panepistimio
Ουδείς σοβαρός αμφισβητεί το σημαντικό έργο και την προσπάθεια των Ελλήνων πανεπιστημιακών.

Τις τελευταίες ημέρες, το ένα μετά το άλλο ελληνικά ΑΕΙ ανακοινώνουν ότι μέλη του διδακτικού τους προσωπικού συγκαταλέγονται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με κριτήριο τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους για το 2023.

Ενδεικτικά, όπως λέει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «στη λίστα Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” περιλαμβάνονται 1.019 Ελληνες πανεπιστημιακοί, με τους 181 να είναι μέλη του ΕΚΠΑ».

Το Παν. Πατρών δε, εκτός από τους 81 νυν πανεπιστημιακούς που περιλαμβάνονται στη λίστα, αναδεικνύει και τους πρώην του, καθώς παρουσιάζει και μια διευρυμένη λίστα με τους πανεπιστημιακούς που διέπρεψαν κατά την περίοδο 1996-2023.

Οσο για το ΑΠΘ, χθες μας ενημέρωσε για τους δικούς του καθηγητές λέγοντας ότι «η λίστα του Στάνφορντ αξιολογεί την απήχηση του επιστημονικού έργου σχεδόν 10.000.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία».

Αρα, το 2% είναι συνολικά 200.000 καθηγητές και εξ αυτών οι 1.019 Ελληνες.

Από τα ιστορικά ΑΕΙ της Ελλάδας, μόνο το εμβληματικό ΕΜΠ κράτησε τους τόνους χαμηλά. Ισως γιατί δεν χρειάζεται να αποδείξει το διεθνές κύρος του στην εγχώρια αγορά, ίσως γιατί δεν έχει το… άγχος του πρώτου.

Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι πρυτάνεις χτυπούν πόρτες θεσμικών παραγόντων, ζητώντας να αλλάξουν οι αλγόριθμοι βάσει των οποίων η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) μοριοδοτεί τα ελληνικά πανεπιστήμια, και έτσι προκύπτει μια λίστα κατάταξης.

Θέλουν δηλαδή να πριμοδοτούνται τα πεδία στα οποία είναι «πιο δυνατό» το ίδρυμά τους, ώστε να ανέβει στην κατάταξη. Και όταν θεσμοθετήθηκε η ΕΘΑΑΕ το 2020 υπήρξαν αντιδράσεις πολιτικού περιεχομένου από ΑΕΙ (π.χ. το Ιωαννίνων) για τα κριτήρια μοριοδότησης. Αλλά είναι η πρώτη φορά που η αγωνία των πρυτάνεών τους έχει οδηγήσει να βάλλουν και εναντίον του προέδρου της ΕΘΑΑΕ Περικλή Μήτκα, πως τάχα εξυπηρετεί υπογείως το ίδρυμά του (δίδασκε στο ΑΠΘ), το οποίο πάντως στη λίστα του 2023 ήταν τρίτο. Πρώτο ήταν το ΕΜΠ.

Μην παρασυρόμαστε από τις κακές υποδομές των ελληνικών ΑΕΙ και τις υποθέσεις αναξιοκρατίας, όπως περιπτώσεις καθηγητών που έχουν αξιοποιήσει φιλίες, συγγένειες και πολιτικές διασυνδέσεις για να ανέλθουν σε βαθμίδες και αξιώματα. Είναι εξαιρέσεις. Ουδείς σοβαρός αμφισβητεί το σημαντικό έργο και την προσπάθεια των Ελλήνων πανεπιστημιακών. Μην παραβλέπουμε, άλλωστε, ότι η μέθοδος του… τελάλη που διαφημίζει επίμονα την πραμάτεια του δεν πείθει, αντιθέτως προκαλεί καχυποψία.

Πηγή: kathimerini.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ladi
Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Οι όγκοι παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων – μικρών λιπαρών μορίων που παράγονται κατά την πέψη των σπορέλαιων
Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
κοκα
Η ιστορία του Άγιου Βασίλη: Πώς η Coca-Cola επηρέασε τα κόκκινα ρούχα του;
Το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη στις διαφημίσεις της Coca-Cola έγινε τόσο δημοφιλές που οι εικόνες αυτές επηρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για τον Άγιο...
Η ιστορία του Άγιου Βασίλη: Πώς η Coca-Cola επηρέασε τα κόκκινα ρούχα του;
Γυμναστική
Cardio ή Βάρη: Η σωστή ακολουθία για να κάψετε λίπος και να κτίσετε μύες

Όταν ξεκινάμε να γυμναζόμαστε, πολλοί αναρωτιόμαστε ποια είναι η καλύτερη σειρά ασκήσεων: καρδιοαναπνευστική άσκηση ή προπόνηση ενδυνάμωσης; Η...

Cardio ή Βάρη: Η σωστή ακολουθία για να κάψετε λίπος και να κτίσετε μύες