Ξεκινούν οι δια ζώσης πρακτικές, κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων.
Το ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τους φοιτητές, ενώ το alfavita.gr έχει λάβει και δημοσιεύσει τους προηγούμενους μήνες πλήθος επιστολών και ανακοινώσεων.
Οι ημερομηνίες - «κλειδιά»
Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις που θα αφορούν κλινικές, εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις, τα πρακτικά μαθήματα αλλά και τις κατατακτήριες εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων (self-test) που θα αποσαφηνιστούν.
Έως τώρα έχουν «κλειδώσει» οι εξής ημερομηνίες:
- η διενέργεια με φυσική παρουσία από 10/5/2021:
πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.
- η διενέργεια με φυσική παρουσία από 15/5/2021:
α) κλινικών ασκήσεων φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων/σχολών της ιατρικής,
β) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές. Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ· ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθημάτων στα τμήματα μουσικών σπουδών· εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,
γ) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.
- η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων από 19/5 έως 30/5
μόνο με επίδειξη βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο.
Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, το ζήτημα των κλινικών ασκήσεων, των πρακτικών και των εργαστηρίων «συζητήθηκε πρώτη φορά την Παρασκευή και ελήφθη η απόφαση».
Ο υφυπουργός, μιλώντας στο MEGA διευκρίνισε ότι οι πρακτικές αφορούν και όσους κάνουν μεταπτυχιακά. «Μιλάμε για ένα δυνητικό αριθμό 150 χιλιάδων ανθρώπων», επισήμανε ο κ. Συρίγος.
«Όλοι οι φοιτητές των σχολών υγείας που μπορεί να έρθουν σε επαφή με ασθενείς με κορονοϊό, θα έχουν εμβολιαστεί. Για τους φοιτητές των σχολών υγείας, θα αναλάβουν τα τμήματά τους πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός. Οι υπόλοιποι θα κάνουν την άσκησή τους αφού έχουν κάνει πρώτα το τεστ αυτοδιάγνωσης» ανέφερε.
Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος ανέφερε: «Στην Ελλάδα τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωτικά κατά κανόνα. Εκείνα που είναι υποχρεωτικά είναι πολύ λιγότερα, και η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπήρχε συμμετοχή όλων. Οι νέοι όροι λειτουργίας των πανεπιστημίων ξεκίνησαν κατόπιν συμβουλής των ειδικών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η τηλεκπαίδευση ακολουθείται από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη».
Πανελλαδικές με μέτρα προστασίας και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Την ίδια ώρα, προ των πυλών βρίσκονται οι υποψήφιοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2021.
Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida.gr, παρέπεμψε στην ανακοίνωση των αναλυτικών μέτρων προστασίας και πρόληψης που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, σε ημερομηνία πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξής τους τονίζοντας ότι: «Η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε στενά, και κινούμαστε βήμα-βήμα».
Η κα Κεραμέως διευκρίνισε ακόμα ότι αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πλαίσιο που υπάρχει.
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αν κάποιος πάθει οποιαδήποτε ασθένεια, τότε μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Οι περεταίρω λεπτομέρειες θα δοθούν πλησιέστερα σε εκείνη την ημερομηνία» δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας.
Η υπουργός εμφανίζεται τέλος αμετακίνητη αναφορικά με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο.
«Το υπουργείο Παιδείας προσδοκά να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο, και που συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Προσδοκά να θωρακίσει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και να ενισχύσει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας το συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί», ανέφερε μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο iefimerida.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη