Είναι φανερό ότι η τηλεοπτικής λογικής και έμπνευσης παραλληλία μονολόγων έχει “μεταλαμπαδευτεί” και στην επικοινωνία του Υπουργείου Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς. Εσχάτως, και μετά από μια σύντομη διακοπή λόγω αλλαγής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, διαβάζουμε μονολόγους με εξαγγελίες. Και ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τον ορθό ή στρεβλό προσανατολισμό των κειμένων, δεν παύουν να είναι μονόλογοι.
Θα ανταπαντήσουν κάποιοι ότι από την εποχή του διαλόγου κωφών περάσαμε στην εποχή των παράλληλων μονολόγων, οπότε είναι μια εξέλιξη και αυτή… Εσφαλμένη προσέγγιση, που εστιάζει στην επιδερμική ικανοποίηση του «κοινού» και όχι στην αποτελεσματική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων μας. Η εκπαίδευση θα βελτιωθεί έμπρακτα όταν οι εμπλεκόμενοι δρουν θεληματικά για την διεκπεραίωση ενός κοινού ονείρου. Αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη ενός κοινά αποδεκτού δρόμου αποτελεί ο διάλογος, ο οποίος εμφατικά απουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα προβάλλεται και ένα αυξανόμενο, κυρίως εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας αλλά και των συνδικαλιστών, κλίμα «νιρβάνας», όπου σχεδόν όλα είναι τακτοποιημένα και απομένουν κάποιες μικρολεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της εικόνας εντυπωσιασμού.
Τα προβλήματα, όμως, της εκπαίδευσης επιμένουν να υπάρχουν διαχρονικά, αναμένοντας την λύση τους. Έτσι:
• Εξαγγέλλονται καθημερινά παντός είδους «καινοτομίες», που θα κάνουν το Σχολείο πιο εκσυγχρονισμένο και αποδοτικό, αλλά για το έμψυχο υλικό της εκπαίδευσης δε γίνεται κουβέντα. Πυκνώνουν ανησυχητικά τα κείμενα σχετικά με την εξουθένωση των εκπαιδευτικών, αλλά πέραν ενός τυπικού, εν είδει παρηγορίας, λόγου του πρωθυπουργού κου Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε "Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα" (συνέντευξη στον Δ. Δανίκα, “Πρώτο Θέμα”, Ιανουάριος 2023), κανένα μέτρο στήριξης δεν έχουμε δει στην πράξη. Πέρασαν και οι εκλογές…
• Συμπληρωματικά στο προηγούμενο: Δε συζητάμε για τους (εξ)ευτελιστικούς μισθούς (ανήκομεν εις τους πάτους μεταξύ των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών μισθολογικά). Ακόμα και εντός του ελληνικού Δημοσίου, οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τον πλέον προσοντούχο κλάδο, αλλά, μισθολογικά τον πλέον ταπεινωμένο! Πως θα βγουν όλα, με την καθημερινότητα που βιάζει;
• Η επάνδρωση των ΕΚΦΕ, δεν είναι απλώς ελλειμματική. Στην πράξη οδηγούμαστε σε σιωπηλή σταδιακή κατάργησή τους. Ήδη κάποια έχουν κλείσει και το υλικό τους στοιβάζεται σε αποθήκες προς ανακύκλωση (π.χ. Κερκύρας). Η ίδρυση των ΕΚΦΕ ήταν ίσως ό,τι καλύτερο είδαμε στην εκπαίδευση εδώ και πολλές δεκαετίες. Περιθωριοποιούνται, πλέον, κι αυτά.
• Τα νέα αναλυτικά προγράμματα ευαγγελίζονται τη διερευνητική μάθηση. Απαιτούνται μεγάλες αλλαγές για την επίτευξή της κι όχι απλώς μια εισαγωγική επιμόρφωση, από τα εγχειρίδια μέχρι τα ωρολόγια προγράμματα. Η μετάβαση από ότι φαίνεται δεν θα είναι ομαλή. Με κάτι λίγες ώρες επιμόρφωσης και μάλιστα διαδικτυακά δεν βελτιώνεις τίποτα.
• Η εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών, μια απόλυτα αναγκαία πράξη, μιας και η εξέταση σε «εργαστηριακά» θέματα στις πανελλαδικές είναι πλέον γεγονός, η δυνατότητα εργαστηριακής εκπαίδευσης των σχετικών ειδικοτήτων είναι επιβεβλημένη. Αλλά, πως θα κάνεις εργαστήρια, όταν είτε χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, είτε το υλικό τους είναι προς αντικατάσταση; Ξέρετε, δε γέρασε μόνον το στέγαστρο Καλατράβα… Τα εργαστήρια των σχολείων που θα είναι αποφασιστικός παράγων για την υλοποίηση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων πρέπει να ανανεωθούν ως προς τον εξοπλισμό τους. Εκτός και εάν τα κάνουμε όλα εικονικά, με προσομοιώσεις, οπότε βάλουμε κι άλλους διαδραστικούς πίνακες στις αίθουσες. Βέβαια, τώρα που άλλοι εγκαταλείπουν την κατάχρηση, ακόμα και τη χρήση σε μερικές περιπτώσεις, της τεχνολογίας, εμείς την εισάγουμε ως πανάκεια. Δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς συνηθίσαμε να κινούμαστε με διαφορά φάσης δέκα με δεκαπέντε χρόνων…
• Η επικαιροποίηση των γνώσεων, η επιμόρφωση στις νέες διδακτικές προσεγγίσεις που ευαγγελίζεται το ΙΕΠ μένουν στα χαρτιά. Και τα ΑΕΙ έχουν «ανακαλύψει» ένα El Dorado μέσω της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, χρεώνοντας τις επιμορφώσεις με ποσά, που κατά την άποψή μας, δε δικαιολογούνται.
• Χάνονται, κυριολεκτικά, ατελείωτες ώρες μαθημάτων σε δράσεις, παρα-δράσεις, αντιδράσεις, διαδράσεις (αυτές αξιολογούνται και κάνουν τον «καλό εκπαιδευτικό» και το «καλό σχολείο»…) και μάθημα δε γίνεται. Δεν προλάβαμε να συμπληρώσουμε δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (όχι μαθημάτων, έχουμε χρόνο για να πιάσουμε το δίμηνο) και ήδη ξεκίνησαν οι οδηγίες προς ναυτιλομένους για αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα (αλήθεια, ποια μαθήματα να θάψουμε, για να αναστήσουμε τα υπολειπόμενα;;;;), προκειμένου να περατωθεί η ύλη. Εάν αυτό είναι το μόνον που ενδιαφέρει, κανένα πρόβλημα. Την ξεπετάμε σε δυο τρεις εβδομάδες, αλλά αυτό δεν είναι σχολείο… Όταν το ΙΕΠ αποστέλλει τις οδηγίες διδασκαλίας, δε γνωρίζει το πόσες ώρες χάνονται με τις δικές του ευλογίες;
• Απαιτείται αναμόρφωση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης. Η χρονιά προχωρά και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν για το καλύτερο, αλλά οι μαθητές έχουν συγκεκριμένο ρυθμό κατανόησης και εμπέδωσης της ύλης. Με «τρέξιμο» και αναμορφώσεις του ωρολογίου προγράμματος, δουλειά δε γίνεται. Αλήθεια, οι εκπαιδευτικοί που χωρίς δική τους ευθύνη χάνουν ώρες και υποχρεώνονται σε «εξτρά» ώρες, θα πληρωθούν υπερωριακά; Δεν ευθύνονται οι άνθρωποι…
• Για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που ακόμα λείπουν, τα γνωρίζουν το Υπουργείο Παιδείας και οι μαθητές. Εκεί και εάν χάνονται ώρες μαθημάτων. Αλλά, όλα καλά…
• Η «αταξία» και η εντεινόμενη βία εντός των σχολείων, αποτέλεσμα της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που διαρκεί μακράν, δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Βγάλτε τα πέρα εκπαιδευτικοί, κι αν δεν μπορείτε, δική σας η ευθύνη… Τώρα θα έχουμε και υπευθύνους ταράτσας και λύθηκε το πρόβλημα…
Καλές και ωραίες οι εξαγγελίες, αλλά πριν από τα πολλά ηλεκτρονικά, προηγείται η επίλυση απλών καθημερινών και χρόνιων θεμάτων. Και επειδή τίποτα, μάλλον, δεν θα αλλάξει, του χρόνου τέτοια εποχή τα ίδια θα συζητάμε...
Για την Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής
Δρακόπουλος Γρηγόρης
Εμμανουηλίδης Αριστείδης
Πετρόπουλος Μιχάλης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση