δασκάλα και μαθητές στην τάξη
Τι ισχύει σχετικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες

Με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ επεξηγεί τι ισχύει αναφορικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και ποιους αφορά.

Η ανακοίνωση

«Αρκετοί εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (γονείς παιδιών με αναπηρία ή που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αγωγής, ή που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αντίστοιχα προβλήματα), όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 50/1996 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του.

Ως νεοδιόριστοι, οι εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών δικαιούνταν απόσπαση κατ’ εξαίρεση. Με το αρ.17 παρ.5 του ν.5128/2024 ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες λογίζεται πλέον ως χρόνος υπηρέτησης της οργανικής και υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.. (. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α' 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α' 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, ή έχουν τέκνα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω. Για τους σκοπούς της παρούσας, ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση.)

Όμως το ΥΠΑΙΘΑ με την υπ. αριθμ. 94121/Ε2/21-08-2024 εγκύκλιο του αναφέρει ότι οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου αφορούν μόνο(!)τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025.

Εφόσον  πρόκειται για  εφαρμογή νέου νομικού πλαισίου στους εκπαιδευτικούς ειδικής κατηγορίας, τους οποίους ο νόμος δεν τους διαχωρίζει με βάση την ημερομηνία διορισμού, αλλά μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά τους,  πώς λοιπόν   προκύπτει ο περιορισμός της εγκυκλίου Κατσαρού  ότι  "… αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου" και η απαράδεκτη μη ισχύς της αναδρομικότητας;

Με αυτή τη μεθόδευση οι νεοδιόριστοι των προηγούμενων ετών είναι καταδικασμένοι να παίρνουν αποσπάσεις για πάντα με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ένα τέτοιο καθεστώς ομηρείας κατά το  οποίο αντιμετωπίζονται ανόμοια όμοιες περιπτώσεις, δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και έρχεται σε σύγκρουση με όλη την λογική του εν λόγω νομοθετήματος, η οποία καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεσή του.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

- Κυβέρνηση και  ΥΠΑΙΘΑ να πάρουν πίσω ΤΩΡΑ τη συγκεκριμένη αυθαίρετη  εγκύκλιο και να άρουν την αδικία που οι ίδιοι δημιούργησαν .Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοθέτη επιβάλλεται να ισχύσουν για όλους τους νεοδιόριστους, όχι μόνο για αυτούς του 2023 (από δω και στο εξής) και τους νεοδιόριστους του 2024, δηλαδή να ισχύσει η αναδρομικότητα με σχετική ρύθμιση από το ΥΠΑΙΘΑ.

- Να δοθεί αμέσως η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς των προηγούμενων ετών να θεμελιώσουν το δικαίωμα μετάθεσης.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣΤΕ
ΣτΕ: Αντισυνταγματική η διάταξη που δεν υπολόγιζε την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση
Έκδοση αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά σχολεία
ΣτΕ: Αντισυνταγματική η διάταξη που δεν υπολόγιζε την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση