Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ηχηρό «όχι» από τους Πρυτάνεις
Θετική η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη φύλαξη που θα υπάγεται στα πρυτανικά συμβούλια και όχι στην αστυνομία - Ναι στην ελεγχόμενη είσοδο αλλά μόνο στις ευαίσθητες υποδομές

«Ηχηρό» όχι στην πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα εδρεύει στα πανεπιστήμια και θα έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την Ελληνική Αστυνομία είπαν οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ εμφανίστηκαν αρνητικές ως προς την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται εντός πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας επαρκές το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο.

Με φόντο τις επιθέσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις πρυτανικές αρχές πρότεινε μια «τριπλέτα» μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) τη δημιουργία ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων - ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές

β) την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια και τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις

γ) την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τι πρότειναν οι Πρυτάνεις

Ειδικότερα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας υποστήριξε ότι πράγματι η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, η οποία όμως στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων εμφανίστηκαν επιφυλακτικές, σημειώνοντας πως θα χρειάζεται περισσότερη συζήτηση και εξειδίκευση αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους, ενώ ως προς την ελεγχόμενη είσοδο οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.

Σχετικά με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, οι πρυτανικές αρχές χαρακτηρίζουν το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με την Πολιτεία καθώς, όπως παρατηρεί, οι σχετικές προτάσεις «είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας, στη συνεδρίαση της στις 03-11-2020, αποδοκιμάζει και καταδικάζει απερίφραστα για άλλη μία φορά τις περιπτώσεις βίας που συνέβησαν τελευταία τόσο στο ΟΠΑ όσο και στο ΕΜΠ.

Στη συζήτησή μας αυτή, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε χωρίς παρωπίδες μία κατάσταση παθογένειας ετών και να καταγράψουμε λύσεις πρακτικές και ρεαλιστικές, όσο και τολμηρές, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου που το Σύνταγμά του θεμελιώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία, στεκόμαστε απέναντι στη βία, αρνούμαστε το καθεστώς ομηρίας.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, εν μέσω της πανδημίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες που δημιουργούνται και με αίσθημα ευθύνης, επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο, χωρίς να είναι κέντρα ανομίας.

Η Σύνοδος θεωρεί ως σημαντική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις και τους αρμόδιους Υπουργούς, γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο.

Η συζήτηση της υπάρχουσας κατάστασης κατέδειξε σαφώς ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε Πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.

Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Όλες οι παραπάνω θέσεις είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ, σε σύντομο διάστημα, εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Για το λόγο αυτό, ορίστηκε επιτροπή Πρυτάνεων, που άμεσα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με την Πολιτεία.

Καθηγητής Νίκος Γ. Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ

Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί στη φύση
Αναπτυξιακές διαταραχές: Ποια παιδιά θα πάρουν voucher 800 ευρώ για θεραπευτικές συνεδρίες
Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση είναι ένα πεδίο εξατομικευμένων υπηρεσιών, που παρέχονται σε παιδιά 0 έως 6 ετών για την πρόληψη ή/και την ελαχιστοποίηση...
Αναπτυξιακές διαταραχές: Ποια παιδιά θα πάρουν voucher 800 ευρώ για θεραπευτικές συνεδρίες
stilo_molivia
Αναλγησία - Eκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι από τον Ιούνιο τα σχολεία δεν έχουν πάρει ούτε 1 €
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την έλλειψη χρηματοδότησης των σχολείων
Αναλγησία - Eκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι από τον Ιούνιο τα σχολεία δεν έχουν πάρει ούτε 1 €