Εννέα μέτρα με στόχο την πάταξη της σχολικής βίας εξήγγειλε προ ολίγου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, από το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου παρουσιάζει την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών, οι οποίοι συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό και τον Διευθυντή του Γυμνασίου κο Δημήτρη Τσολακίδη για το ζήτημα του bullying, για περιστατικά που βίωσαν και για τις ενδεδειγμένες λύσεις αντιμετώπισής τους. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κος Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου. Συντονίστρια ήταν η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Ζέττα Μακρή, η οποία και προλόγισε τη συζήτηση.
Τα περισσότερα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο, όπως η υποχρέωση των γονιών να υπογράφουν τους νέους σχολικούς κανονισμούς που συντάσσονται προκειμένου να ξεκινήσει το παιδί τους το σχολείο, ενώ άλλοι, όπως οι αλλαγές στις αποβολές, θα ισχύσουν άμεσα.
Επίσης υπουργός και Πρωθυπουργός παρουσίασαν την νέα πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr που έχει στόχο να να δώσει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να καταγράψει την ιστορία του, να καταγγείλει περιστατικά βίας, να ενημερωθεί σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και της διαχείρισης.
Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Θα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο καταγραφής περιστατικών βίας στην αρχή και θα δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης των περιστατικών, ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη θα υπάρχουν θεματικές ενότητες επιμόρφωσης για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση σχεδίων δράσης, την υποστήριξη των θυμάτων, για την επικοινωνία σχολείου και οικογένειας και για την αξιοποίηση των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών.
«Πρόκειται για εθνικό πρόβλημα και οφείλουμε να προστατεύσουμε κάθε παιδί», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι στα σχολεία
“Και επειδή ανέφερα τους Ψυχολόγους και τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, η γενική οδηγία η οποία υπήρξε και η πράξη η οποία υπήρξε τα τελευταία χρόνια, ήταν ο διπλασιασμός του αριθμού των Ψυχολόγων και των Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία περίπου από 2.000 στις 4.000. Θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σ αυτό και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των σχολείων με Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς”.
Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ κος Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων (Από Σεπτέμβριο 2024)
- Διατυπώνονται σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.
- Στην αρχή του έτους κοινοποιείται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες και μαθητές, ώστε από πριν όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες, τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες. Παραμένει αναρτημένος στην ιστοσελίδα του σχολείου.
- Οι γονείς με την εγγραφή υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση και βεβαιώνουν τη δέσμευση του παιδιού τους και τη δική τους.
- O Σχολικός Κανονισμός εφαρμόζεται εντός του σχολείου, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, καθώς και σε όλες τις δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές/ επισκέψεις/ μετακινήσεις τις οποίες διοργανώνει το σχολείο.
- Εκτός του Εσωτερικού Κανονισμού και των γενικών διατάξεων που διέπουν την λειτουργία των σχολείων της
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων εφαρμόζεται ο νόμος για τα ποινικά παραπτώματα.
Αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών τους
- Ψηφιοποίηση Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια στην προσμέτρηση
απουσιών. - Βιβλίο φοίτησης myschool, Αυτόματη μεταφορά στα Ατομικά Δελτία μαθητών myschool.
- Αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών τους (εφαρμογή eParents).
- Απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς
ιατρικούς λόγους).
Απουσίες
- Διατήρηση του ορίου των 114 απουσιών.
- Επανέρχεται το όριο απουσιών χωρίς αιτιολόγηση: 50.
- Οι πάνω από τις 50 απαιτούν αιτιολόγηση.
- Προσμέτρηση των καθυστερημένων προσελεύσεων στις απουσίες (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25).
- Αιτιολόγηση απουσιών έως 2 συνεχόμενων ημερών από γονείς (Πάνω από 2 συνεχόμενες ημέρες με ιατρική γνωμάτευση.
Αυστηροποίηση των ποινών των μαθητών
- Προφορική παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από εκπαιδευτικό.
- Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες από Δ/ντή Σχολείου (από 1 σήμερα).
- Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες από Σύλλογο Διδασκόντων (2 σήμερα).
- Αλλαγή τμήματος (δεν υπήρχε) από Σύλλογο Διδασκόντων.
- Αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές/μετακινήσεις (δεν υπήρχε) από Σύλλογο Διδασκόντων.
- Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος (διευκόλυνση της διαδικασίας με απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς σύμφωνη γνώμη ΚΕΔΑΣΥ) από Σύλλογο Διδασκόντων.
Αποκατάσταση ζημιών στο σχολείο από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που τις προκαλούν
Σε περίπτωση φθοράς:
- Ο μαθητής /τρια που προκαλεί συνειδητά φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/ κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/α αν είναι ενήλικος.
- Η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/την μαθητή/τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα στον οποίο/α αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών.
- Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν την ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023.
Για την αποκατάσταση της φθοράς:
- Ο Δήμος ή η σχολική επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας και να διαλέξει την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό.
- Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με την σχετική
δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης είτε στον/στην ενήλικο/η μαθητή/τρια ή στους γονείς/κηδεμόνες του/της. - Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής
Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την
αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022. - Αν δεν πληρωθεί, την οφειλή διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.
Παιδαγωγικά μέτρα για τη χρήση κινητών
Αν μαθητής/τρια χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του/της και:
- Αν έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα
με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων
για ποινή αποβολής 1-5 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. - Αν αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α μαθητή/τρια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση