Πλούσιο είναι το παρασκήνιο για το αλαλούμ με τις σπασμωδικές και αντικρουόμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις γύρω από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του alfavita.gr.
Όσα συνέβησαν μετά από την ανακοίνωση Μηταράκη και ιδιαίτερα η αναφορά του σε συγκρότηση ...έφιππης αστυνομίας ταυτόχρονα με την κατάργηση της Πανεπιστημιακής προκάλεσαν τέτοια ιλαρότητα και αστείους σχολιασμούς, που ουσιαστικά εξανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθήσει να απαντήσει με τα ίδια όπλα, δηλαδή με χιούμορ, σε συνέντευξη που έδωσε χτες το βράδυ στην τηλεόραση του Σκάι.
Έπρεπε να ζητήσω ...καμήλες!
Σία Κοσιώνη: Πανεπιστημιακή αστυνομία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σκέφτηκα, για την έφιππη αστυνομία, ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο. Δεν χρειαζόμαστε. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή έφιππη…
Σία Κοσιώνη: Μία ιδέα που σας την είχε πει ο κ. Μηταράκης και την είχατε απορρίψει ή μια ιδέα που ο κ. Μηταράκης δεν σας είχε πει και ανακοίνωσε από μόνος του;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, ήταν κάτι το οποίο υπήρχε -πρέπει να σας πω- εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη. Έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν το χρειαζόμαστε.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός σοβαρεύτηκε, αλλά και πάλι άδειασε εξίσου ωραιότατα τον Νότη Μηταράκη, λέγοντας ότι ...δεν τον αδειάζει, δεν είναι αυτό που νομίζουμε:
Σία Κοσιώνη: Και με την πανεπιστημιακή αστυνομία; Γιατί ανακοίνωσε την κατάργηση της, απ’ ό,τι καταλάβαμε, ο κ. Υπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Ούτε αυτό είπε ο Υπουργός, διότι άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, ήμουν μεν στο Βίλνιους αλλά άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτό το οποίο είπε. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, το επαναλαμβάνω.
Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει, χαρακτήρισε «συμπληρωματικό θεσμό» τις ΟΠΠΙ. Κάτι τέτοιο πρώτη φορά ακούγεται -και το πληρώσαμε εκατομμύρια ευρώ αυτό το «συμπλήρωμα»
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει εκ των πραγμάτων κάποιους περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει. Γι’ αυτό και τονίζω ότι πάντα ήταν επικουρική. Να δώσω ένα παράδειγμα πώς θα φανταζόμουν ότι μπορεί, δηλαδή κάτι το οποίο μπορεί να κάνει η πανεπιστημιακή αστυνομία: αργά το βράδυ είσαι στην πανεπιστημιούπολη, θέλεις να φύγεις από τη βιβλιοθήκη και θέλεις κάποιον άνθρωπο να σε συνοδεύσει μέχρι την έξοδο του πανεπιστημίου. Έτσι δουλεύει, ξέρετε, και στο εξωτερικό πολύ συχνά ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι συμπληρωματικός. Είναι αυτός ο οποίος θα ειδοποιήσει την αστυνομία, «εδώ έχω πρόβλημα», «εδώ έχω μια βαριά παραβατικότητα», «εδώ γίνεται εμπόριο ναρκωτικών», «εδώ μπορεί να υπάρχει κάτι πιο σοβαρό». Έτσι λειτουργεί»
Είναι προφανές ότι όλο αυτό αποτελεί επικοινωνιακή διαχείριση ενός πελώριου αλαλούμ και παρασκηνίου που προηγήθηκε
Τι προηγήθηκε
Εκνευρισμό και έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσαν στη ΔΑΠ οι αναφορές Μηταράκη στην κατάργησή της, καθώς η φοιτητική παράταξη της ΝΔ ήταν η μόνη που υποστήριξε εξ αρχής τον θεσμό -και το πλήρωσε με την καταβύθισή της στις δύο προηγούμενες φοιτητικές εκλογές, καθώς έχασε την πρωτιά από την Πανσπουδαστική μετά από δεκαετίες. Ενόχληση φέρεται να εξέφρασε και ο εκ των εμπνευστών των ΟΠΠΙ και τότε υπουργός ΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυσή της το 2021. Είχε μάλιστα τότε υποσχεθεί ότι «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι πρώτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν σε ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το Φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον, προσφάτως, ψηφισθέντα νόμο».
Κεραμέως: «Ούτε βήμα πίσω...»
Αλλά και η πρώην υπουργός Παιδείας και νυν Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως φέρεται να έθεσε το ζήτημα στον Πρωθυπουργό με τον οποίον έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις, καθώς και η ίδια υπήρξε υπέρμαχος των ΟΠΠΙ και είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, καθώς πρόκειται για ένα επιπρόσθετο μέτρο σε αυτά που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση, όπως η κατάργηση του ασύλου, η παύση των καταλήψεων όπως στο ΑΠΘ, κάνοντας λόγο για «ισχνές και θορυβώδεις μειοψηφίες» που αντιδρούν. Και τώρα εκτίθεται και αυτή.
Επίσης εκνευρισμό φέρεται να εκδήλωσε και ο προκάτοχος του Μηταράκη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των ΟΠΠΙ και είχε τότε δηλώσει: «Τα παιδιά αυτά θα μπουν ως χθεσινοί συνάδελφοι των φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια. Σχεδόν το σύνολο των αστυνομικών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημίων είναι πτυχιούχοι. Είναι παιδιά που σπούδαζαν χθες και θέλουν να συνδράμουν στην ασφάλεια των πανεπιστημίων. Θα βρίσκονται ανάμεσα στους χθεσινούς συμφοιτητές και καθηγητές τους και θα έχουν την ετοιμότητα να συνδράμουν με τον τρόπο που πρέπει». Βέβαια ο τελευταίος εκδήλωσε, όπως λέγεται, αρκετά χλιαρή αντίδραση, καθώς όταν ήταν υπουργός ΠΡΟΠΟ ήταν ο ίδιος που επιχείρησε να την αποδυναμώσει βλέποντας ότι δεν προχωράει, και μετέθεσε την πλειονότητα των ειδικών φρουρών που είχαν προσληφθεί σε άλλες υπηρεσίες
Οι έντονες εσωτερικές διαμαρτυρίες προβεβλημένων ΔΑΠιτών και στελεχών της ΝΔ που ένοιωσαν ξαφνικά ξεκρέμαστοι από τις δηλώσεις Μηταράκη, και τα σχετικά τηλέφωνα που έπεσαν, συνέβαλαν στην μερική αναδίπλωση που έκανε η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα (χθες), και μάλιστα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. Ο τελευταίος μάλιστα έχει περάσει στα φοιτητικά του χρόνια από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διατελέσει Αντιπρόεδρος και κατόπιν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 2019 έως το 2022, η οποία ακολούθησε τη ΔΑΠ στη στήριξη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΔΑΠ είχε εκτεθεί με μια ανακοίνωση υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τόσο ξεκάθαρη που δεν σήκωνε υπαναχωρήσεις:
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία φέρνει τη Δημοκρατία στα ΑΕΙ...
«Η εγκαθίδρυση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μία πρόταση για την οποία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει αγωνιστεί σκληρά, εχθές πήρε σάρκα και οστά, σε δύο από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας, το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Για άλλη μία φορά σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού των Δημοσίων Ελληνικών Πανεπιστημίων, γίναμε μάρτυρες της ματαιοδοξίας μιας τραγικής μειοψηφίας που αρνείται σκόπιμα να αντιληφθεί τον όρο «ασφάλεια». Είναι αυτή η μειοψηφία που μοχθεί για στέκια και μολότοφ, είναι η ίδια η Αριστερά που τα υπερασπίζεται ακόμα και όταν στη θέση τους χτίζονται βιβλιοθήκες. Αλλά το άσυλο ανομίας τους τελείωσε.
Ακόμη λοιπόν και αν κάποιοι με τη σιωπή τους εθελοτυφλούν δίνοντας έτσι το «πράσινο» φως σε κάθε παραβατικό στοιχείο, για εμάς στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ουδέποτε υπήρξαν διλήμματα και δεν θα σιωπήσουμε.
Μπροστά σε ασφαλή πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν υπάρχουν διλήμματα. Το ίδιο και για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ασφάλεια των φοιτητών μέσα στον χώρο που σπουδάζουν ήταν, είναι και θα είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και εμείς με αυτούς τους φοιτητές είμαστε. Με όλους όσους θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Με όλους όσους επιτέλους σήμερα νιώθουν ασφαλείς. Το δικαιούνται.
Σήμερα τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν εκεί που ανήκουν. Στους πραγματικούς φοιτητές τους», είχε ανακοινώσει.
Επίσης, ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι «μπαίνει η Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια» -αναφερόμενος στην είσοδο των ΟΠΠΙ. Άρα τώρα τι συμβαίνει; Βγάζουν τη «Δημοκρατία» από τα ΑΕΙ οι ίδιοι που την έβαλαν; Άλλος ένας λόγος για το άδειασμα Μηταράκη.
Οπως είναι επόμενο, η ανακοίνωση Μηταράκη προκάλεσε έντονη σύγχυση και αμέσως μελετήθηκε το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες, στελέχη της ΔΑΠ σε κεντρικά ΑΕΙ όπως το ΑΠΘ, το Οικονομικό και το ΕΚΠΑ να επιχειρήσουν ηχηρές διαφοροποίησεις, που θα επέτειναν ακόμα περισσότερο το αλαλούμ. Για το λόγο και δια του Παύλου Μαρινάκη που έχει ακόμα τις επαφές του στην ΔΑΠ, επιχειρήθηκε η στρογγυλοποίηση της υπόθεσης, κοινώς το δεύτερο «άδειασμα» Μηταράκη. Αλλά αυτό δεν κρίθηκε επαρκές κι έτσι το βράδυ ανέλαβε ο Πρωθυπουργός.
Το χρονικό: «Καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία»
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η πανεπιστημιακή αστυνομία καταργείται αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.
«Απο 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.
Ήδη από προχθες, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».
Επίσης ο κ.Μηταράκης ανακοίνωσε και την δημιουργία έφιππης αστυνομίας, για να τον αδειάσει όμως λίγο αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, βάζοντας «πηγές» να δηλώσουν ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση που κατατέθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Κ.Μητσοτάκης την απέρριψε, κάτι που επιβεβαίωσε με το χιούμορ για τις καμήλες κι ο ίδιος χτες βράδυ.
«Δεν καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως, όταν ρωτήθηκε χθες για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με τον κ. Μαρινάκη να αναφέρει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια και σε αυτή την πολιτική έχουν γίνει πολλές κινήσεις, όπως η επαναφορά του ασύλου» είπε για να προσθέσει πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης. Επανεξετάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της για την αποτελεσματικότητα και αυτού του σώματος της αστυνομίας. Και μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό να είναι σε συνεργασία συνολικά με το σύνολο της αστυνομίας».»
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την έμπνευση του κ.Μηταράκη να εισηγηθεί και την έφιππη αστυνομία χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό, οδήγησαν σε κωμικοτραγικές καταστάσεις και σε ένα ακόμα κυβερνητικό αλαλούμ, το οποίο μάλιστα ήρθε να ...απογειώσει η κ.Ντόρα Μπακογιάννη!
Κάποιος να ενημερώσει τη Ντόρα!
Η κ.Μπακογιάννη, πιθανώς δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα ότι ο Μαρινάκης θα άδειαζε τον Μηταράκη, γιατί αλλιώς θα πρέπει να πιστέψουμε ότι έχει αρχίσει να αντιτίθεται στις επιλογές του αδελφού της!
Ετσι μιλώντας χτες στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» όχι μόνο εμφανίστηκε σίγουρη για την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αλλά συμφώνησε ότι η απόφαση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κ.Μπακογιάννη δήλωσε: «Για την πανεπιστημιακή αστυνομία νομίζω ότι είναι μια σωστή απόφαση η κατάργησή της και η ανάληψη της ευθύνης από τα πανεπιστήμια και από τα ιδρύματα οι οποίοι έχουν υποχρέωση και βεβαίως από εκεί και πέρα καλούν την Αστυνομία όταν πρέπει», συντασσόμενη έτσι με τον Νότη Μηταράκη, την ίδια στιγμή που ο Π.Μαρινάκης τον άδειαζε!
Η Αστυνομία που την φύλαγε η ... Αστυνομία
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ακριβώς θα γίνει με αυτούς τους 1060 ανθρώπους, που προσέλαβαν και τους έχουν κάνει κλωτσοσκούφι. Πάντως στα ΑΕΙ δεν κατάφεραν να μπουν ποτέ χάρη στις αντιδράσεις των φοιτητών, που είχαν ως αποτέλεσμα να χρειαστεί κανονική Αστυνομία για να φυλάει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που υποτίθεται πως θα φύλαγε τα ΑΕΙ... Και τι θα γίνει μετα 30 εκατομμύρια το χρόνο που λέγεται πως κοστίζει; Κι ακόμα, γιατί αυτοί οι 1060 ανθρωποι θα υπηρετήσουν στην ΕΛΑΣ, όταν όλοι οι άλλοι αστυνομικοί μπαίνουν μέσω πανελλαδικών; Μάλιστα οι εν λόγω ειδικοί φρουροί που θα ενταχθούν πιθανώς στα αστυνομικά τμήματα δεν έχουν εκπαίδευση στη χρήση όπλων και αντιμετωπίζουν κι άλλες ελλείψεις, επειδή ακριβώς στόχος τους ήταν βάσει νόμου οι περιπολίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ολα αυτά προκαλούν ερωτήματα για τον τρόπο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν επαρκώς στο έργο της αστυνόμευσης.
Το αλαλούμ συνεχίζεται...
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ