Ο Νίκος Ηλιάδης έστειλε στο alfavita.gr σειρά κειμένων σχετικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση τα οποία, όπως ο ίδιος σημειώνει είναι "σημειώσεις στα «παιδαγωγικά» για χρήση τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στην εκπαίδευση ενηλίκων στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης (continuing education), που ήδη αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της σύγχρονης κοινωνίας."
Νίκος Ηλιάδης (πατήστε στο όνομα για να δείτε όλα τα κείμενα), Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π., M.Sc.,
Ph.D. Industrial Education, Organization and Management,
Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Οι αντικειμενικοί στόχοι διδασκαλίας είναι ένα σύνολο προτάσεων που περιγράφουν την επιθυμητή συμπεριφορά των μαθητών κατά το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι αντικειμενικοί στόχοι εκφράζουν αυτά που ο σχεδιαστής επιδιώκει να επιτευχθούν ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα εφαρμοστεί.
Για να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί από διάφορους φορείς έρευνα για τον προσδιορισμό των αναγκών σε προσωπικό στο συγκεκριμένο χώρο που θα αναφέρεται το πρόγραμμα αυτό. Θα πρέπει να προσδιοριστεί δηλαδή τι γνώσεις και δεξιότητες απαιτούνται από τους εργαζομένους στο συγκεκριμένο τομέα. Οι ανάγκες αυτές μπορούν να προσδιοριστούν και δια μέσου των διαφόρων επαγγελματικών ενώσεων των εργαζομένων ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο πηγές για τον καθορισμό των αναγκών αυτών.
Κατόπιν, οι ανάγκες αυτές της αγοράς εργασίας γίνονται αντικειμενικοί στόχοι των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, για να εξασφαλιστεί ότι η κατάρτιση που θα αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Επειδή οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αλλάζουν ραγδαία στην εποχή μας, η διαδικασία καθορισμού αναγκών δια μέσου ερευνητικών ή άλλων διαδικασιών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά και ανάλογα να ανανεώνονται οι στόχοι των προγραμμάτων κατάρτισης.
Αφού καθοριστούν οι ανάγκες. - στόχοι, θα πρέπει να συνδεθούν και με τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευόμενων, τις ανάγκες τους, την προηγούμενη εκπαίδευση και πείρα τους κτλ., για να εξασφαλιστεί και η απόδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θα πρέπει επίσης να καθοριστούν και τα μέσα διδασκαλίας που χρειάζονται για να ικανοποιηθούν οι αντικειμενικοί στόχοι (εξοπλισμός κλπ.). Ορισμένοι στόχοι, για να ικανοποιηθούν, ενδεχομένως να απαιτούν την ύπαρξη βοηθητικών εκπαιδευτικών μέσων μεγάλου κόστους, γεγονός που δυσκολεύει την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της μορφής αυτής.
Ένας αντικειμενικός στόχος θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία: α) τη συγκεκριμένη συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξουν οι μαθητές με το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, β) τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες αναμένεται να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη αυτή συμπεριφορά, γ) τα κριτήρια αξιολόγησης που θα χρησιμοποιηθούν, για να ελεγχθεί ο βαθμός στον οποίο έχουν επιτευχθεί οι αντικειμενικοί στόχοι, δ) το βαθμό απόδοσης που επιδιώκεται. Αν δηλαδή επιδιώκεται από την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος όλοι οι εκπαιδευόμενοι (το 100%) να πετύχουν τους αντικειμενικούς στόχους του κατά άριστο τρόπο (να πετύχουν π.χ. σε τεστ αξιολόγησης το μέγιστο της απόδοσης), είναι προφανές ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί και ανάλογη εκπαιδευτική διαδικασία. Να εξασφαλιστούν δηλαδή τα ανάλογα βοηθητικά μέσα (εξοπλισμός, αίθουσες, βιβλία), να εφαρμοστούν οι μέθοδοι διδασκαλίας που απαιτούνται, να διατεθούν οι απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας, να εξασφαλιστεί κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό και ανάλογες πηγές πληροφόρησης κτλ.). Ο βαθμός απόδοσης που επιδιώκεται βρίσκεται σε άμεση σχέση με την εκπαιδευτική επένδυση που απαιτείται για ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η διατύπωση δηλαδή αντικειμενικών στόχων χρησιμεύει και στη διοίκηση - διαχείριση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ή προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και βοηθάει τους καθηγητές και τους μαθητές.
Η Διοίκηση - διαχείριση χρειάζεται σαφείς και συγκεκριμένους στόχους, για να αξιολογήσει την εκπαίδευση - κατάρτιση που παρέχεται και να κάνει τις επιλογές της ως προς τους πόρους που θα διαθέσει σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα που επιδιώκει. Ανάλογα με τους στόχους και το βαθμό απόδοσης που επιδιώκει, θα διαθέσει και οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του προγράμματος. Από την ανάλυση αυτή προκύπτει και ο συσχετισμός των μαθημάτων που θα διδαχθούν καθώς και η διαμόρφωση των ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων (κατανομή χρόνου ανάλογα με τη βαρύτητα που θα δοθεί σε διάφορους αντικειμενικούς στόχους με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας για την ικανοποίησή τους).
Οι καθηγητές χρειάζονται τους αντικειμενικούς σκοπούς, για να έχουν υπόψη τους την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που εφαρμόζουν. Ανάλογα με τους αντικειμενικούς στόχους εφαρμόζουν και αντίστοιχη διαδικασία, χρησιμοποιούν θεωρίες και μεθόδους μάθησης, χρησιμοποιούν το διαθέσιμο χρόνο διδασκαλίας, εφαρμόζουν συστήματα αξιολόγησης κτλ. Η ύπαρξη αντικειμενικών στόχων διευκολύνει τη σύνδεση των διαφόρων μαθημάτων μεταξύ τους, εξυπηρετεί τη συνέχιση ενός μαθήματος από έναν άλλο καθηγητή και εξασφαλίζει τη σωστή επιλογή και διδασκαλία του περιεχομένου του μαθήματος, χωρίς κίνδυνο να παραλειφθούν σημαντικά και να τονιστούν ασήμαντα θέματα κτλ.
Οι μαθητές τέλος έχουν τη δυνατότητα να προσανατολίζουν τις προσπάθειες τους προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για τη διατύπωση αντικειμενικών στόχων θα πρέπει να επιλέγονται και να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ρήματα που να προσδιορίζουν τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξει ο εκπαιδευόμενος ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Βεβαίως, κάθε συμπεριφορά που εξωτερικεύεται από ένα άτομο είναι το συνθετικό αποτέλεσμα διαφόρων επιμέρους γνώσεων που αποκτήθηκαν, καθώς και δεξιοτήτων και «στάσεων». Ρήματα που δε συγκεκριμενοποιούν πώς εξωτερικεύεται η μάθηση όπως «γνωρίζω», «κατανοώ», «αντιλαμβάνομαι», «μαθαίνω» κτλ., πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διατύπωση αντικειμενικών στόχων, εκτός και αν οριστεί με συγκεκριμένη διαδικασία πώς θα διαπιστώνεται και θα μετριέται το ότι οι μαθητές «αντιλαμβάνονται», «κατανοούν» κλπ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση