Νέο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και σωματείων εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, το απόγευμα της Πέμπτης, ενόψει της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Βουλή.
Στη συγκέντρωση καλούσαν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, καθώς και σωματεία εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάλεσμα απηύθυναν παράλληλα και Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με μαθητές, οι οποίοι με πορεία κατευθύνθηκαν από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν αρκετές ώρες έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα προς την οδό Πανεπιστημίου.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα, Πέμπτη 11/2, το βράδυ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να έχουν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής, αλλά και επί συγκεκριμένων άρθρων.
Όργιο καταστολής στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης
Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για αστυνομική βία και αυθαιρεσία σε βάρος διαδηλωτών που οδήγησαν σε σοβαρούς τραυματισμούς και πογκρόμ προσαγωγών και συλλήψεων.
«Είδαμε τα μηχανάκια των αστυνομικών να επιτίθενται στους διαδηλωτές. Χτυπούσαν παιδί με πυροσβεστήρα στο κεφάλι. Του έσπασαν τα δόντια και μπήκε χειρουργείο. Ο γιος μου νοσηλεύεται στον Ερυθρό με σπασμένο ώμο, θα έχει νάρθηκα για τρεις εβδομάδες. Τον έσπρωξαν κάτω και έπεσε», δηλώνει στο alfavita.gr ο πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ και καθηγητής, Νίκος Μαρκάτος.
«Ακόμα μια κοπέλα τραυματίστηκε από μηχανάκι. Συνολικά τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό μετά την αστυνομική βία», συμπληρώνει.
Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει καταγγελίες για επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων τόσο σε βάρος του φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκου, έξω από τη βουλή, όσο και της Σοφίας Σακοράφα του ΜέΡΑ25, έξω από τη ΓΑΔΑ.
Σφοδρή αντιπαράθεση και στη Βουλή
Ακόμη, εντός της Βουλής διεξάγεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις ανατροπές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που εισάγει το νομοσχέδιο.
«Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της εικόνας για το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, επέδειξε δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε.
Αμιγώς για τα θέματα της Παιδείας, ρώτησε από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης; «Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;», είπε ακόμα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε λαθροχειρία, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, που οι τότε κυβερνώντες χαρακτήριζαν «αλήτες», και τώρα η σημερινή κυβέρνηση τους φοιτητές και τους νέους χαρακτηρίζει «αλήτες που κάνουν διαδηλώσεις και αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία», ενώ διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και στην ελπίδα για το μέλλον.
Ειδικά για την ελάχιστη βάση ο κ. Τσίπρας είπε: «Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.
Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με κλομπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones. Υπάρχει λύση; Ναι, και την παρουσιάσαμε με την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».
Η κυβέρνηση «φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαδίδεται η γνώση που παράγεται σε αυτό, να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα και αγωνίες και όσο πιο ξένο γίνεται το πανεπιστήμιο αυτό σε αυτές τις ανάγκες, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην συλλογική αμφισβήτηση, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει περιφρούρηση του ασύλου των ιδεών, το ερώτημα είναι ποιος είναι ο κυρίαρχος, ποιος θα δίνει τις εντολές και σε ποιον θα απαντά αυτό το σώμα, στις πρυτανικές αρχές ή στον κ. Χρυσοχοΐδη;». «Υπάρχουν ορισμένες αξίες μες το δημόσιο πανεπιστήμιο που πρέπει να υπερασπιστούμε, εσείς κ. Κεραμέως οι αλλαγές που θα κάνετε θα καταστρέψουν αυτές τις αξίες και όχι τις κακοπάθειες που θα έπρεπε να στοχεύετε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση