ΔΙΕΚ: Η αναβάθμιση της… υποβάθμισης - Για άλλη μια χρονιά χωρίς πάσο
Χωρίς πάσο, χωρίς προσωπικό και χωρίς αναλώσιμα ανοίγουν για άλλη μια χρονιά τα ΔΙΕΚ - Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές

Μεγάλος είναι φέτος ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων που αναμένεται να στραφεί στα Δημόσια ΙΕΚ, καθώς περίπου 40.000 δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, περηφανεύεται για τη θέσπιση του παράλληλου μηχανογραφικού για τα ΔΙΕΚ, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά τα Δημόσια ΙΕΚ μπαίνουν στον χάρτη. Αναβαθμίζονται. Φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να υποβάλλουν μηχανογραφικό είτε για Πανεπιστήμια είτε για Δημόσια ΙΕΚ». Ωστόσο, η αναβάθμιση αυτή φαίνεται να γίνεται μόνο κατ’ ευφημισμό, αφού αρκετά από τα προβλήματα στη λειτουργία των ΔΙΕΚ δεν έχουν επιλυθεί και χρόνια αιτήματα των σπουδαστών δεν έχουν εισακουστεί.

Μόνιμο πρόβλημα αποτελεί για τους σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ η μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας κι όχι μόνο.

Συγκεκριμένα από το 2018, οι σπουδαστές αναγκάζονται να μετακινούνται χωρίς μειωμένα κόμιστρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν είχε υπογράψει Σύμβαση με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) όπως ορίζει ο νόμος 3920/2011.

Μάλιστα, ο ΟΑΣΑ επισημαίνει στην ιστοσελίδα του ότι παρέχει μειωμένο κόμιστρο για τους σπουδαστές των Δημόσιων Ι.Ε.Κ. Συγκεκριμένα, καθώς αναφέρει ότι «οι σπουδαστές Δημοσίων Ι.Ε.Κ. είναι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου για όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α μέχρι την ηλικία των 22 ετών με την επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας και Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου όταν αυτό χορηγείται, μετά την υπογραφή Σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείο Παιδείας βάσει του νόμου 3920/2011».

Ωστόσο, μόλις τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά από αγώνες, άρχισε να εκδίδεται πάσο για τους σπουδαστές για τη μετακίνησή τους στα ΜΜΜ.

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ επισημαίνεται ότι «το δικαίωμα μειωμένης μετακίνησης, επιβεβαιώνεται με βεβαίωση του Δημόσιου ΙΕΚ σε συνδυασμό με το ηλικιακό κριτήριο».

Πάντως, τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στα ΔΙΕΚ τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αρκετοί σπουδαστές να αναγκαστούν να μετακινηθούν με δική τους επιβάρυνση μέχρι να υπογραφεί η σχετική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στον ΟΑΣΑ.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το φοιτητικό έτος 2017-2018, η σχετική σύμβαση υπεγράφη 30 Ιανουαρίου 2018 και διασφάλιζε από τις αρχές Φεβρουαρίου το δικαίωμα μετακίνησης για το σύνολο των 5.846 σπουδαστών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ) Αττικής με μειωμένο τύπο κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Ο.Σ.Υ. και ΣΤΑ.ΣΥ.), δηλαδή στα Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Τραμ και Μετρό με τη χρήση έξυπνης κάρτας.

Απ’ ότι φαίνεται όμως, οι σπουδαστές δεν είχαν την ίδια τύχη και το επόμενο έτος 2018-2019, καθώς όπως αναφέρουν οι γραμματείες των ΔΙΕΚ δεν χορηγήθηκε κανένα πάσο. Ωστόσο, δόθηκαν βεβαιώσεις και, όπως μας είπαν, ήταν στην ευχέρεια του υπαλλήλου του ΟΑΣΑ για το αν θα εκδώσει μειωμένα κόμιστρα στους σπουδαστές.

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.  Από τον Ο.Α.Σ.Θ.(Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) ανακοινώνεται σχεδόν κάθε Φεβρουάριο ότι, ξεκινά η διάθεση των σπουδαστικών δελτίων (πάσο) στα Δημόσια ΙΕΚ,  αρμοδιότητας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Πάντως, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο οι σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα μετακινούνται με δικά τους έξοδα.

«Το πάσο δεν είναι για όλους»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), Κώστας Ευθύμερος, μίλησε στο alfavita.gr για το συγκεκριμένο ζήτημα και επισήμανε ότι σε ΔΙΕΚ άλλων περιοχών, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν δόθηκε κάποια διευκόλυνση με μειωμένα κόμιστρα στις μετακινήσεις των σπουδαστών.

«Τα μειωμένα κόμιστρα δεν είναι για όλους», όπως επισημαίνει ο Κώστας Ευθύμερος, καθώς δεν παρέχονται σε σπουδαστές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας – εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - , ενώ σπουδαστές άνω των 22 ετών δεν είναι δικαιούχοι, όπως ορίζουν οι σχετικές συμβάσεις που υπογράφηκαν. «Κάποια παιδιά κάνουν δύο ειδικότητες και φτάνουν μέχρι την ηλικία των 23 ετών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» τόνισε.

Οι ελλείψεις: Οι σπουδαστές πληρώνουν για τα αναλώσιμα

Για το education pass, ο πρόεδρος του συλλόγου των σπουδαστών ΔΙΕΚ διερωτάται: «Εδώ δεν δούλευε το e-class στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, πώς θα λειτουργεί το edupass.gov.gr;».

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν κάνει εξαγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολών τουλάχιστον ένα μήνα πριν το άνοιγμά τους. Ούτε για προσωπικό καθαριότητας αυξημένων των αναγκών είπαν, κάτι που εμείς απαιτούμε, ούτε εκπαιδευτικό προσωπικό με βάσει τις ανάγκες, ούτε για αύξηση των μέσων για τις μετακινήσεις μας, ούτε για τμήματα με 15 σπουδαστές. Μάλιστα, είπαν για τμήματα με 30 άτομα, κάτι που είναι προκλητικό εν μέσω πανδημίας» υπογράμμισε ο Κώστας Ευθύμερος.

«Εμείς προτείνουμε να υπάρχουν στις σχολές κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να κάνουν τεστ και να αισθάνεται ο σπουδαστής ασφαλής μέσα στον χώρο του, να στηθούν εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης, απαιτούμε να ενημερώνονται από ειδικούς οι σπουδαστές αναλυτικά για την πανδημία και για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού» συμπλήρωσε.

«Επιπλέον, ζητάμε να έχει ο κάθε σπουδαστής τα αναλώσιμά του με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και να μην τα αγοράζουν οι σπουδαστές. Χρειάζεται εργαστηριακός εξοπλισμός. Π.χ. για την ειδικότητα του τεχνικού αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ οι σπουδαστές πρέπει να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη» είπε.

«Ξέρω σπουδαστές που πήγαιναν στα εργαστήρια κάθε Τετάρτη και έδιναν 15 ευρώ για να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν. Μάλιστα, όποιος δεν είχε αγοράσει τα υλικά του, έπαιρνε απουσία» πρόσθεσε.

«Καλούμε τους νέους και τους παλιούς σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα μας. Τέτοια παραδείγματα του οργανωμένου αγώνα ήταν το επίδομα ύψους 800 ευρώ που δόθηκε πέρυσι στη διάρκεια της καραντίνας. Ήταν μια μεγάλη ανάσα για πάρα πολλούς σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα» κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικοι αγωνες
Αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Γιατί «πιλοτική» και όχι «άμεση και καθολική» εφαρμογή των Σχολικών Αγώνων Γυμνασίων;
Καθώς η οργάνωση και η διεξαγωγή τους είναι ένα Πρόγραμμα που προϋπήρχε, το Υπουργείο ούτε καλείται να ανακαλύψει την πυρίτιδα, αλλά ούτε μπορεί να...
Αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Γιατί «πιλοτική» και όχι «άμεση και καθολική» εφαρμογή των Σχολικών Αγώνων Γυμνασίων;
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες
Με την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν επιχορήγηση για διάστημα 12 μηνών, με εκκίνηση κατά την ημερομηνία έναρξης...
ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες
sxoleio-kleisto.jpg
Τρόμος σε Δημοτικό Σχολείο: Άνδρας απείλησε με πιστόλι μαθητές - «Τρόμαξαν και πηδούσαν τα κάγκελα»
«Τρόμαξαν και πηδούσαν τα κάγκελα», λέει ο πατέρας ενός εκ των παιδιών που τα απείλησε άνδρας με πιστόλι
Τρόμος σε Δημοτικό Σχολείο: Άνδρας απείλησε με πιστόλι μαθητές - «Τρόμαξαν και πηδούσαν τα κάγκελα»