ΔΙΕΚ
«Νέες αρμοδιότητες  στην ΕΘΑΑΕ που μυρίζουν… συγχωνεύσεις» λένε οι φοιτητές - Τα προβλήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ

Στο νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΑΙΘΑ «προβλέπονται ορισμένες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια που βασίζονται στους προηγούμενους νόμους της κυβέρνησης με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ» σύμφωνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα από την τροποποίηση του τμήματος του Ν. 4957/2022 (δήθεν «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ») που αφορά την πρακτική άσκηση, κατά την οποία οι εργοδότες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αμείβουν τους φοιτητές, ενώ απαλλάσσονται και από την ασφάλιση ατυχήματος.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι για τις νέες αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ότι  θα «ανοίγουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και κλείνουν τμήματα των δημοσίων… παίζοντας με το μέλλον και τους κόπους χιλιάδων φοιτητών που πάντα πληρώνουν τα σπασμένα».

Στη συνέχεια, επισημαίνουν πως βρίσκεται στον αέρα η λειτουργία των ελάχιστων δομών ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των πανεπιστημίων.

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το ζήτημα της φοιτητικής στέγης. «Σε λίγες μέρες ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ! Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση και χιλιάδες φοιτητές δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν με τις ελάχιστες εστίες και με τα ενοίκια στο θεό! Πάρτε μέτρα τώρα!» καταλήγουν.

Η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)

Για το σχέδιο νόμου “σκούπα” του Υπουργείου Παιδείας:

Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει απέναντι της

σε κάθε προσπάθεια της να χτυπήσει τα δικαιώματα μας

Η κυβέρνηση ακόμα μια φορά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, επιδιώκει να περάσει «στα μουλωχτά» σαν τον κλέφτη σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Στο Σχέδιο Νόμου «σκούπα» για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης που ψηφίζεται την Παρασκευή 26 Ιουλίου, μαζί με την παραπέρα κατηγοριοποίηση του σχολείου που θα λειτουργεί με βάση τις απαιτήσεις τις αγοράς, την εφαρμογή της πολιτικής του κόστους – οφέλους που φτάνει στο σημείο να βάζει ταφόπλακα στην ολοκληρωμένη λειτουργία των σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές και στην ανάγκη αυτά τα σχολεία να έχουν όλους τους εκπαιδευτικούς τους και όχι μόνο «οθόνες», που δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα χρόνια προβλήματα των εκπαιδευτικών, προβλέπονται ορισμένες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια που βασίζονται στους προηγούμενους νόμους της κυβέρνησης με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζουν:

Πρώτο: To χτύπημα στην πρακτική άσκηση με δικαιώματα

Προωθείται τροποποίηση του τμήματος του Ν. 4957/2022 (δήθεν «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ») που αφορά την πρακτική άσκηση. Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. Για παράδειγμα:

Όπως προκύπτει η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι αμειβόμενη, μπορεί και όχι. Στις περιπτώσεις που είναι αμειβόμενη, θα χρηματοδοτείται από εθνικά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα, ΕΛΚΕ, κτλ και υπάρχει και η περίπτωση να αμείβεται και από τον εργοδότη. Όπως καταλήγει λοιπόν, η πρακτική άσκηση γενικεύεται σε εργαλείο προσφοράς φθηνού έως και τζάμπα εργατικού δυναμικού – και μάλιστα επιστημονικού – στους εργοδότες, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να αμείβουν τους φοιτητές!

Αλλά και όταν η πρακτική άσκηση θα είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου και δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα, ο φοιτητής θα αναγκάζεται να εργάζεται τζάμπα για να ολοκληρώσει τις σπουδές και να πάρει το πτυχίο του ενώ αλήθεια, ποιος θα πληρώνει και τα ένσημά του;

Την ίδια στιγμή, ενώ η ασφάλεια ατυχήματος σημειώνεται ως υποχρεωτική, δεν προβλέπεται να καλύπτεται υποχρεωτικά από τον φορέα υποδοχής όπως προβλεπόταν. Δηλαδή απαλλάσσονται οι εργοδότες ακόμα και από την ασφάλιση ατυχήματος που μένει στον αέρα!

Τέλος σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «αν στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών προβλέπονται δίδακτρα, το κόστος αποζημίωσης δύναται να βαρύνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τους φορείς υποδοχής ή τον προϋπολογισμό του Π.Π.Σ. ή του Π.Μ.Σ». Αρχικά, το υπουργείο μαρτυρά την πρόβλεψη για «προπτυχιακά με δίδακτρα» (πέρα των ξενόγλωσσων) επιβεβαιώνοντας τους φοιτητές που προειδοποιούσαν για τις συνέπειες του Νόμου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ. Παράλληλα όμως απογειώνει την «κοροϊδία» αφού ουσιαστικά αναφέρει ότι οι φοιτητές με τα ίδακτρα, θα πληρώνουν την πρακτική τους… Δηλαδή οι φοιτητές θα πληρώνουν 10, θα τους επιστρέφει το 1 μέσω του «μισθού της πρακτικής» και οι εργοδότες τίποτα!

Δεύτερο: Νέες αρμοδιότητες  στην ΕΘΑΑΕ που μυρίζουν… συγχωνεύσεις.

Συγκεκριμένα, προστίθεται στις αρμοδιότητές της ο ρόλος στην διαμόρφωση και συγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Ουσιαστικά λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός ανασυγκρότησης του ακαδημαϊκού χάρτη.  Φυσικά με βάση πάντα τα «γνωστά» κριτήρια της πολιτικής του κόστους-οφέλους, της πλήρης εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των πανεπιστημίων στα πλαίσια του «ανταγωνισμού και της αυτονομίας».

Αυτό είναι το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης» όπως εξάλλου προβλέπεται στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το 2024. Ουσιαστικά ανοίγουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και κλείνουν τμήματα των δημοσίων… παίζοντας με το μέλλον και τους κόπους χιλιάδων φοιτητών που πάντα πληρώνουν τα σπασμένα.

Τρίτον: Στον αέρα η λειτουργία των ελάχιστων δομών ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των Ιδρυμάτων

Τη στιγμή που τα ίδια τα στοιχεία των πανεπιστημίων εντοπίζουν την ανάγκη ψυχολογικής και ευρύτερης στήριξης του φοιτητικού πληθυσμού, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις τα Κέντρα ψυχολογικής και συμβουλευτικής στήριξης των ΑΕΙ, μετακυλίει την ευθύνη στα ίδια τα ιδρύματα και στο «αν και πότε» μπορεί να «τρέξει» κάποιο πρόγραμμα αφού προβλέπεται εκτός από τη χρηματοδότηση τους με «ιδίους πόρους των πανεπιστημίων» να χρηματοδοτούνται και από «συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» ή ΕΣΠΑ.

Θα μας βρουν απέναντι!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα δείξαμε τη δύναμή μας. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγουν να περάσουν αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές στα μουλωχτά! Φοβούνται τις αντιδράσεις των φοιτητών όμως δεν θα τις γλυτώσουν! Η κυβέρνηση θα φάει ακόμα μια φορά τα μούτρα της!

Καλούμε την κυβέρνηση αντί να υπηρετεί ακόμα μια φορά τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των επιχειρηματικών ομίλων… να ασχοληθεί με το τεράστιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης.

Σε λίγες μέρες ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ! Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση και χιλιάδες φοιτητές δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν με τις ελάχιστες εστίες και με τα ενοίκια στο θεό! Πάρτε μέτρα τώρα!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

konteiner
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!
Χρήματα για τη δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων δεν διατίθενται, ενώ οι υπάρχοντες πόροι κατευθύνονται σε «ανταποδοτικά» έργα, αφήνοντας τη δημόσια...
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!