Μία από τις πιο γνωστές και συνάμα πιο επίμονες προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι τα λεγόμενα φοιτητικά δάνεια, που, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, θα απαλλάξουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από τα βάρη των σπουδών τους. Ετσι προτείνει τη "διεύρυνση της διαθεσιμότητας των φοιτητικών δανείων, ώστε να βοηθηθούν οι φοιτητές και οι οικογένειες που δεν διαθέτουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν το κόστος της Ανώτατης Εκπαίδευσης" (κατοικία, εκπαιδευτικά υλικά που δεν παρέχονται δωρεάν κ.λπ.).
Είναι χρήσιμο, για να γίνει κατανοητή η ουσία της πρότασης του ΟΟΣΑ, να πάρει κανείς υπόψη την εμπειρία από άλλες χώρες όπου εδώ και πολλά χρόνια τα φοιτητικά δάνεια είναι ευρέως διαδεδομένα.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι ΗΠΑ. Το αναφέρουμε καθώς όλη την προηγούμενη περίοδο, στην προσπάθεια να προβάλλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε ως ιδεατό παράδειγμα τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί (φοιτητές και απόφοιτοι ή μη) οφείλουν συνολικά σήμερα σε φοιτητικά δάνεια το απίστευτο ποσόν των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το φοιτητικό χρέος είναι υψηλότερο κατά μισό περίπου τρισ. δολάρια σε σχέση με το συνολικό χρέος των Αμερικανών σε καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες.
Η αύξηση του χρέους στην εκπαίδευση παρομοιάζεται με το μαγείρεμα του αστακού. Η αύξηση στο σύνολο του χρέους των σπουδαστών συμβαίνει αργά αλλά σταθερά, έτσι ώστε όταν θα παρατηρήσουν ότι το νερό βράζει είναι ήδη μαγειρεμένοι. Το πρόβλημα αυτό το συναντάμε βέβαια σε όλες τις χώρες που έχουν δίδακτρα (για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Ας δούμε τώρα μια εξέλιξη της ιστορίας του χρέους των φοιτητικών δανείων.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του αμερικάνικου τύπου δύο από τις κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών του κόσμου, οι Carlyle Group και KKR, φέρονται ως οι επικρατέστεροι αγοραστές του ύψους 10 δισ. δολαρίων χαρτοφυλακίου φοιτητικών δανείων της αμερικανικής εταιρείας πιστωτικών καρτών Discover Financial.
Οι δύο κολοσσοί εργάζονται από κοινού για την υποβολή προσφοράς, ενώ ανάλογες προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο δανείων εξετάζουν και άλλες γνωστές εταιρείες private equity όπως οι Ares, Blackstone, Brookfield, Fortress και Oaktree. Η πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου και η μεταβίβαση των δανείων των φοιτητών σε τρίτους είχε ανακοινωθεί από την Discover Financial τον περασμένο Νοέμβριο. Προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ώς τις αρχές του επόμενου μήνα.
Το μέσο χρέος ενός φοιτητικού δανείου ήταν πέρυσι 38.290 δολάρια, ενώ ένας στους δύο πτυχιούχους χρωστούσε αποφοιτώντας κατά μέσον όρο 29.500 δολάρια. Οι τράπεζες και οι υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού δανείου παρέχουν συνήθως μια περίοδο 10 ετών για την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Ωστόσο πολλές φορές αυτή η περίοδος αυτή μπορεί να είναι υπερδιπλάσια δεσμεύοντας τον φοιτητή απέναντι στον πιστωτή του σχεδόν για την υπόλοιπη ζωή του.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση