erasmus foitites
Κάθε χρόνο χιλιάδες ευρωπαίοι φοιτητές μέσω του προγράμματος Erasmus σπούδαζαν για ένα διάστημα στη Βρετανία και βρετανοί φοιτητές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Όλα αυτά μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας από το πρόγραμμα

Δεν είχε μεγάλες προσδοκίες από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus o γερμανός φοιτητής Ιατρικής Μαξ Χογκρέμπε. Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να σπουδάσει για ένα μόνο εξάμηνο στην Ουαλία. Σήμερα λέει ότι «κάθε φοιτητής θα έπρεπε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Τις καλύτερες αναμνήσεις από το Erasmus έχει η βρετανίδα φοιτήτρια Ιζαμπέλα Τζούελ, η οποία μέχρι πρόσφατα σπούδασε για ένα διάστημα στη Γαλλία και την Ιταλία. Η φοιτήτρια Ιταλικών και Γαλλικών είναι βέβαιη ότι ποτέ δεν θα μάθαινε καλά τις γλώσσες, αν δεν έμενε ένα διάστημα στις χώρες όπου μιλιούνται.

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές έχουν κάθε χρόνο τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό χάρη στο Erasmus. Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί σπούδασαν στην ηπειρωτική Ευρώπη και πολλοί νεαροί φοιτητές από την ηπειρωτική Ευρώπη περνούσαν ένα ή δύο εξάμηνα σε διάσημα και δημοφιλή βρετανικά πανεπιστήμια γνωρίζοντας από κοντά τον βρετανικό τρόπο ζωής και την κουλτούρα της χώρας.

Το πρόγραμμα Turing δεν λειτουργεί αμφίδρομα

Όλα αυτά όμως είναι πια παρελθόν. Με το Brexit η ανταλλαγή φοιτητών με τη Βρετανία σταματά με την αποχώρηση της Βρετανίας από το πρόγραμμα Erasmus. Πριν από περίπου ένα χρόνο ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπόσχονταν ότι παρά το Brexit η χώρα του θα παρέμενε στο πρόγραμμα. Δεν είναι όμως η μόνη ανεκπλήρωτη υπόσχεση του πρωθυπουργού. Υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit σχολίαζε πρόσφατα  ότι «η παραμονή στο πρόγραμμα θα στοίχιζε στο Λονδίνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus με το πρόγραμμα Alan Turing (το όνομα του Βρετανού, ο οποίος αποκρυπτογράφησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον κωδικό enigma  των Γερμανών) χάρη στο οποίο και στο μέλλον βρετανοί φοιτητές θα μπορούν να σπουδάζουν στο εξωτερικό. «Όχι μόνο στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και στα καλύτερα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη γη», ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Η ειδοποιός διαφορά του Turing είναι ότι δεν θα λειτουργεί αμφίδρομα όπως το Erasmus, αλλά μόνο σε μια κατεύθυνση. Βρετανοί φοιτητές μπορούν να ζητήσουν οικονομική στήριξη, όχι όμως και φοιτητές από την ηπειρωτική Ευρώπη για σπουδές στη Γηραιά Αλβιώνα.

Το Erasmus συνεχίζεται χωρίς τη Βρετανία

Ο γεωγράφος Ντέιβιντ Σάιμον από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Holloway δηλώνει ότι το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών δεν είναι σε καμία περίπτωση ισότιμο του Erasmus. Η ανταλλαγή φοιτητών εξέφραζε το ευρωπαϊκό πνεύμα, δηλώνει και προσθέτει πως είναι αξιοπερίεργο ότι η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει μια εκδοχή που λειτουργεί ως μονόδρομος. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζέιμς Σλομ από το ίδιο πανεπιστήμιο εκτιμά ότι τα κίνητρα της βρετανικής κυβέρνησης ήταν και ιδεολογικά, μιας και, όπως λέει, γνώριζε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα Erasmus έκανε πιο φιλοευρωπαίους τους νεαρούς φοιτητές.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι φοιτητές από την ηπειρωτική Ευρώπη που σπούδαζαν στη Βρετανία ήταν πολύ περισσότεροι από τους Βρετανούς που σπούδαζαν για μια περίοδο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το 2018 σχεδόν 18.000 Βρετανοί σπούδασαν ή έκαναν πρακτική μέσω Erasmus στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ περίπου 30.000 Ευρωπαίοι σπούδασαν στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μαξ Χογκρέμπε, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «αγγλόφιλος», λυπάται για την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Λέει ότι ευτυχώς οι ευρωπαίοι φοιτητές εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε όλα  τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εκτός Βρετανίας. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για τους βρετανούς φοιτητές, για τους οποίους ο δρόμος προς τα ΑΕΙ των «27» κλείνει ίσως μια για πάντα.

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες