Φιλοσοφική ΕΚΠΑ πανεπιστήμιο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Τι αναφέρει η Ετήσια Έκθεση της ΕΘΑΑΕ για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2022 για την ανεργία που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ

Φως «έριξε» η Ετήσια Έκθεση της ΕΘΑΑΕ για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2022 στα ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Ανεργία αποφοίτων ΑΕΙ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2018-2022, στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων της χώρας, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αριθμητικά λιγότεροι από τους αποφοίτους όλων των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης συγκεντρωτικά (Δευτεροβάθμια και Μετα-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μη φοίτηση σε σχολείο). Το 2022 οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογούσαν στο 38,64% του συνόλου των ανέργων της χώρας, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 40,67%, το οποίο καταγράφηκε το 2021 (Σχήμα 20). Την περίοδο 2018-2022, το ποσοστό των ανέργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων της χώρας παρουσίασε μείωση κατά 0,37%, από 39,01% το 2018 σε 38,64% το 2022.

αει7

Ανεργία αποφοίτων ΑΕΙ στην Ελλάδα με βάση το φύλο

Σε απόλυτους αριθμούς, στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2022, οι άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τα δυο φύλα μειώθηκαν συνολικά κατά 129.700 άτομα (από 357.000 το 2018, σε 227.300 το 2022). Λαμβάνοντας υπόψη την αριθμητική υπεροχή των γυναικών μεταξύ των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό των ανέργων γυναικών με πτυχίο ΑΕΙ, το 2022, παραμένει στο 63,84% (145.100 γυναίκες επί του συνόλου 227.300 ανέργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), έναντι του 36,16% των ανδρών (Σχήμα 21).

Ωστόσο, την τελευταία πενταετία, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μικρή βελτίωση στη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Μεταξύ των ετών 2018-2022, ο αριθμός των ανέργων γυναικών πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 86.300 άτομα, σε ποσοστό 37,3% (από 231.400 το 2018, σε 145.100 το 2022), ενώ αντίστοιχα των ανδρών κατά 43.400, σε ποσοστό 34,55% (από 125.600 το 2018 σε 82.200 το 2022).

αει8

Ανεργία αποφοίτων ΑΕΙ στην Ελλάδα ανά ηλικιακή ομάδα

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, οι άνεργες γυναίκες πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα υπερτερούν σημαντικά των ανδρών σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, εκτός από τις ηλικίες ≥65 ετών (Σχήμα 22).

αει9

Συμπεράσματα

Ακολούθως παρουσιάζονται οι πιο σημαντικοί διεθνείς δείκτες για το ποσοστό απασχόλησης των πτυχιούχων, το επίπεδο αμοιβών και την ανεργία (Πίνακας 15).

αει10

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ τόσο στην απασχόληση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25-64 (76,14%) όσο και των νέων αποφοίτων ηλικίας 25-34 (69,45%) (επίπεδα 5-8) απέχοντας άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αυξάνει τις πιθανότητες απασχόλησης κατά 10,18%, σε σύγκριση με τις πιθανότητες των κατόχων πρώτου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η κατοχή διδακτορικού τίτλου κατά 19,74%. Όσον αφορά τις αποδοχές των πτυχιούχων, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, απέχοντας 17 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία των πτυχιούχων συνολικά, στην Ελλάδα, εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των χωρών της ΕΕ27, παρόλο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ετών 2018-2022. Το ποσοστό ανδρών επί των ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ είναι κατά σχεδόν 28 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

metatheseis.jpg
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: «Χρειάζονται αλλαγές στις Ειδικές Κατηγορίες»
«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο χρήζει άμεσα αλλαγών σε πολλούς τομείς, ειδικότερα όμως όσον αφορά τις Ειδικές Κατηγορίες»
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: «Χρειάζονται αλλαγές στις Ειδικές Κατηγορίες»
varkeloni
Erasmus+: Το 4ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας ταξιδεύει για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη
Το σχολείο στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+: Επιμορφωτικές δράσεις για την ενδυνάμωση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης
Erasmus+: Το 4ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας ταξιδεύει για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη
πανεπιστημιο δυτικης μακ
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Μετονομάζεται το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης - Δείτε πώς
Μετονομασία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας - Τι θα γίνει με τους φοιτητές που έχουν λάβει...
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Μετονομάζεται το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης - Δείτε πώς
ιεπ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για συμετοχή στο συνέδριο «Προσεγγίσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν περίληψη προφορικής εισήγησης ή πρότασης εργαστηρίου (200-300 λέξεις) έως τις 24 Φεβρουαρίου 2025
ΙΕΠ: Πρόσκληση για συμετοχή στο συνέδριο «Προσεγγίσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»