Της Χρύσας Βαϊνανίδη
Το δρόμο της Βουλής παίρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που αφορά την αντικατάσταση της ΑΔΙΠ από το νέο υπερ-όργανο που θα ελέγχει το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η νέα αρχή ονομάζεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και θα ελέγχει από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ιδρύσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων) έως την κατανομή της χρηματοδότησης και τη διενέργεια της αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικές εμφανίζονται οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων ως προς τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, καθώς από το 2021 προβλέπεται ότι το 20% του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ θα δίνεται με βάση τις επιδόσεις των ιδρυμάτων σε συγκεκριμένα κριτήρια (αριθμός φοιτητών, εξωστρέφεια, συγγραφικό έργο καθηγητών κ.ά).
Εκτός απροόπτου το σχέδιο νόμου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο νόμο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 25 Ιανουαρίου.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται επίσης η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις διαδικασίες των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας των ιδρυμάτων (ΕΛΚΕ), αλλά και η διάταξη για την αναστολή της λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων που θα λειτουργούσαν από το 2021 - τμήματα τα οποία θα περάσουν από το «κόσκινο» της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ενιαίο ψηφοδέλτιο και Συμβούλια Ιδρύματος;
Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο παρόν σχέδιο νόμου η ρύθμιση που θα αλλάζει τον τρόπο εκλογής των πρυτανικών αρχών επαναφέροντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά και την επαναφορά του αποτυχημένου -όπως αποδείχθηκε- θεσμού των Συμβουλίων Ιδρύματος - θεσμό με τον οποίο διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι με τις ισχύουσες διατάξεις (που άλλαξαν επί ΣΥΡΙΖΑ), η εκλογή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων γίνεται με δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια.
Όπως είχε αναφέρει η υπουργός Νίκη Κεραμέως «η διοίκηση των ιδρυμάτων είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Όπως επίσης και η αλλαγή του τρόπου της εκλογής των πρυτάνεων. Είναι κάτι που συζητάμε. Δηλαδή να κατεβαίνει κανείς με ενιαίο ψηφοδέλτιο προκειμένου ακριβώς να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα προβληματικής διοίκησης - όπως προβλέφθηκε και στους δήμους, αν θέλετε, όπου υπήρξαν θέματα ακριβώς διοίκησης λόγω της απλής αναλογικής».
Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, τα οποία «στιγμάτισαν» τα ελληνικά ιδρύματα έχοντας καθοριστικό ρόλο και στην εκλογή των πρυτάνεων, προκρίνοντας ή αποκλείοντας υποψηφιότητες. «Θεωρούμε πως τα Συμβούλια Ιδρύματος είχαν θετικά, είχαν και αρνητικά. Σε μερικά πανεπιστήμια λειτούργησαν πολύ καλά. Ηρθαν επιφανείς ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό και συνέβαλαν καθοριστικά. Σε άλλα Πανεπιστήμια δεν δούλεψαν τόσο καλά. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο» είχε δηλώσει η υπουργός.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά αν οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες ή αν θα ενταχθούν σε μελλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου σε μορφή pdf
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη