Τα κριτήρια των μετεγγραφών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιτυχόντων μετά την ανακοίνωση των βάσεων, καθώς τα υψηλά ενοίκια και οι οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών καθιστούν σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευτική τη φοίτηση σε πόλη όπου δεν βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του επιτυχόντος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παλαιότερα φαινόμενα, όπου υποψήφιοι με χαμηλές επιδόσεις που πετύχαιναν τη μεταφορά θέσης τους σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή χάρη σε κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια, τα τελευταία χρόνια έχει θεσπιστεί η βάση μετεγγραφής, η οποία δεν επιτρέπει σε κανέναν υποψήφιο να διεκδικήσει τη μεταφορά του σε κάποιο τμήμα αν η βάση εισαγωγής του είναι παραπάνω από 2.750 μόρια από τη δική του επίδοση.
Κάτι που αξίζει της προσοχής των ενδιαφερομένων για μετεγγραφή, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι ότι πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, αν και «μοιράζονται» την ίδια ονομασία, δεν έχουν αντιστοίχιση μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε σχολές μηχανικών, τα τμήματα είναι χωρισμένα σε κατηγορίες. Επιπλέον, υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός αναντίστοιχων τμημάτων, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση σε κανένα άλλο τμήμα. Για φέτος ο αριθμός αυτός έφτασε τα 104 τμήματα.
Τμήματα με ίδια ονομασία αλλά μη αντιστοίχιση
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η πολύ δημοφιλής επιλογή της Ψυχολογίας δεν επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλα τα τμήματα, παρά το γεγονός ότι οι βάσεις εισαγωγής τους δεν έχουν μεγάλη απόκλιση. Δικαίωμα στη μετακίνηση από το ένα τμήμα στο άλλο έχουν οι φοιτητές σε ΕΚΠΑ, Παν. Κρήτης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ και Παν. Ιωαννίνων. Αντίθετα, τα τμήματα Ψυχολογίας στο ΔΠΘ και στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής.
Στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, τα τμήματα Γεωπονίας αντιμετωπίζουν άλλους διαχωρισμούς. Μετεγγραφές γίνονται μεταξύ των τμημάτων των ΔΙΠΑΕ, Παν. Πελοποννήσου και Παν. Ιωαννίνων, ενώ άλλα τέσσερα τμήματα Γεωπονίας (ΑΠΘ, ΕΛΜΕΠΑ, Παν. Θεσσαλίας και Παν. Δυτικής Μακεδονίας) δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής μόνο μεταξύ τους, καθώς έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης 5ετούς προγράμματος σπουδών ως Integrated Master, σε αντίθεση με τα τρία πρώτα. - Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, στον κλάδο των Μηχανικών επικρατεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κατακερματισμού, με κάποια τμήματα να μην έχουν αντιστοίχιση με κανένα άλλο. Για παράδειγμα, το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ δεν αντιστοιχεί με τα υπόλοιπα πέντε τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, τα οποία έχουν και Integrated Master. Επίσης στην ομάδα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, τα ομώνυμα τμήματα σε ΕΜΠ και Παν. Δυτικής Αττικής είναι αντίστοιχα, όχι όμως και το τμήμα του ΔΙΠΑΕ. Στην κατηγορία των Μηχανολόγων Μηχανικών υπάρχουν 9 σχολές με την ίδια ονομασία, μόνο οι επτά όμως αντιστοιχούν μεταξύ τους, καθώς αυτές του ΔΙΠΑΕ και του Παν. Πελοποννήσου δεν έχουν Integrated Master. Τέλος, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Πελοποννήσου δεν είναι αντίστοιχο με κανένα άλλο από τα επτά με το ίδιο όνομα που λειτουργούν σε άλλα Ιδρύματα.
- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η Νοσηλευτική του ΔΠΘ δεν αντιστοιχεί με τις υπόλοιπες οχτώ σε άλλα Ιδρύματα, ενώ αναντίστοιχο είναι και το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Παν. Θεσσαλίας. Τέλος, και η Λογοθεραπεία στο Παν. Ιωαννίνων δεν έχει αντιστοίχιση με τα ομώνυμα τμήματα στα Παν. Πατρών και Πελοποννήσου.
- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στα τμήματα Στατιστικής, αυτό του ΟΠΑ και του Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν αντιστοιχούν με κανένα άλλο, ενώ μετεγγραφές γίνονται μόνο μεταξύ των ομώνυμων του Παν. Αιγαίου και του Παν. Πειραιώς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση