Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του, τα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως σε εκείνο το διάστημα θα έχουν διαμορφωθεί στα 820, αριθμός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει φόβος κυρίως για την κινητικότητα των γονέων, παρά για τη διασπορά του ιού μεταξύ των μαθητών.
Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε στο OPEN, το άνοιγμα των σχολείων θα δώσει το έναυσμα για μια πιθανή αναζοπύρωση του ιού.
Με αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής επέμεινε στην θέση του τα σχολεία να ανοίξουν κατά τις 20 Ιανουαρίου.
Σημαντικό το πώς θα ανοίξουν, όχι μόνο το πότε
«Το να συζητάμε σενάρια και ημερομηνίες, είναι σα να παίζουμε χαρτιά με φίλους στις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με τους όρους που διεξάγεται η συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων.
Ο καθηγητής εξήγησε την ανάγκη να υπάρξει μια συζήτηση και ένας σχεδιασμός σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, αναδεικνύοντας την ανάγκη στοχευμένων μέτρων προστασίας.
Όπως εξήγησε, χρειάζεται να ενισχυθεί η απολύμανση των εσωτερικών χώρων και να ληφθούν μέτρα, όπως η εγκατάσταση συστημάτων απολύμανσης του αέρα. Τέτοια μηχανήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, με σχετικά χαμηλό κόστος, σε σχολικά λεωφορεία και τάξεις.
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα, παρέθεσε, μπορούν να μειώσουν το ιϊκό φορτίο έως 70% και το σωματιδιακό έως 90%. Τόνισε, δε, πως το διάστημα μέχρι και τον Φεβρουάριο είναι το χειρότερο για την αερογενή μεταφορά του ιού, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Αναφέρθηκε, δε, στο παράδειγμα της Σουηδίας, που παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες έχει δοθεί οδηγία για μαθήματα με ανοιχτό το παράθυρο.
Ένα μέτρο που επίσης συμβάλλει στην αποτροπή διάδοσης του ιού, είναι η ενίσχυση της τηλεργασίας.
«Πηγαίνουμε καλά»
Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, ο Δ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως «πηγαίνουμε καλά», αν και το ιϊκό φορτίο σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κοζάνη και η Ροδόπη, παραμένει υψηλό. Ωστόσο, ο συγκεκριμένες περιοχές εμφανίζουν μια εικόνα αποκλιμάκωσης, η οποία θα γίνει πιο αισθητή στις επόμενες ημέρες.
Όμως, εκτίμησε ο καθηγητής, η κινητικότητα των εορτών θα επιφέρει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη παραμένει πιο επιβαρυμένη από την Αθήνα, αναλογικά με τον πληθυσμό της. «Συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση», σημείωσε σχετικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη