Αντιδράσεις προκαλεί η νέα διάταξη της κυβέρνησης, που καταργεί το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην Κινητικότητα του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα μετάταξης ή απόσπασης σε άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.
Όπως τονίζει η ΕΛΜΕ Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου, η διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται ο εξορθολογισμός του ενιαίου συστήματος κινητικότητας και η αποτελεσματική στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα εκπαιδευτικά σωματεία, καθώς θεωρείται ως μια κίνηση που περιορίζει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση παραδέχεται την ύπαρξη χιλιάδων κενών στα σχολεία, κάτι που οι εκπαιδευτικοί τονίζουν εδώ και χρόνια, ενώ τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας προσπαθούν να διαψεύσουν, ισχυριζόμενοι ότι οι τελευταίοι διορισμοί έχουν καλύψει τα κενά. Αντί να επιλύσουν το ζήτημα με μαζικούς διορισμούς και τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών, η κυβέρνηση επιλέγει να αφαιρέσει το δικαίωμα μετακίνησης των εκπαιδευτικών στον Δημόσιο Τομέα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο δημόσιο προσωπικό, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα κινητικότητας.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς φορείς, συνιστά μια αυταρχική ενέργεια, η οποία στερεί από τους δασκάλους και καθηγητές ένα βασικό δικαίωμα που προσφέρεται σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Η ΕΛΜΕ και άλλες ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ζητούν την άμεση απόσυρση της διάταξης, κάνοντας λόγο για μία ακόμη ενέργεια που αποδυναμώνει τα εργασιακά δικαιώματα των δασκάλων, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική λύση στα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους διορισμούς και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αντί για περιοριστικά μέτρα που απλώς ενισχύουν την απογοήτευση και την ανασφάλεια στον κλάδο.
Αναλυτικά
Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη της Κυβέρνησης που καταργεί το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην Κινητικότητα του Δημοσίου!
Με πρόσχημα την ύπαρξη χιλιάδων κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, καταργούν το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να μετατάσσονται ή να αποσπώνται σε φορείς του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα!
Στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε για ψήφιση τη Βουλή, ενσωματώνεται διάταξη η οποία απαγορεύει με τρόπο απόλυτο και καθολικό στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, δηλαδή τους απαγορεύει να κάνουν αίτηση ώστε να έχουν δικαίωμα μετάταξης ή απόσπασης σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν αρκετά, αν διαβάσει κανείς την αιτιολογική έκθεση η οποία αναφέρει τα εξής: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζεται το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κινητικότητας των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και καταργούνται διατάξεις που ρύθμιζαν ευνοϊκότερα θέματα κινητικότητας υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα»!
Από τη μία δηλαδή παραδέχονται, αυτό που οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των εκπαιδευτικών λένε εδώ και χρόνια, δηλαδή την ύπαρξη χιλιάδων κενών στα σχολεία! Κενά, τα οποία τα στελέχη του ΥΠΑΙΘΑ στα ΜΜΕ, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ισχυρίζονται πως τάχα δεν υπάρχουν, αφού με τους τελευταίους διορισμούς, έχουν καλυφθεί! Αλήθεια, τι ισχύει από τα δύο;
Από την άλλη, αντί να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να καλυφθούν άμεσα ΌΛΑ τα κενά με χιλιάδες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/αναπληρωτριών, στερούν το αυτονόητο δικαίωμα ενός εκπαιδευτικού, να διεκδικήσει τη μετάταξη/απόσπαση σε κάποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (π.χ. ένας Γεωπόνος, που υπηρετεί σαν εκπαιδευτικός, να μεταταγεί στο Υπουργείο Γεωργίας).
Πρόκειται, τόσο για κυνική ομολογία της πραγματικής κατάστασης των σχολείων, σε αντίθεση με τη ψηφιακή – εικονική πραγματικότητα που καλλιεργεί το ΥΠΑΙΘΑ, όσο και για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και έντονα αυταρχική διάταξη! Για μια ακόμα φορά, οι εκπαιδευτικοί στερούνται ένα δικαίωμα, που προσφέρεται σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση