Ολοκληρώνονται οι βαθμολογήσεις των γραπτών των 103.000 υποψηφίων που εξετάστηκαν πανελλαδικά φέτος για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πλειονότητά τους με το νέο σύστημα. Τέσσερα μαθήματα έδωσαν οι υποψήφιοι και των τριών ομάδων προσανατολισμού, συν ένα οι 21.889 υποψήφιοι που επέλεξαν να "ανοιχτούν" σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο.
Φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν είναι ευθέως συγκρίσιμες με τις περσινές. Εκπαιδευτικοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή και όσον αφορά τα ποσοστά βαθμολογήσεων που δίνονται στη δημοσιότητα, αφού δεν απηχούν την εικόνα από το σύνολο των εξεταστικών κέντρων της χώρας.
Τρία μεγέθη καθορίζουν παραδοσιακά τον αριθμό των μορίων: ο αριθμός των εισακτέων, οι επιδόσεις των μαθητών και οι προτιμήσεις τους, που είναι άγνωστες. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τον αριθμό των εισακτέων, συν τα κατά γενική ομολογία εύκολα θέματα στο σύνολο των μαθημάτων που εξετάστηκαν -αν και ήταν λιγότερα στο σύνολό τους, κάτι που αλλάζει και τον υπολογισμό των μορίων- μπορούμε να κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις.
Κατ' αρχάς, οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι μεγάλες από τις περσινές βάσεις εισαγωγής, αφού τα θέματα ήταν στο σύνολό τους εύκολα και διαβαθμισμένης δυσκολίας, πέραν λίγων εξαιρέσεων, όπως η Έκθεση ή η Φυσική. Η αναμόρφωση όμως των σχολών που εντάσσονται ανά επιστημονικό πεδίο δεν αποκλείεται να "ρίξει" τη ζήτηση σε συγκεκριμένες σχολές, λόγω του πέμπτου μαθήματος ως προαπαιτούμενου.
Παράδειγμα; Τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που έπρεπε να δηλώσουν για τις παιδαγωγικές σχολές οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Αν τα διάλεξαν, ευνοήθηκαν πάντως, καθώς ήταν ιδιαίτερα εύκολα. Για τις παιδαγωγικές πάλι, οι υποψήφιοι των άλλων ομάδων προσανατολισμού έπρεπε να επιλέξουν Ιστορία Γενικής Παιδείας, ένα μάθημα αποστήθισης, που παραδοσιακά δεν επιλέγουν.
Όσο για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών, αν είχαν στόχο ιατροφαρμακευτικές σχολές, δεν δήλωσαν εξέταση και στα Μαθηματικά, που παραδοσιακά είχαν καλές επιδόσεις. Στις ιατρικές πάντως, τον τόνο θα δώσει στις βάσεις το μάθημα της Βιολογίας, λόγω της ευκολίας των λοιπών εξεταζόμενων μαθημάτων. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος, η ζήτηση παραδοσιακά υψηλή, άρα οι βάσεις ενδέχεται να ανέβουν. "Άλμα" προς τα πάνω αναμένεται και στις πολυτεχνικές σχολές του 2ου πεδίου.
Δύσκολα μπορούμε να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα για τις οικονομικές σχολές, αφού οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε επτά μαθήματα πέρυσι και φέτος σε τέσσερα. Φέτος δε, δεν απευθύνονται σε υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι οικονομικές, πάντως, ήταν οι σχολές που ανέβηκαν συνολικά σε επίπεδο βάσεων πέρυσι, που ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολων θεμάτων. Όσο για τα περί "βουτιάς" βάσεων σε διάφορες σχολές, λόγω προφορικού βαθμού, αυτός δεν έπαιζε ποτέ ιδιαίτερο ρόλο για τους καλούς μαθητές που έγραφαν καλά.
Πηγή: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - Η ΑΥΓΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη