Thumbnail
Πανελλαδικές 2016

Με άγχος μπήκαν οι υποφήφιοι/ες στις φετινές πανελλαδικές. Όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο. Με χαμόγελα όμως βγήκαν την πρώτη μέρα. Ήταν εύκολα. Δεν δυσκολευτήκαμε πουθενά, μας έλεγαν τα παιδιά που ήρθαν στα φροντιστήρια για διευκρινίσεις.

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και με κείμενο σχετικό με την αξία της φιλίας. Τους ζητήθηκε επίσης η άποψή τους για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα για όλους μας, κυρίως όμως για τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία, και για τα οποία η φιλία βρίσκεται πολύ υψηλά στην κλίμακα αξιών τους. Σύγχρονο επίσης το θέμα, μιας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. Τα παιδιά το κατέχουν καλύτερα από όλους και γι’ αυτό χαμογελούσαν. Όλοι μας, αν εξεταζόμασταν, κάτι θα είχαμε να γράψουμε γι’ αυτό το θέμα. Χωρίς καμία προετοιμασία.

Θα γράφαμε όμως «καλά» ; Από εδώ αρχίζουν οι ανησυχίες. Είναι διαφορετικό το να τίθεται μία εύκολη ερώτηση, το να ζητείται να διαπραγματευτούν ένα θέμα και διαφορετικό η πληρότητα και η αρτιότητα της απάντησης. Ο καθένας μπορεί να κάνει την περίληψη ενός κειμένου, αλλά πόσο καλά ; Γι’ αυτό και κάθε χρόνο στο μάθημα της Ν. Γλώσσας έχουμε τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στη βαμολόγηση του ίδιου γραπτού από τους δύο βαθμολογητές. Είναι το μάθημα στο οποίο με μεγαλύτερη συχνότητα το ίδιο γραπτό αναγκάζεται να ειδωθεί και από τρίτο βαθμολογητή.

Ας είναι όμως. Εμείς κρατάμε την ικανοποίηση των ίδιων των παιδιών από τον εαυτό τους και την ενθάρρυνσή τους για τη συνέχεια. Είναι σημαντικό για την ψυχολογία ενός υποψηφίου να μην ξεκινάει με αποτυχία. Ειδικά φέτος που η εξέταση γίνεται κατά κανόνα σε τέσσερα (ή πέντε αν το επιθυμεί κάποιος) μαθήματα και που για τους υποψήφιους/ες υψηλών στόχων η καθεμιά εξέταση έχει κι ένα χαρακτήρα ρώσικης ρουλέτας , να μην έχουν αστοχίες. Γιατί αν εξαιρέσουμε τους υποψήφιους/ες των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι υπόλοιποι δεν καταγίνονται ούτε με την εκφορά του Λόγου ούτε με την φιλολογική μελέτη κειμένων. Τα Ελληνόπουλα έχουν μία υστέρηση σε αυτόν τον τομέα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων επιδόσεών τους. Γι’ αυτό και η προετοιμασία στο μάθημα της Ν. Γλώσσας είναι απαραίτητο να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Απαιτεί σύνθετες ικανότητες, ευρύτερη παιδεία, εξοικείωση και τεχνική.

Τα θέματα της φιλίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν διδαχθεί, αναλυθεί και εξεταστεί  διεξοδικά στα σχολεία και τα φροντιστήρια. Δεν ξένισαν τους μαθητές μας. Γι’ αυτό και ένιωσαν τέτοια ασφάλεια. Άλλοστε, το ίδιο κείμενο, του Ε. Παπανούτσου, είχε «ξαναπέσει» πριν τέσσερα χρόνια στις πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων. Σε γνωστά μονοπάτια βάδισαν οι μαθητές. Όταν τους ρωτούσαμε «πώς γράψατε», όλοι απαντούσαν «καλά γράψαμε, μακάρι να γράψουμε έτσι και στα επόμενα». Μόνο ο ρεαλιστής και θυμόσοφος Γιάννης μας έβαλε το θέμα στην πραγματική του διάσταση : «Εννοείται ότι έγραψα καλά, αφού έγραψα τις καλύτερες σκέψεις μου, τις καλύτερες ιδέες μου και με τον τρόπο που θεωρώ ότι ήταν ο καταλληλότερος ! Ελπίζω μόνο να συμφωνούν και οι διορθωτές με την άποψή μου …».

Ακολουθούν κι άλλες εξετάσεις. Δεν γνωρίζουμε αν τα θέματα θα είναι «εύκολα» ή «δύσκολα». Γνωρίζουμε όμως ότι οι προσφερόμενες θέσεις, φέτος, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι 69.985. Τόσοι ακριβώς θα περάσουν σε σχολές, ανεξαρτήτως επιδόσεων, ανεξαρτήτως «ευκολίας» ή «δυσκολίας» των θεμάτων. Και τις χειρότερες επιδόσεις όλων των εποχών να παρουσιάσουν οι φετινοί υποψήφιοι/ες, τόσοι πάλι θα εισαχθούν σε σχολές. Υψηλότερης ή χαμηλότερης ζήτησης.

Πέρυσι οι υποψήφιοι δεν είχαν γράψει και τόσο «καλά». Οι βάσεις έπεσαν. Και πάλι όμως  οι επιτυχόντες ήταν ακριβώς όσοι και οι προσφερόμενες θέσεις. Πολλά παιδιά είχαν κάνει θλιμμένο καλοκαίρι γιατί πίστευαν ότι δεν θα περάσουν στη σχολή που επιθυμούσαν. Με κριτήριο τις βάσεις της προ-προηγούμενης χρονιάς. Αποδείχτηκε ότι ήταν λάθος αυτή η σύγκριση και τώρα, ευτυχώς,  απολαμβάνουν τη φοιτητική ζωή. Ειδικά φέτος που το σύστημα έχει αλλάξει, οποιαδήποτε σύγκριση με βάσεις προηγούμενων ετών είναι άνευ αξίας. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανέβουν ή θα πέσουν οι βάσεις. Αυτό για το οποίο όμως είμαστε σίγουροι είναι ότι θα αλλάξει ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και λόγω του νέου συστήματος αλλά και για λόγους που έχουν αναλυθεί  σε άλλα άρθρα. Συνεπώς, επιφυλαχτείτε. Μην απογοητεύεστε αν δεν πήγατε καλά σε μία εξέταση, μην επαναπαύεστε αν μέχρι τώρα έχετε γράψει ικανοποιητικά. Έχουμε δρόμο ακόμα.

Στα τόσα χρόνια εμπειρίας μας δεν έχουμε δει καλά προετοιμασμένους υποψήφιους να αποτυγχάνουν. Όσα λάθη κι αν έκαναν, όσα υποερωτήματα κι αν τους ξέφυγαν, η συνολική τους βαθμολογία ήταν, συγκριτικά, υψηλή. Ναι, συγκριτικά. Γιατί οι πανελλαδικές, εκτός από εξετάσεις συμπλήρωσης θέσεων, είναι, δυστυχώς, και ανταγωνιστικές. Οι πιο καλά προετοιμασμένοι, μαθησιακά και ψυχικά, βρίσκουν το δρόμο προς την επιτυχία παρ’ όλες τις αναποδιές που θα τους συμβούν. Γι’ αυτό και επιμένουμε μέχρι και το τελευταίο μάθημα, διεκδικώντας και το τελευταίο μόριο. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ και δεν κάνουμε υπολογισμούς μορίων και απολογισμούς την ώρα της προσπάθειας.

Στα παραλειπόμενα των εξετάσεων είχαμε και φέτος τους τυχάρπαστους των SOS. Θέματα διακινούνταν από περαστικούς και ευκαιριακούς στον φροντιστηριακό χώρο κι από «δικτυωμένους » σε υπουργεία, επιτροπές κλπ. Ράδιο-αρβύλα αποδείχτηκαν και πάλι αφού το θέμα που έπεσε απείχε μακράν από τα σενάρια που διακινούσαν.

Μην ακούτε και μη διαβάζετε λοιπόν τους «Παϊσιους» των βάσεων που θα κάνουν την εμφάνισή τους από την επόμενη εβδομάδα και που θα προβλέπουν άνοδο ή «κούρεμα» των βάσεων. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μάλλον ήξεραν καλύτερα όταν έλεγαν ότι «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». Ακούστε τους. Εμπιστευτείτε τους έμπειρους και συνεχείστε τον αγώνα σας. Καλή δύναμη !

Ντάλης  Βαγγέλης

Διευθυντής Σπουδών των φροντιστηρίων π ρ ό τ α σ η.

www. protasi-f.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

plastiko.jpg
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο
Επιστήμονες από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων στο Ναϊρόμπι στην Κένυα ανακάλυψαν ότι οι προνύμφες του Κενυατικού μικρού...
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο
Μια σταγόνα γάλα στον καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που δεν
Τι κίνδυνο για την υγεία μπορεί να κρύβει το γάλα στον καφέ;
Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ισοδύναμο ενός μεγάλου latte σε γάλα για το σύνολο της μελέτης, διέτρεχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας...
Τι κίνδυνο για την υγεία μπορεί να κρύβει το γάλα στον καφέ;
donti.jpg
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου
Τα στοματικά έλκη που δεν θεραπεύονται εντός τριών εβδομάδων μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του στόματος
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου