Κενά στα σχολεία: «Είναι καιρός η πολιτεία να επωμιστεί τις ευθύνες της»
«Είναι καιρός η πολιτεία να επωμιστεί τις ευθύνες της και να προβεί άμεσα σε προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά»

Χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται στα σχολεία παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων.

«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουν καλυφθεί περίπου κατά το ήμισυ τα κενά που δηλώθηκαν από τις οικείες Διευθύνσεις εκπαίδευσης» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Σε σχέση με τα τμήματα υποδοχής (ΖΕΠ), είναι  γνωστό ότι φέτος ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη β’ φάση, γεγονός που χαροποίησε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά «λόγω των αναβαθμίσεων, υπάρχουν αρκετά τμήματα που έμειναν  κενά χωρίς καθηγητές, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί μαθητές να μην μπορούν να συνεχίσουν την προσπάθεια τους για να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα μας και να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Για την ελλιπή κάλυψη των κενών της ειδικής αγωγής, η Πρωτοβουλία Φιλολόγων υποστηρίζει ότι «οι προσλήψεις μέσω της ειδικής πρόσκλησης καλύπτουν μόνο τα κενά που προέκυψαν από τις ήδη υπάρχουσες προσλήψεις της Α΄ και Β΄ φάσης κι όχι το σύνολο των κενών που έχουν δηλωθεί και υπάρχουν από την αρχή του σχολικού έτους έως σήμερα».

«Είναι καιρός η πολιτεία να επωμιστεί τις ευθύνες της και να προβεί άμεσα σε προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να υπάρξει ισότιμη εκπαιδευτική διαδικασία για όλους τους μαθητές» καταλήγει.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων

Δυο μήνες μετά την επίσημη έναρξη του σχολικού έτους και παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας πως η τρέχουσα σχολική χρονιά θα είναι η χρονιά του σχολείου, τα εκπαιδευτικά κενά παραμένουν και οι διδακτικές ώρες που χάνονται είναι χιλιάδες! Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουν καλυφθεί περίπου κατά το ήμισυ τα κενά που δηλώθηκαν από τις οικείες Διευθύνσεις εκπαίδευσης.  Με άλλα λόγια, εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών στην ισότιμη και δωρεάν εκπαίδευση και πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που άλλες χρονιές δούλευαν από την πρώτη ή τη δεύτερη φάση παραμένουν άνεργοι και σε ομηρεία.

  Όσον αφορά τμήμα υποδοχής (ΖΕΠ) ,είναι  γνωστό ότι φέτος ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη β φάση; γεγονός που μας έκανε όλους να αναθαρρήσουμε  ότι τα πράγματα φέτος  γίνονται όπως πρέπει, στην ώρα τους. Δυστυχώς όμως,  η χαρά για τους μαθητές μας δεν κράτησε πολύ, καθώς λόγω των αναβαθμίσεων, υπάρχουν αρκετά τμήματα που έμειναν  κενά χωρίς καθηγητές, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί μαθητές να μην μπορούν να συνεχίσουν την προσπάθεια τους για να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα μας και να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Είναι πολύ λυπηρό αυτό και πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί χωρίς να χάνεται άλλος χρόνος και να γίνονται πισωγυρίσματα , με καθηγητές που θα συνεχίσουν το εκπαιδευτικό τους έργο και θα προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά μια καλύτερη ευκαιρία για ένταξη στο ελληνικό σχολείο.

 Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που βιώνουμε φέτος είναι η ελλιπής κάλυψη των κενών της ειδικής αγωγής. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μια φορά οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη φοίτηση τους. Οι προσλήψεις μέσω της  ειδικής πρόσκλησης καλύπτουν μόνο τα κενά που προέκυψαν από τις ήδη υπάρχουσες προσλήψεις της Α΄ και Β΄ φάσης κι όχι το σύνολο των κενών που έχουν δηλωθεί και υπάρχουν από την αρχή του σχολικού έτους έως σήμερα.  Με την καθυστέρηση της επόμενης φάσης η ειδική αγωγή βρίσκεται σε τέλμα. Ενδεικτικά έχει ήδη ακάλυπτα 438 κενά μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων. Με τη στασιμότητα  αυτή δημιουργούνται προβλήματα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,  καθώς δεν τους δίνεται η εξειδικευμένη βοήθεια που χρειάζονται. Ακόμη τα κενά αυξάνονται λόγω των νέων γνωματεύσεων αλλά και των αδειών των υπηρετούντων συναδέλφων.

Είναι καιρός η πολιτεία να επωμιστεί τις ευθύνες της και να προβεί άμεσα σε προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να υπάρξει ισότιμη εκπαιδευτική διαδικασία για όλους τους μαθητές. Συνεπώς ζητάμε:

1. Την άμεση διενέργεια της επόμενης φάσης αναπληρωτών γενικής αγωγής με σκοπό να καλυφθούν τα εναπομείναναντα κενά που υπάρχουν ακόμη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και όσα προέκυψαν από αναβαθμίσεις, παραιτήσεις ή άδειες των συναδέλφων

2. Την επιτακτική κάλυψη της ειδικής αγωγής καθώς υπάρχουν εκατοντάδες γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη η παροχή ειδικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Πρωτοβουλία Φιλολόγων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

polixrwma stilo
ΣΕΠΕ Κυκλάδων: Το ΥΠΑΙΘΑ αδιαφορεί για τα ουσιαστικά προβλήματα των σχολείων
Εκπαιδευτικοί Κυκλάδων καταγγέλλουν την αδιαφορία του υπουργείου - «Αναλαμβάνει ευθύνες ή συνεχίζει την πολιτική καταστολής;»
ΣΕΠΕ Κυκλάδων: Το ΥΠΑΙΘΑ αδιαφορεί για τα ουσιαστικά προβλήματα των σχολείων
ekpaideusi-sxoleia-mathites
«Με υπερωρίες και μετακινήσεις εξοντώνουν κυβέρνηση, υπουργείο και ΔΔΕ τους εκπαιδευτικούς!»
Η συνεχιζόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών και οι υποχρεωτικές υπερωρίες διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και επιβαρύνουν τους δασκάλους.
«Με υπερωρίες και μετακινήσεις εξοντώνουν κυβέρνηση, υπουργείο και ΔΔΕ τους εκπαιδευτικούς!»
ekpaideytikoi
ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας: 4 μήνες από το άνοιγμα των σχολείων και υπάρχουν ακόμα κενά και στο βάθος υποχρεωτικές υπερωρίες
Η ανάθεση και άλλων καθηκόντων, αλλά και άλλων διδακτικών αντικειμένων σε εκπαιδευτικούς, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί με περισσότερες εξωδιδακτικές...
ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας: 4 μήνες από το άνοιγμα των σχολείων και υπάρχουν ακόμα κενά και στο βάθος υποχρεωτικές υπερωρίες
sxoleia
Ζάκυνθος: «Πάνω από 11.000 οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία του νησιού»
«Οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων βρίσκονται εκτός του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης»
Ζάκυνθος: «Πάνω από 11.000 οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία του νησιού»