απθ
Ο καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης εγκαλεί τον πρύτανη για «απρέπεια» και αναφέρει ότι οι πρυτανικές αρχές «παρέδωσαν σε μια ιδιωτική εταιρία το στρατηγικό σχέδιο» που μελέτησε και υπέβαλε στο πλαίσιο της υποψηφιότητας μου για πρύτανης

Για υφαρπαγή των προτάσεών του αναφορικά με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατηγορεί τον πρύτανη, Χαράλαμπο Φείδα το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος και τέως πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Κυριάκος Αναστασιάδης.

Σε επιστολή του την οποία κοινοποίησε προς τους καθηγητές του ΑΠΘ και η οποία έχει ως τίτλο «Ας είμαστε τουλάχιστον ευπρεπείς!» ο κ. Αναστασιάδης εγκαλεί τον πρύτανη για «απρέπεια» και αναφέρει ότι οι πρυτανικές αρχές «παρέδωσαν σε μια ιδιωτική εταιρία το στρατηγικό σχέδιο που μελέτησα και υπέβαλα στο πλαίσιο της υποψηφιότητας μου (σ.σ. για πρύτανης)».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία», ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει στην επιστολή του ότι «μια ιδιωτική εταιρία που επιφορτίστηκε να εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο του Αριστοτελείου έχει στα χέρια της, χωρίς την έγκριση μου, τις σκέψεις, την ανάλυση, τα θεμέλια, τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές προτάσεις που επεξεργαστήκαμε εγώ και οι προτεινόμενοι Αντιπρυτάνεις μου». Και, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Φείδα διερωτάται: «Γιατί; Δεν αρκούσε το στρατηγικό πλάνο του εκλεγμένου που επιλέχτηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης (καθώς θεωρήθηκε ότι υπέβαλλε το καλύτερο σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, υποστηριζόμενο από το καλύτερο βιογραφικό υποψήφιου Πρύτανη και την καλύτερη ομάδα υποψηφίων Αντιπρυτάνεων); Συνεπώς, γιατί αυτό δεν αποτελεί τη βάση της εισήγησης για το στρατηγικό σχέδιο του Ιδρύματος, όπως έπρεπε;».

Ο κ. Αναστασιάδης αφήνει αιχμές και κατά της της προηγούμενης πρυτανικής αρχής υπό τον Νίκο Παπαϊωάνου (χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, αλλά αναφέρει ότι μέλος της ήταν και ο κ. Φείδας), κατηγορώντας την ότι “δεν εκπόνησε ή δεν προετοίμασε έστω αυτό το σχέδιο, ώστε να μη χρειαστεί η κατεπείγουσα διαδικασία που επιβάλλει στις Σχολές και στα Τμήματα (σ.σ. οι νυν πρυτανικές αρχές) να υποβάλουν τα δεδομένα και τις προτάσεις τους άμεσα(!) στη συμβουλευτική εταιρία”.

Καταλήγει, δε, τονίζοντας πως “σε κάθε περίπτωση, δηλώνω ότι δεν επιτρέπω τη χρήση ολόκληρου ή μέρους του κατατεθειμένου στρατηγικού μου σχεδίου από οποιονδήποτε χωρίς τη ρητή μου έγκριση. Το Αριστοτέλειο χρειάζεται νέα πορεία και αυτή δε μπορεί να προκύψει ούτε από μίγμα ετερόκλητων προτάσεων ούτε από πρυτάνεις διετίας”.

Η τελευταία αυτή αναφορά του κ. Αναστασιάδη είναι άλλη μία αιχμή προς τον κ. Φείδα και ειδικότερα για τον τρόπο που εξελέγη πρύτανης, διαμοιράζοντας τη θητεία του με τον κ. Αποστολίδη. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει στην αρχή της επιστολής του ότι “η αντίρρηση μου στην υφαρπαγή της εκλογής πρύτανη με το τέχνασμα της μοιρασμένης θητείας είναι γνωστή και έχει ήδη τεθεί στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα αποφασίσει, παρά τις κωλυσιεργίες τού υπό διετή προθεσμία εκλεγμένου”.

Έως χθες το βράδυ στα mail των καθηγητών του ΑΠΘ δεν είχε φτάσει κάποια απάντηση εκ μέρους του πρύτανη σε όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης.

Τέσσερα χρόνια

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση του περίφημου στρατηγικού σχεδίου το οποίο αφορά το συνολικό προγραμματισμό του πανεπιστημίου, ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, επί πρυτανείας του Νίκου Παπαϊωάννου. Είχε διατεθεί, μάλιστα, και ένα ικανό ποσό γι' αυτό το έργο, το οποίο κλήθηκε να υλοποιήσει μία επιτροπή. Ωστόσο, παραδοτέο δεν υπήρξε, παρά μόνο μία πρόταση 23 σελίδων την οποία παρέδωσε ο τότε αντιπρύτανης Ανδρέας Γιαννακουδάκης αλλά αφορούσε τον νέο Οργανισμό του ΑΠΘ.

Μετά την παραίτηση του κ. Παπαϊωάννου ακολούθησε η ολιγόμηνη θητεία του Δημήτρη Κωβαίου ο οποίος έθεσε το θέμα της εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου αλλά αποφασίστηκε η υπόθεση να παραπεμφθεί τελικά στις νέες, εκλεγμένες πρυτανικές αρχές. Πριν από περίπου δύο μήνες το Συμβούλιο Διοίκησης του πανεπιστημίου, έπειτα από εισήγηση του κ. Φείδα αποφάσισε να αναθέσει το έργο αυτό στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Deloitte.

Περίπου στα μέσα Ιουνίου ζητήθηκε από τις Κοσμητείες του ΑΠΘ να καταθέσουν προτάσεις επί του στρατηγικού σχεδίου. Εκείνες με τη σειρά τους απέστειλαν επιστολή προς τα μέλη ΔΕΠ, και συγκεκριμένα ένα αρχείο excel, το οποίο έφερε μάλιστατο το λογότυπο της Deloitte, με το οποίο καλούνταν οι καθηγητές να καταθέσουν προτάσεις, το ταχύτερο δυνατόν, για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου.

Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των καθηγητών, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση η οποία ζητά να καταργηθεί η σύμβαση με την Deloitte και ο στρατηγικός σχεδιασμός να γίνει εκ των ενόντων, από το επιστημονικό δυναμικό του ΑΠΘ, “με επιστημονικά κριτήρια και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας για δωρεάν εκπαίδευση και έρευνα σε όφελός της”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη λόγω του χθεσινοβραδινού ισχυρού σεισμού στη Λέσβο
Ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Τι λένε οι ειδικοί
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη λόγω του χθεσινοβραδινού ισχυρού σεισμού στη Λέσβο
παιδδια
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ιδρύονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητική πολιτικής εντείνοντας την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία