Με «προίκα» 1 δισ. ευρώ επιπλέον για τα δημόσια Πανεπιστήμια και με μπόνους το «ξήλωμα» του νόμου Κεραμέως σε βαθμό που να διευκολυνθούν τα ΑΕΙ αλλά να μην διαμαρτυρηθεί η ίδια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επιχειρεί το επόμενο διάστημα να περάσει το νέο του νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, χωρίς να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις τουλάχιστον από την πλευρά των Πανεπιστημιακών διοικήσεων.
Περί το 1 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί για τις ανάγκες του δημόσιου ΑΕΙ και ταυτόχρονα «θα απελευθερωθεί από την καταναγκαστική γραφειοκρατία», ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο του σε καθεστώς κανονικής αυτοδιοίκησης. «Ταυτόχρονα, θα του δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές και ανάλογα προγράμματα και να προσελκύσει στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών», σημείωσε χθες ο υπουργός. Επίσης δήλωσε ότι «στις διατάξεις που αφορούν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο θα περιληφθούν οι περισσότερες από τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων»
Ωστόσο παρά τις προθέσεις, δεν είναι και τόσο εύκολο να το καταφέρει αφού ακόμα κι αν δεν αντιδράσουν έντονα οι Πρυτάνεις των δημοσίων ΑΕΙ, υπάρχουν ήδη πολλοί πανεπιστημιακοί που κινητοποιούνται, ενώ οι φοιτητές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, από την ερχόμενη εβδομάδα, συνελεύσεις και καταλήψεις σχολών, ενώ την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, προγραμματίζουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις ανά τη χώρα. Μάλιστα οι φοιτητές αιφνιδίασαν χτες την κυβέρνηση, πραγματοποιώντας ενα εκτός προγράμματος συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν είναι μόνοι οι φοιτητές
Οι φοτητές δεν είναι μόνοι τους. Οπως προείπαμε, πολλοί είναι και οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν, καθώς μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας ορθώνει αντιδράσεις, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που παρακάμπτει το Σύνταγμα και θα επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις στο λαό και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι πανεπιστημιακοί δημιούργησαν καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ , #metoarthro16 » στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακολουθούν τα link της καμπάνιας σε Facebook, Instagram, TikTok και Twitter:
Facebook : ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
https://www.facebook.com/profile.php?id=61554986881407
Instagram : oxistaidiotikapanepistimia
https://www.instagram.com/oxistaidiotikapanepistimia/
TikTok: oxiidiotikapanepistimia
https://www.tiktok.com/@oxiidiotikapanepistimia?_t=8iXH6OZLSHB&_r=1&fbclid=IwAR1z_je2EoVnZveQ4VKO262nEessmFplcko_-suUd7_R489ePzFRjMiNnos
Twitter : oxistaidiotika
https://twitter.com/oxistaidiotika
Επίσης δείτε εδώ ένα βίντεο της καμπάνιας: https://drive.google.com/file/d/1_Qr4X6_TkOi_9w2gw82Ak1a1zYcgeHbr/view
Ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε πάντως την επιχείρηση «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» -όπως είναι ο ευφημισμός που επινόησε για την θέσπιση των μη κρατικών ΑΕΙ με παράκαμψη του άρθρου 16- υπογράφοντας τις πρώτες αποφάσεις για το «ξήλωμα» του νόμου Κεραμέως. Μέσα στο νόμο που ετοιμάζει, αναμένονται κι άλλες τροποποιήσεις του προβληματικού νόμου, που το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε σειρά αδιεξόδων σε πολλά ιδρύματα που επιχειρούσαν να εκλέξουν Συμβούλια διοίκησης και νέες πρυτανικές αρχές. Οι επόμενες αλλαγές θα αφορούν πρόνοιες ώστε να αποφεύγεται η προσφυγή σε δεύτερη εκλογική διαδικασία. Μία εξ αυτών είναι πως σε περίπτωση αδυναμίας , λόγω ισοψηφίας, των έξι εσωτερικών μελών να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά , η ψήφος του πρώτου σε σειρά εκλογής θα μετράει διπλή.
Τι ζήτησαν οι πρυτάνεις
Αλλά και οι πρυτάνεις, δεν προτίθενται να πουν το «ναι» χωρίς ανταλλάγματα. Στη σύνοδό τους τον περασμένο μήνα, ζήτησαν από τον υπουργό να προχωρήσει σε μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από το Προεδρείο της Συνόδου στο ΥΠΑΙΘΑ, η απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και η έγκριση των νέων Οργανισμών των ΑΕΙ που αποτελεί προτεραιότητα.
Η Σύνοδος επισήμανε ως επιτακτικά και μόνιμα προβλήματα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, διεκδικώντας τουλάχιστον την άμεση και χωρίς καθυστέρηση αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν οι δυσλειτουργίες που δημιούργησε η εφαρμογή του νόμου στις διαδικασίες εκλογής Πρύτανη και προτάθηκε η επανεξέταση του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου. Την Σύνοδο απασχόλησαν θέματα σίτισης και στέγασης που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
Τα πορίσματα των επιμέρους Συνόδων των Αντιπρυτάνεων εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο Πρυτάνεων και αποτελούν αναπόσπαστο και ουσιαστικό μέρος των συμπερασμάτων της Συνόδου, ως παραρτήματα.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε στη Σύνοδο την ενίσχυση των ΑΕΙ μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, με δράσεις όπως Πανεπιστήμια Αριστείας, Διεθνοποίηση, Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας κ.λπ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη