Μόλις 11 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν οι εφετινές φοιτητικές εκλογές. Και αν στις εθνικές το μεγάλο «ντέρμπι» θα παιχτεί ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στις φοιτητικές κάλπες της Τετάρτης 10 Μαϊου 2023, η μάχη της πρωτιάς αφορά τη ΝΔ και το ΚΚΕ.
Μια διαδικασία που δεκαετίες πριν θα ήταν η απόλυτη δημοσκόπηση για τη μεγάλη κάλπη, είναι ερώτημα αν το μήνυμα που θα δώσει εφέτος -παρά τη χρονική γειτνίαση με τις εθνικές εκλογές- θα είναι ξεκάθαρο ή θα καταφέρει να το «θολώσει» η κυβέρνηση με τις γνωστές της επικοινωνιακές μεθόδους.
Ωστόσο ακόμα κι έτσι, οι εφετινές φοιτητικές κάλπες έχουν το ενδιαφέρον τους, με δεδομένη την αποδυνάμωσή τους λόγω των νέων διαδικασιών εκλογής φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ. Επιπλέον επειδή το περυσινό ανατρεπτικό αποτέλεσμα στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και απο τις δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη ΝΔ να έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις της στις νεανικές ηλικίες. Και ακόμα, γιατί σε αυτές τις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη τους φορά πάνω από 400.000 νέοι ψηφοφόροι. Βεβαίως ενδιαφέρον θα έχουν και οι επιδόσεις των φοιτητικών παρατάξεων που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ΠΑΣΟΚ, κα.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως θα έχει να δούμε πώς θα εξελιχθεί εφέτος η μεγάλη ανατροπή που συντελέστηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κυριαρχίας της ΔΑΠ καθώς πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) αλλά η ΔΑΠ το αμφισβήτησε και ανακοίνωσε ότι εκείνη ξαναβγήκε πρώτη. Εκδοχή που μόνο η ίδια υποστηρίζει.
Ομως ούτε η κ.Κεραμέως φαίνεται να πείστηκε από την ΔΑΠ αφού αμέσως μετά το εκλογικό «στραπάτσο» της, αποφάσισε την πολυσυζητημένη πλέον, «κατάργηση» (αδρανοποίηση) των φοιτητικών παρατάξεων θεσπίζοντας ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη εκπροσώπων τους στα ΑΕΙ και στα συμβούλια φοιτητών, διαδικασία που είναι υπό εξέλιξη και που, ουσιαστικά, καθιστά μη χρήσιμες τις παρατάξεις. Ωστόσο σε πολλά ιδρύματα η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει λόγω των έντονων φοιτητικών αντιδράσεων.
Πάντως η ενέργεια της κ.Κεραμέως προκάλεσε αντίδραση ακόμα και εντός της φιλοκυβενητικής νεολαίας. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που επιτίθεται στο Υπουργείο και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το μέτρο των ενιαίων ψηφοδελτίων, αποκαλώντας το «βαθιά αναχρονιστικό» και παράγοντα «αποπολιτικοποίησης» των φοιτητικών συλλόγων. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρουσιάστηκε σε εκείνη την ανακοίνωση ως θεματοφύλακας των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους, καθώς δεν συνηθίζει να τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο.
Μεγάλη σημασία στις φοιτητικές εκλογές θα παίξει και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί στα ιδρύματα, αλλά και το σύνολο του νέου νόμου πλαισίου Κεραμέως που ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε ακαδημαϊκή «επιχείρηση», αλλά και οι πρόσφατες επιθέσεις κατά φοιτητών από την αστυνομία στους δρόμους πολλών πόλεων.
Τα αποτελέσματα του 2022 σύμφωνα με την Πανσπουδαστική
Κατά την ΠΚΣ, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις φοιτητικές εκλογές, οι οποίες έγιναν το 2019 άρχισαν τη λειτουργία τους πολλά νέα Τμήματα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη, ενώ τα Τμήματα των ΤΕΙ έπαψαν να δέχονται εισακτέους. Γι' αυτό και ο χάρτης των νυν συλλόγων είναι πια διαφορετικός με την ίδρυση νέων συλλόγων, την διάλυση ή τη μετονομασία των συλλόγων που υπήρχαν στα ΤΕΙ, οπότε δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.
* Στο συνολικό αριθμό των συλλόγων δεν καταγράφονται 6 σύλλογοι που δεν έγιναν εκλογές (Στατιστικής Παν Αιγαίου, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Παν. Αιγαίου, Μουσικών Σπουδών Παν Ιωαννίνων, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Παν. Θεσσαλίας), οι σύλλογοι Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ που δεν μπορεί λόγω νοθείας να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα-οι εκλογές είναι άκυρες σε αυτούς τους συλλόγους - καθώς και 6 σύλλογοι που έχουν κάνει εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να προστεθούν στον παραπάνω πίνακα (Περιβάλλοντος Ιονίου Παν., ΤΕΦΑΑ (Σερρών) ΑΠΘ, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Θεατρικών Σπουδών Παν. Πελ/σου, Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού Παν. Πελ/σου, Φυσικής Παν. Θεσσαλίας)
Τι λέει η ΔΑΠ
Η ΔΑΠ κατηγόρησε την ΠΚΣ για αλλοίωση αποτελεσμάτων και έδωσε τη δική της εκδοχή ως εξής:
Η ανακοίνωση της ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές 2023
Για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία για τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, το λόγο έχουν οι φοιτητές, που με την ψήφο τους επιλέγουν τη δύναμη και τους εκπροσώπους, που θεωρούν άξιους και ικανούς, να προασπιστούν τα ακαδημαϊκά τους συμφέροντα, να δώσουν λύση στα προβλήματα τους, συμβάλλοντας έτσι, σε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο.
Σε αυτή τη διαδικασία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαχρονικά δείχνει τον σεβασμό που της πρέπει.
Δυστυχώς όμως, στις περσινές φοιτητικές εκλογές, δεν συνέβη το ίδιο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Συγκεκριμένα, είδαμε την Πανσπουδαστική να προχωράει σε παράλληλες εκλογικές διαδικασίες, σε Συλλόγους-φαντάσματα, χωρίς καμία θεσμική νομιμοποίηση, ούτε φυσικά και αναγνώριση, τόσο από τα ιδρύματα όσο και από τα Πρωτοδικεία. Σε Συλλόγους τους οποίους κοινώς, δημιούργησε η ίδια, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και συμμετείχε μόνη της, εκδίδοντας αποτελέσματα που τη συμφέρουν.
Ενδεικτικά, στις περσινές φοιτητικές εκλογές, στο Σύλλογο Επιστημών Υγείας (Θεσσαλονίκης) ΔΙ.ΠΑ.Ε., στον επίσημα αναγνωρισμένο Σύλλογο από το ίδρυμα και το Πρωτοδικείο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 703 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει αποτελέσματα του φοιτητικού συλλόγου–φάντασμα, ότι δήθεν, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 309.
Στη Σχολή Μηχανικών (Σέρρες) στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 183 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει αποτελέσματα του φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, ότι δήθεν, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 62.
Στην Πολυτεχνική Σχολή (Κοζάνη) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στον επίσημα αναγνωρισμένο Σύλλογο από την Κοσμητεία, που δημιουργήθηκε κατόπιν της συγχώνευσης τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 333 ψήφους και η ΠΚΣ πραγματοποίησε εκλογές σε άλλο χώρο, σε άλλη ημερομηνία και σε Συλλόγους με καταστατικά χωρίς ισχύ. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει πως συγκέντρωσε 189 ψήφους και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μηδέν.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (Κομοτηνή) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε το 2019, ως αποτέλεσμα της τριχοτόμησης του παλαιότερου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ. Το νέο αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης αναγνωρίζει τον νόμιμο Σύλλογο Φοιτητών «Μελίνα Μερκούρη», στις τελευταίες εκλογές του οποίου, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 149 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο η ΠΚΣ πέρυσι, επέλεξε να εκδώσει αποτελέσματα σε έναν Σύλλογο ο οποίος δεν υπάρχει και να μην αναγνωρίσει τον νόμιμο, αφού το Τμήμα το οποίο υποτίθεται θα εκπροσωπούσε, έχει καταργηθεί με νόμο του κράτους από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.
Ανέντιμη, όμως, παρέμεινε η στάση της ΠΚΣ και σε επίπεδο αναγνώρισης αποτελεσμάτων, σε Συλλόγους που η ίδια δεν είχε εκπροσώπηση ή δεν είχε στήσει ένα ακόμη «παραμάγαζο». Έτσι, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίστηκαν αποτελέσματα στη Θεολογία(165) του ΕΚΠΑ, στην Κοινωνική Θεολογία(115), στο Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών(119), στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (199) του ΔΙ.ΠΑ.Ε (Σερρών) κλπ.
Η συγκεκριμένη «γνωστή» τακτική βέβαια, επιβεβαιώνεται από την πληθώρα «Συλλόγων Εστιών», σε πολλά ιδρύματα της χώρας, τους οποίους δεν αναγνωρίζει καμία άλλη δύναμη εκτός από την ίδια. Χαρακτηριστικό άλλωστε πως σε πολλές περιπτώσεις, οι ψήφοι συλλέγονται κυριολεκτικά πόρτα πόρτα, από μέλη της ΠΚΣ και τους εργατοπατέρες τους.
Αρνήθηκε συνεπώς να αναγνωρίσει χιλιάδες ψήφους-φωνές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αδιαφορώντας πρακτικά, πλήρως, για την εκλογική βούληση των φοιτητών.
Χαμένοι σε αυτή την ιστορία, δυστυχώς, είναι οι φοιτητές, οι οποίοι ενώ καλούνται να ψηφίσουν για τη σχολή τους, κάποιοι τους επιβάλλουν να ψηφίσουν δύο και τρεις φορές σε περιφερόμενες κάλπες, επειδή η φωνή τους, δεν συμφέρει την ΠΚΣ. Οι Σύλλογοι όμως, αποτελούν το μέσο εκπροσώπησης των φοιτητών και όχι ένα μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων και μικροπολιτικών, ώστε όταν δεν μας «βολεύει» να εφευρίσκουμε έναν νέο, κινώντας τις διαδικασίες στην κατεύθυνση που μας εξυπηρετεί, υπό απόλυτη μάλιστα, αδιαφάνεια.
Τέτοιες αντιθεσμικές συμπεριφορές, κάθε άλλο παρά εντιμότητα και σεβασμό δείχνουν στην εκλογική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Διαπαραταξιακό Συμβούλιο της 3ης Απριλίου, θέτουμε επί τάπητος τα εξής:
- Την ασφάλεια των φοιτητών και την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας
- Την αποτύπωση της πραγματικής εκλογικής βούλησης των φοιτητών
- Κοινά αποτελέσματα
- Αναγνώριση των Συλλόγων που έχουν θεσμική νομιμοποίηση από το εκάστοτε Ίδρυμα και το Πρωτοδικείο
- Καμία αναγνώριση αποτελεσμάτων σε Συλλόγους που πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε διαφορετική ημερομηνία
Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις να συμπλεύσουν με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προκειμένου οι φοιτητικές εκλογές να διεξαχθούν υπό τις συνθήκες που αρμόζουν σε μία ημέρα Δημοκρατίας για τα Πανεπιστήμιά μας και να μην μετατραπούν σε ημέρα κωμωδίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση