Χαράλαμπος Φείδας
«Αναμένεται να ιδρυθούν και νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο ΑΠΘ - Η πρώτη πλήρη ομοσπονδία πανεπιστημίων μέχρι το 2026»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Ν. Φείδας, μίλησε από τα έδρανα της Βουλής στην ημερίδα με θέμα «Η Διεθνοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων» που διοργανώθηκε από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας ένας από τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας» είπε στην αρχή της ομιλίας του.

«Η διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι η πρόκληση του άμεσου μέλλοντος. Η υπεροχή σε εθνικό επίπεδο πλέον δεν είναι αρκετή, καθώς τα πανεπιστήμια ανταγωνίζονται πλέον στον διεθνή στίβο γιατί ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Σε μια εποχή που η γνώση θεωρείται ως οικονομικό αγαθό που δεν γνωρίζει σύνορα. Τα πανεπιστήμια πρέπει και οφείλουν να είναι ανταγωνιστικοί παίκτες σε αυτή τη διεθνή ερευνητική και εκπαιδευτική σκακιέρα. Για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να αποκτήσουν εξωστρεφή διεθνή προσανατολισμό σε όλες τις λειτουργίες, στην εκπαίδευση και στην έρευνα» υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Ν. Φείδας.

ΑΠΘ: 16 νέα μεταπτυχιακά προγράμματα

«Στο επίπεδο των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, από το 2021 στο πανεπιστήμιό μας λειτουργεί το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής στην Ελλάδα με 60 εισακτέους ανά έτος. Χάρις σε αυτό το πρόγραμμα αναπτύχθηκαν ιδιαίτερες επιστημονικές συνεργασίες με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, έγιναν περίπου 60 προσλήψεις νέων επιστημόνων, ενώ βελτιώθηκαν σημαντικά και οι κτιριακές υποδομές.

Με βάση την εμπειρία αυτή, αναμένεται να ιδρυθούν και νέα ξενόγλωσσα προγράμματα, τα οποία προετοιμάζονται από άλλες σχολές, όπως η σχολή Νομικής και οι σχολές του Πολυτεχνείου».

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, είπε ότι «τα 36 από τα 200 μεταπτυχιακά προγράμματα είναι ξενόγλωσσα. Έξι από αυτά είναι κοινά προγράμματα με πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Επιπλέον, είμαστε στη φάση ίδρυσης 16 νέων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών με εδραιωμένα εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, Αμερικής και Ευρώπης, σε μοναδικά επιστημονικά αντικείμενα».

«Αναφέρω ενδεικτικά το πανεπιστήμιο του Harvard των ΗΠΑ, το Kings College London και το University of Amsterdam» πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά τις διδακτορικές σπουδές, το ΑΠΘ διοργανώνει 13 προγράμματα διδακτορικών σπουδών σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους ιδρύματα της αλλοδαπής» επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Το μεγάλο ευρωπαϊκό πτυχίο - Ομοσπονδία πανεπιστημίων μέχρι το 2026

«Οι ευρωπαϊκές συμμαχίες είναι άλλη μία σημαντική δραστηριότητα εξωστρέφειας. Το ΑΠΘ ήδη από το 2019 δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημίων με άλλα 8 σημαντικά πανεπιστήμια της Ευρώπης από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος αυτής της συμμαχίας είναι η μετεξέλιξή της σε λίγα χρόνια στην πρώτη πλήρη ομοσπονδία πανεπιστημίων μέχρι το 2026 με μεγάλη πιθανότητα να απονέμει και το μεγάλο ευρωπαϊκό πτυχίο» αποκάλυψε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Η κινητικότητα

«Στο ΑΠΘ τρέχουν πολλές διμερείς συμφωνίες με 550 ιδρύματα από την Ευρώπη και περίπου 84 ιδρύματα εκτός Ευρώπης. Μετακινούνται κάθε έτος περίπου 1.000 φοιτητές και προσωπικό προς εξωτερικό και άλλοι τόσοι προς το εσωτερικό» επισήμανε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τέμπη
Εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη: Το πόρισμα του ΕΜΠ διαψεύδει την θεωρία για «αθώα» φονική έκρηξη
Tο πόρισμα που συνέταξε ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ αλλάζει τα δεδομένα για την τραγωδία στα Τέμπη
Εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη: Το πόρισμα του ΕΜΠ διαψεύδει την θεωρία για «αθώα» φονική έκρηξη
astinomia.jpg
Εξάρχεια: Κινδυνεύει να χάσει το μάτι της η 29χρονη – ο 33χρονος είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα
Είχε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη για παρόμοιο περιστατικό, αλλά αφέθηκε ελεύθερος
Εξάρχεια: Κινδυνεύει να χάσει το μάτι της η 29χρονη – ο 33χρονος είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα