εκπαιδευτικοι
Προϋπηρεσία αναπληρωτών: Από πότε προσμετράται - Τι ισχύει για ανάληψη υπηρεσίας και έναρξη μισθοδοσίας

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των διορισθέντων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στη γενική εκπαίδευση για το 2023, περιμένουμε τα παρακάτω:

- Τον κωδικό εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΑΔ) για καθένα νεοδιοριζόμενο – Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περί τις 5 ημέρες.

- Την εκδοση ΦΕΚ με τα ονόματα των διορισθέντων. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης μόνιμων διορισμών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) θα ακολουθήσει ενημέρωση από το ΥΠΑΙΘ, με την οποία θα ενημερωθούν οι διοριζόμενοι για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν να παρουσιαστούν για Ορκωμοσία και Ανάληψη υπηρεσίας.

- Την Ανάληψη υπηρεσίας  - Ορκωμοσία των νεοδιορισθέντων

- Την προσωρινή τοποθέτηση των νεοδιορισθέντων.

Μισθοδοσία και Προϋπηρεσία

Η μισθοδοσία ξεκινά να "μετράει" από την ημέρα που ορκίζονται, ενώ η προϋπηρεσία από την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευση του ο Patreas/Pde forum για το θέμα  γενικά (Νόμος 3528/2007 άρ.2, παρ.2) ισχύει ότι:

“2. Υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι΄ αυτούς διατάξεις.”

Συνεπώς για τους εκπαιδευτικούς δεν έχει εφαρμογή η παρ.3 του άρ.19 του Νόμου 3528/2007, καθώς υπάρχει ειδικότερη νομοθετική πρόβλεψη, της παρ.3 του άρ.16 του ΠΔ 50/1996:

“3. Ως συνολική υπηρεσία λαμβάνεται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στα σχολεία ή σχολές της δημόσιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας για κάθε εκπαιδευτικό θεωρείται:

α) Ο συνολικός χρόνος από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο διενεργούνται οι μεταθέσεις, εφόσον ανέλαβαν υπηρεσία εντός του μηνός Σεπτεμβρίου. Για όσους ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 30η Σεπτεμβρίου η συνολική υπηρεσία τους υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.”

Κοινώς, αν το ΦΕΚ βγει Ιούλιο/Αύγουστο/Σεπτέμβριο, η υπηρεσία μετρά από την ημερομηνία του ΦΕΚ, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας (ορκωμοσία) γίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλ. το ΦΕΚ να βγει άλλο μήνα ή η ανάληψη να γίνει μετά την 30η Σεπτεμβρίου), ως αφετηρία υπολογισμού υπηρεσίας λογίζεται η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας (ορκωμοσίας).

Για τις Μ.Σ.Δ. των μεταθέσεων βλ. ΑΔΑ: 6ΞΕ646ΜΤΛΗ-97Μ και ΑΔΑ: ΨΨ9546ΜΤΛΗ-ΨΤΗ : “Για νεοδιόριστους: Μέχρι την έκδοση του ν. 4823/2021 (136Α΄), άρθ. 182, με το οποίο τροποποιήθηκε η περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 50/1996 (45Α΄) ως αφετηρία υπολογισμού των Μονάδων Συνθηκών Διαβίωσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που αναλάμβαναν υπηρεσία πριν την έναρξη του σχολικού έτους λαμβανόταν η 1η Σεπτεμβρίου του έτους διορισμού, δεδομένου ότι το σχολικό έτος αρχίζει την ημερομηνία αυτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο χρόνος υπολογιζόταν από την ημερομηνία ανάληψης στη Διεύθυνση. Εφεξής ως αφετηρία υπολογισμού λογίζεται η ημερομηνία ανάληψης στη Διεύθυνση.”

Για το Μ.Κ. ισχύει η γενική διάταξη της παρ.3 του άρ.41 του Νόμου 3528/2007: “3. Η αξίωση του υπαλλήλου για το μισθό αρχίζει από την ανάληψη υπηρεσίας.” Δηλαδή από την ορκωμοσία.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ίδρυμα μποδοσακι
Υποτροφίες Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2026-2027: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και έως πότε
Ανοίγει σήμερα ο νέος κύκλος αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και διεθνή επιστημονική κινητικότητα
Υποτροφίες Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2026-2027: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και έως πότε
κεικ
Gingerbread Cake: Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα λατρέψεις
Αρωματικό, αφράτο και γεμάτο ζεστά μπαχαρικά, αυτό το κέικ έχει τη δύναμη να γίνει το αγαπημένο σου όχι μόνο για τις γιορτές, αλλά για όλο τον χρόνο.
Gingerbread Cake: Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα λατρέψεις
ταινια
Οι 10 πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για απόλυτο γιορτινό κλίμα
Σε μια περίοδο που πολλοί περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μια καλή χριστουγεννιάτικη ταινία γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος για να μπούμε στο...
Οι 10 πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για απόλυτο γιορτινό κλίμα