταν μία διάσημη, ακμάζουσα πόλη, γνωστή σε όλο τον κόσμο με το όνομα Φαμαγκούστα.
Πράγματι η Αμμόχωστος αναφέρεται με το όνομα Famagusta, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα
Το τοπωνύμιο Αμμόχωστος είναι ελληνιστικό, σύνθετο από το αρχαίο ἂμμος και το επίθημα -χωστος (από το αρχαίο χώννυμι ‘χώνω’), επειδή η πόλη περιβάλλεται από αμμώδεις ακτές, ούτως ώστε να φαίνεται ‘χωσμένη’ στην άμμο.
Η ονομασία Famagusta, που είναι απότοκος του αρχικού τύπου Αμμόχωστος (Ἀμμόχωστος > *Amachusta > *Amagusta), συνδέθηκε παρετυμολογικά κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους με το λατινικό Fama Augusti ‘φήμη του Αυγούστου’ (δηλ. του αυτοκράτορα).
Κατά καιρούς διατυπώθηκαν και διάφορες άλλες θεωρίες ως προς την ονομασία Φαμαγκούστα, όπως λ.χ. ότι προέρχεται από τον (φανταστικό) Κώνστα (τον πατέρα της αγίας Αικατερίνης, η οποία όμως δεν έχει σχέση με την πόλη ή την Κύπρο), ή ότι προέρχεται από την αρχαία ονομασία Αυγούστα (προς τιμήν, δήθεν, του Μάρκου Αντωνίου), ενώ Αυγούστα (=Σεβαστή) είχε αποκληθεί για σύντομο χρόνο η Πάφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ονομασία Famagusta χρησιμοποιούσαν οι ξένοι αλλ' όχι οι Κύπριοι. Η πόλη αναγράφεται ως Αμμόχουστος στα κείμενα των δυο Κυπρίων μεσαιωνικών χρονογράφων Λεοντίου Μαχαιρά και Γεωργίου Βουστρωνίου. Οι Τούρκοι, αντίθετα, προτίμησαν την παρεφθαρμένη ονομασία της πόλης, που την αποκαλούσαν Mağusa. Σήμερα την αποκαλούν Gazimağusa.
Ως Famagusta και με άλλες παραπλήσιες αποδόσεις η πόλη απαντά σε μεσαιωνικές (ξένες) πηγές, σε πολλούς παλαιούς χάρτες και σε σχεδιαγράμματά της.
Ο Γάλλος ιερέας Σεμπαστιέν Μαμερώ, που είχε επισκεφθεί την Κύπρο το 1474/5, είναι ένας εξ εκείνων που με σαφήνεια αποδίδουν το όνομα Φαμαγκούστα στον ανύπαρκτο πατέρα της αγίας Αικατερίνης. Γράφει σχετικά:
… Η πόλη Famagouste υπήρξε παρομοίως δυνατή και ισχυρή. Είχε (κάποτε) βασιλιά της τον Costus, πατέρα της αγίας Αικατερίνης, και από αυτόν είχε ονομαστεί έτσι: Fama Costi (=Φήμη Κώνστα)…
Και ο Πιέρ Μπαρμπάτρ, που επισκέφθηκε την Κύπρο το 1480, βεβαιώνει ότι:
… Ο κύριος της Famagosse λεγόταν Costas, βασιλιάς κάποτε της Κύπρου…
Παρόμοιες αναφορές απαντούμε και σε διάφορα κείμενα άλλων παλαιών επισκεπτών της Κύπρου, που βεβαίως διέσωσαν σχετικές παραδόσεις που είχαν ακούσει κατά την επίσκεψή των στο νησί.
Με το όνομα Φαμακούστα πάντως, η Αμμόχωστος γνώρισε μια εκπληκτική άνθηση και ακμή, που τερματίστηκε βίαια με την κατάληψή της από τους Γενουάτες το 1373.
Με στοιχεία από μια εμπεριστατωμένη ανάρτηση του Σπύρου Καρτσώνη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
VOUCHER 1250 Ευρώ σε εργαζόμενους και ανέργους του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Αιτήσεις εδώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/10
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη