Φοιτητές
Συντομότερα αναμένεται φέτος να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές των φοιτητών.

Αλλαγές έρχονται για τις φοιτητικές μετεγγραφές, με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωσή τους μέσα στον επόμενο μήνα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ είναι πιθανόν να συμβούν εντός του επόμενου εικοσαήμερου (όσον αφορά την τυπική διαδικασία διεκπεραίωσής τους).

Ο στόχος

Στόχος αυτού του πλάνου είναι η εικόνα εκείνων που δικαιούνται μετεγγραφή να έχει ξεκαθαρίσει τελείως τις επόμενες δύο εβδομάδες, έως τα μέσα Οκτωβρίου, έτσι ώστε οι νέοι και νέες πρωτοετείς των ΑΕΙ που πρόκειται να μετακινηθούν «εσωτερικά» μεταξύ ομοειδών τμημάτων, να ξεκινήσουν κατευθείαν την ακαδημαϊκή χρονιά τους από το νέο τμήμα υποδοχής τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η υπερβολική καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών οδηγούσε πολλούς πρωτοετείς στο να χάσουν το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους.

Μάλιστα, η χρονοβόρος διαδικασία εξελισσόταν και μέσα στον Νοέμβριο, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που έφτανε ο Δεκέμβριος της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της μετακίνησής τους.

Τι αλλάζει

Φέτος, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχουν την επικύρωση όλων των αποφάσεων μετεγγραφής των δικαιούχων πριν ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος.

Στη συνέχεια, βέβαια, τα τμήματα υποδοχής των ΑΕΙ θα ελέγξουν τα προβλεπόμενα έγγραφα των φοιτητών και φοιτητριών που θα υποδεχθούν στους δικούς τους χρόνους, οπότε η όποια καθυστέρηση στο κομμάτι αυτό της μετακίνησης των νέων θα βαραίνει τις αρμόδιες υπηρεσίες τους κατά περίπτωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η ειδική πλατφόρμα για τις μετεγγραφές αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ή και ώρες από το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το συντομότερο – σε πρώτο χρόνο, τουλάχιστον, από πλευράς φοιτητών.

Μάλιστα, τις σχετικές διαδικασίες επισπεύδει φέτος και η ηλεκτρονική εγγραφή των πρωτοετών, η οποία ολοκληρώθηκε ήδη χωρίς προβλήματα.

Ποιοι δικαιούνται μετεγγραφή

Όπως είναι γνωστό, μετεγγραφές από ένα τμήμα πανεπιστημίου σε άλλο (συνήθως σε εκείνα των ΑΕΙ των αστικών κέντρων) δικαιούνται όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα (που έχουν ένα 15% ποσοτικό περιορισμό) αλλά και όσοι έχουν αδέλφια που είναι ήδη φοιτητές ενός συγκεκριμένου ιδρύματος (χωρίς ποσοτικό περιορισμό).

Στην περίπτωση που και τα δύο αδέλφια φοιτούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή, μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο πρωτοετής φοιτητής ή φοιτήτρια.

Όσον αφορά τους άλλους περιορισμούς σε μετεγγραφές, αυτές μπορούν να γίνονται μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης περιφερειακής ενότητας και μόνο εφόσον οι δικαιούχος πιάνει την αποκαλούμενη βάση της μετεγγραφής, δηλαδή τη βάση εισαγωγής του τμήματος της εκάστοτε χρονιάς, μείον 2.750 μόρια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi_aksiologisi
Εκπαιδευτικοί στην αντεπίθεση: Συγκροτούν Επιτροπή Αγώνα κατά αξιολόγησης, διώξεων, πειθαρχικών και απολύσεων
«Αποτελεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα το χτύπημα των σωματείων μας, η απροκάλυπτη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, οι διώξεις και τα πειθαρχικά»
Εκπαιδευτικοί στην αντεπίθεση: Συγκροτούν Επιτροπή Αγώνα κατά αξιολόγησης, διώξεων, πειθαρχικών και απολύσεων
τεμπη
Καβάλα: Συναυλία των φοιτητικών συλλόγων το Σάββατο για το έγκλημα στα Τέμπη - «Ένα τραγούδι για τα παιδιά που χάθηκαν στα τρένα»
«Ένα τραγούδι για τα παιδιά που χάθηκαν στα τρένα. Θα φτάσουμε στο τέρμα! Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»
Καβάλα: Συναυλία των φοιτητικών συλλόγων το Σάββατο για το έγκλημα στα Τέμπη - «Ένα τραγούδι για τα παιδιά που χάθηκαν στα τρένα»
ρομποτικη
4η Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD: Τον Απρίλιο στο Ηράκλειο Κρήτης με συμμετοχή 4.000 μαθητών από 40 χώρες
Από την Παρασκευή 11 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025
4η Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD: Τον Απρίλιο στο Ηράκλειο Κρήτης με συμμετοχή 4.000 μαθητών από 40 χώρες
απθ
Ημερίδα στο ΑΠΘ: «Κινηματογράφος, Περιβάλλον και Πολιτισμός: Η πράσινη προοπτική για μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη»
Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» του ΑΠΘ
Ημερίδα στο ΑΠΘ: «Κινηματογράφος, Περιβάλλον και Πολιτισμός: Η πράσινη προοπτική για μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη»